Křepelka japonská

Křepelka japonská (Coturnix japonica) je nejmenším druhem drůbeže na světě, který se chová pro svoje výživné vejce a chutné maso. Pochází z jihovýchodní Asie, kde je chovaná již dlouhou dobu, a postupně se rozšířila do celého světa. V České republice nemá její chov dlouhou tradici, ale v poslední době si získává stále více obliby mezi chovateli i spotřebiteli.

krepelka-japonska

Vzhled a chování

Křepelka japonská je velmi malá, váží průměrně 150 gramů a měří kolem 20 centimetrů.

Její zbarvení se podobá zbarvení křepelky polní, na hlavě, křídlech a na ocase je tmavě hnědé se žlutou páskovanou kresbou, na prsou a na spodní části je žluté.

Existují však i jiné barevné rázy, jako například bílý, stříbrný, zlatý nebo perlový. Samci a samice se liší především velikostí a tvarem černé skvrny na hrdle.

Křepelka japonská je společenský pták, který žije ve skupinách. Je aktivní hlavně za soumraku a v noci, kdy se živí semeny, zrním, bylinami a hmyzem.

Je velmi plachá a při nebezpečí se raději schovává než utíká. Je také velmi hlasitá, vydává různé zvuky, kterými komunikuje se svými druhy. Samci se navzájem soupeří o samice a teritorium, a to i za cenu bojů.

banner blog bovram

 

Užitkovost a produkce

Křepelka japonská se chová především pro svoje vejce a maso, které mají vysokou nutriční a léčivou hodnotu.

Křepelčí vejce váží asi 12 gramů, mají tmavě skvrnitou skořápku a obsahují velký žloutek. Jsou bohatá na bílkoviny, vitamíny, minerály a esenciální aminokyseliny.

Mají také nízký obsah cholesterolu a jsou snadno stravitelná. Křepelčí vejce se používají jako potravina i jako lék, pomáhají proti alergiím, problémům s krevním oběhem, imunitě, trávení, plodnosti a dalším civilizačním chorobám.

Jsou také ceněná v kosmetice, kde se používají do kvalitnějších krémů, na regeneraci pleti a odstraňování vrásek.

Křepelčí maso je bílé, jemné, šťavnaté a chutné. Má nízký obsah tuku a vysoký obsah bílkovin, železa, fosforu a vitamínů.

Je vhodné pro dietní a dětskou výživu, neboť je lehce stravitelné a nezpůsobuje alergie. Křepelčí maso se dá připravovat různými způsoby, například pečením, smažením, dušením, grilováním nebo vařením.

Je oblíbené v asijské, francouzské i české kuchyni.

Chov a péče

Křepelka japonská je nenáročný pták, který se dá chovat v malém prostoru a s malou spotřebou krmiva.

Je vhodná pro začátečníky i zkušené chovatele, pro domácí i komerční účely.

Dá chovat v klecích, voliérách nebo na zahradě. Důležité je zajistit jí dostatek čerstvého vzduchu, světla, tepla, vody a kvalitního krmiva.

Křepelka japonská je citlivá na stres, proto je třeba ji chránit před hlukem, průvanem, predátory a nemocemi.

Je to velmi plodný pták, který snáší vejce již od sedmého týdne života. Roční produkce může dosáhnout až 320 vajec.

Snůška je ovlivněna délkou dne, teplotou, výživou a zdravotním stavem. Křepelka je schopná se rozmnožovat celoročně, ale nejlepší období je od března do října.

Líhnutí trvá 16 až 18 dnů. Mláďata jsou živá, pohyblivá a samostatná. Potřebují teplou a suchou brojírnu, kde se krmí speciálním krmivem pro křepelčata.

Odchov trvá 35 až 42 dnů, poté jsou křepelky připravené na snášku nebo na porážku.

Pokud hledáte kvalitní krmivo, doporučujeme vyzkoušet Krmivo pro křepelky Energys. Mezi nejprodávanější patří Prémiové krmivo pro křepelky Gold.

Zdroje článku:

Japanese quail - Wikipedia [online]. [cit. 13. 01. 2024]. Dostupné z: https://en.wikipedia.org/wiki/Japanese_quail