Připouštění králíků v zimě: jak na to?

Králíci jsou zvířata, která se mohou rozmnožovat po celý rok, ale existují určitá období, kdy je plodnost vyšší nebo nižší. V zimě a na podzim může být nižší procento zapuštěných králic, a také může docházet k potratům nebo úhynům mláďat kvůli chladu nebo stresu. Na druhou stranu, někteří chovatelé tvrdí, že nejsilnější a nejzdravější mláďata se rodí právě v zimě, protože jsou odolnější a lépe se vyvíjejí. Jak tedy na připouštění králíků v zimě?

pripousteni-kraliku-v-zime

Jak na přípouštění v zimě?

Nejprve je důležité zvolit vhodné králíky pro připouštění. Samice by měla být v optimální kondici, zdravá a dobře vyvinutá.

Věk samice pro první připouštění se liší podle plemene, ale obecně se doporučuje 7 měsíců pro malá plemena, 8 měsíců pro střední plemena a 9 měsíců pro velká plemena.

Samec by měl být také zdravý, plodný a mít dobře vyvinuté pohlavní orgány. Věk samce pro první připouštění se pohybuje mezi 6 až 10 měsíci podle plemene.

Dalším krokem je zjistit, zda je samice v říji, tedy v období, kdy je připravena k páření. Říje u králic je nepravidelná a může trvat od 12 do 18 dní. Říje se pozná podle prokrvení pohlavního otvoru, nervozity, přehrabávání podestýlky, vyhrabávání sena nebo převracení misek.

Pokud je samice v říji, je vhodné ji co nejdříve dát k samci. Pokud není v říji, může se stát, že samce odmítne nebo ho dokonce pokouše. Někdy se může stát, že samice zleniví a nechce se jim do říje, zvláště na podzim. V tom případě je možné je stimulovat například dáním bobků od samce do jejího kotce, naklíčeným ovsem, petrželí nebo celerem.

banner blog bovram

 

Na co si dát pozor?

Při připouštění je důležité dodržovat zásadu, že samice se vždy dává k samci do jeho kotce, nikdy naopak. Tím se zabrání tomu, aby samice bránila své teritorium a napadala samce.

Samec si samici nejdříve očuchá a pak na ni skočí. Připouštění je úspěšné, pokud samec z samice spadne a zachrochtá.

Pokud samec ze samice normálně sleze, je třeba je nechat spolu ještě chvíli, dokud nedojde k úspěšnému připouštění. Někdy je vhodné samici připustit i s více samci, aby se zvýšila šance na oplodnění.

Po připouštění je třeba samici vrátit do jejího kotce a zajistit jí klid a dostatek kvalitního krmiva a vody. Březost u králic trvá průměrně 31 dní, ale může se lišit podle počtu mláďat, plemene nebo individuálních rozdílů.

Asi týden před porodem je vhodné dát samici do kotce dostatek sena, aby si mohla postavit hnízdo. Některé samice si hnízdo staví až těsně před porodem, jiné zase už několik dní předem.

Pokud si samice postaví hnízdo dříve než 20 dní po připouštění, může se jednat o falešnou březost. V tom případě je dobré samici znovu dát k samci a zjistit, zda je březí nebo ne.

 

Jak probíhá porod?

Porod u králic probíhá rychle a bez komplikací. Samice si sama poradí a nevyžaduje žádnou pomoc. Mláďata se rodí holá, slepá a hluchá. Samice je zakryje srstí, kterou si vytrhává z břicha a hrudi.

Po porodu je třeba zkontrolovat, zda jsou všechna mláďata v hnízdě a zda jsou živá. Pokud jsou nějaká mrtvá, je třeba je odstranit.

Samice kojí mláďata jednou až dvakrát denně, obvykle ráno a večer. Mláďata otevírají oči asi po 10 dnech a začínají se pohybovat po kotci.

Po 3 týdnech začínají přijímat pevnou potravu a po 4 týdnech jsou již schopna samostatného života. V tomto období je vhodné je odstavit od samice a přesunout do jiných kotců podle pohlaví.

Připouštění králíků v zimě je možné a může mít i své výhody, pokud se dodrží několik základních pravidel. Je třeba zvolit vhodné králíky, sledovat říji u samic, dodržovat správný postup při připouštění, zajistit samici klid a péči během březosti a porodu a věnovat se odchovu mláďat.

Takto můžete získat silné a zdravé králíky, kteří vám udělají radost.

banner blog bovram

V našem obchodě si můžete zakoupit podestýlky pro hlodavce nebo také králíkárny.

Kromě toho, si u nás můžete zakoupit krmivo pro králíky od značky Energys. Mezi nejprodávanější patří Energys králík Gold Forte.

Zdroje článku:

Caring for Your Rabbit in Winter | Medivet [online]. [cit. 19. 02. 2024]. Dostupné z: https://www.medivetgroup.com/pet-care/pet-advice/cold-weather-care-for-rabbits/

The rabbit consultation and clinical techniques - PMC [online]. [cit. 19. 02. 2024]. Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7158343/