Jaký králík je nejmenší na světě?

Králíci jsou oblíbenými domácími mazlíčky, kteří si získávají srdce lidí svou roztomilostí, inteligencí a přátelskostí. Existuje mnoho plemen králíků, která se liší velikostí, barvou, typem srsti a povahou. Některá plemena jsou velmi vzácná a unikátní, jako je například nejmenší králík na světě. Kdo je to a kde ho můžete vidět?

nejmensi-kralik-na-svete

Jaký králík je nejmenší?

Nejmenší plemeno králíka na světě se nazývá Columbia Basin Pygmy. Jedná se o poddruh králíka západoamerického, který žije pouze v malé oblasti v americkém státě Washington.

Tento drobný králíček váží v dospělosti méně než půl kilogramu a má délku kolem 25 centimetrů. Jeho srst je šedohnědá s bílým břichem a ocasem. Má malé, kulaté uši a velké, tmavé oči.

Columbia Basin Pygmy je také jedním z nejvzácnějších plemen králíků na světě. V devadesátých letech minulého století byl dokonce považován za vyhynulého ve volné přírodě, protože jeho populace byla zdecimována ztrátou přirozeného prostředí, predátory a nemocemi.

banner blog bovram

Naštěstí se podařilo zachránit několik jedinců, kteří byli odchováni v zajetí a později vypuštěni zpět do přírody. Dnes se odhaduje, že v přírodě žije asi 200 králíků Columbia Basin Pygmy, a jejich ochrana je stále prioritou.

Pokud byste chtěli vidět nejmenší králíka na světě na vlastní oči, museli byste se vydat do státu Washington, kde se nachází několik rezervací, kde jsou tito králíci chráněni a monitorováni.

Jako domácí zvíře si ho bohužel nemůžete pořídit, protože je to ohrožený druh, který je chráněn zákonem. Nicméně můžete obdivovat jeho fotky a videa na internetu, nebo navštívit některou z amerických zoologických zahrad, kde jsou tito králíci chováni pro vědecké a vzdělávací účely.

Nejmenší králík na světě je tedy Columbia Basin Pygmy, který je zároveň jedním z nejohroženějších plemen králík.

 

Columbia Basin Pygmy 

Columbia Basin Pygmy králík je izolovaná populace králíka západoamerického (Brachylagus idahoensis), která se vyskytuje pouze v jedné oblasti povodí řeky Columbia ve státě Washington v USA.

Je to nejmenší druh zajíce v Severní Americe, měří pouze 22 až 28 cm a váží 350 až 450 gramů. Proto se mu v angličtině říká Pygmy rabbit, což znamená trpasličí králík

Tento drobný králík je také jedním z nejvzácnějších a nejohroženějších savců na světě. Jeho populace byla v minulosti zdecimována ztrátou přirozeného prostředí, predací, nemocemi a křížením s jinými druhy králíků. V devadesátých letech 20. století se dokonce myslelo, že tento druh je navždy ztracen, ale bylo nalezeno a zachráněno 14 jedinců 

Od té doby probíhá intenzivní program chovu a reintrodukce tohoto králíka do jeho původního areálu. V roce 2011 bylo vypuštěno do volné přírody 20 králíků, kteří se úspěšně rozmnožili a založili nové populace. V roce 2019 bylo odhadováno, že v divočině žije asi 200 králíků Columbia Basin Pygmy

Columbia Basin Pygmy králík je zvláštní tím, že si vyhrabává složitý systém nor, které používá jako úkryt a hnízdiště. Je aktivní hlavně za soumraku a svítání, kdy se živí listy, stonky a semeny pelyněku Artemisia tridentata, který tvoří 99 % jeho potravy.

Pohlavní dospělosti dosahuje v jednom roce, samice vrhá až třikrát do roka 1 až 6 mláďat. Dožívá se tří až pěti let.

Hlavními nepřáteli tohoto králíka jsou lasice dlouhoocasá, kojot prérijní, liška obecná a různí draví ptáci. Protože je velmi plachý a nenápadný, je těžké ho spatřit v přírodě.

Je to také jeden z nejroztomilejších a nejúžasnějších tvorů, které můžete potkat. Columbia Basin Pygmy králík je symbolem ohrožené biodiverzity a potřeby její ochrany.

banner blog bovram

V našem e-shopu si můžete zakoupit králíkárny nebo výběhy pro králíky.

Nabízíme i králíkárny dřevěné a venkovní.

Zdroje článku:

Rabbit breeds that will always stay small [online]. [cit. 19. 02. 2024]. Dostupné z: https://www.coopsandcages.com.au/blog/rabbit-breeds-that-will-always-stay-small/ 

Smallest rabbit [online]. [cit. 19. 02. 2024]. Dostupné z: https://a-z-animals.com/articles/of-smallest-rabbits-in-the-world/