Chov křepelek venku: co je potřeba vědět?

Křepelky jsou zajímaví a užiteční ptáci, kteří mohou obohatit váš domácí chov. Jejich vajíčka jsou velmi zdravá a chutná, a navíc je mohou jíst i lidé s alergií na slepičí vejce. Křepelky se také dají chovat pro maso, které je libové a jemné. Pokud se rozhodnete pro chov křepelek venku, je třeba dodržet několik zásad, aby se vašim křepelkám dobře dařilo a byly produktivní.

chov-krepelek-venku

Jaké plemeno křepelek vybrat?

Existuje mnoho druhů a plemen křepelek, které se liší velikostí, barvou, chováním a účelem chovu.

Pro chov křepelek venku se doporučují křepelky japonské, které jsou nejrozšířenější a nejodolnější. Křepelky japonské se dělí na nosné a masné typy.

Nosné křepelky jsou menší a štíhlejší, a snášejí až 300 vajec za rok. Masné křepelky jsou větší a robustnější, a poskytují více masa, ale méně vajec.

Můžete si také pořídit křepelky okrasné, které mají různé barevné vzory a jsou hezké na pohled, ale nejsou tak užitečné.

banner blog bovram

 

Jaké podmínky zajistit křepelkám venku?

Křepelky jsou původem z teplých a suchých oblastí, a proto potřebují stabilní a příjemné klima.

Pokud chcete křepelky chovat venku, musíte jim postavit kvalitní a bezpečnou voliéru, která je ochrání před nepřízní počasí, predátory a nemocemi.

Voliéra by měla splňovat tyto požadavky:

  • Měla by být dostatečně prostorná, aby se křepelky mohly volně pohybovat a nebyly ve stresu. Doporučuje se alespoň 0,5 m2 na jednu křepelku.
  • Měla by být krytá a izolovaná, aby křepelky byly chráněny před deštěm, větrem, mrazem a horkem. Ideální teplota pro křepelky je mezi 18 a 20 °C. Pokud teplota klesne pod 10 °C, je třeba křepelky přemístit do vytápěného prostoru, nebo jim zapnout topení v domečku.
  • Měla by být opatřena pevnou a jemnou sítí, která zabrání úniku křepelek, ale také vniknutí hlodavců, ptáků, koček a jiných škůdců. Síť by měla být napnutá i pod podestýlkou, aby se zabránilo podkopávání.
  • Měla by být vybavena dostatkem domečků, kde se křepelky budou moci schovat a odpočívat. Domečky by měly být suché, čisté a vysypané podestýlkou, jako je sláma, seno, piliny nebo rašelina. Domečky by měly být umístěny v zastíněné části voliéry, aby se křepelky nezahřívaly na slunci. Můžete si vybrat například kurník pro křepelky.
  • Měla by být zásobena čerstvou a čistou vodou, kterou je třeba denně měnit. Voda by měla být podávána v napáječkách, které udržují vodu čistou a zabrání jejímu zamrzání v zimě. Napáječky by měly být umístěny v dostupné výšce pro křepelky, ale ne příliš nízko, aby se do nich nedostávala podestýlka nebo trus.
  • Měla by být naplněna kvalitním a vyváženým krmivem, které pokryje všechny potřeby křepelek. Krmivo by mělo obsahovat dostatek bílkovin, vitamínů, minerálů a energie. Krmivo by mělo být podáváno v krmítkách, které jsou čisté a suché. Krmítka by měla být umístěna v zastřešené části voliéry, aby se krmivo nezvlhlo a nezkazilo. Krmítka by měla být také dostatečně vysoká, aby se do nich nedostávala podestýlka nebo trus. Doporučujeme vyzkoušet krmivo pro křepelky Energys.

Jak pečovat o křepelky venku?

Křepelky jsou poměrně nenáročné, ale i tak potřebují pravidelnou a důkladnou péči.

Pokud chcete mít zdravé a šťastné křepelky, je třeba dodržovat tyto zásady:

  • Kontrolujte denně stav křepelek, zda nemají žádné zranění, parazity (čmelíky), nemoci nebo stresové projevy. Pokud zpozorujete nějaký problém, obraťte se na veterináře nebo zkušeného chovatele.
  • Čistěte pravidelně voliéru, krmítka, napáječky a domečky. Odstraňujte znečištěnou podestýlku, trus, zbytky krmiva a vody. Dezinfikujte všechny předměty a povrchy, které přicházejí do styku s křepelkami. Vyměňujte podestýlku za novou a suchou.
  • Dodržujte správný světelný režim pro křepelky. Křepelky potřebují alespoň 14 hodin světla denně, aby byly aktivní a snášely vejce. Pokud je venku málo světla, je třeba jim zapnout umělé osvětlení v domečku nebo voliéře. Světlo by mělo být jasné a přirozené, ne příliš silné nebo barevné.
  • Dodržujte správný poměr pohlaví v chovu křepelek. Křepelky jsou polygamní ptáci, což znamená, že jeden samec může mít více samic. Pokud je samců příliš mnoho, může dojít k agresivitě, bojům, zraněním nebo špatné oplozenosti vajec. Doporučuje se mít jednoho samce na dvě až pět samic.
  • Sbírejte pravidelně vajíčka z voliéry nebo domečků. Křepelky nesedí na vejcích, a proto je třeba je co nejdříve odstranit, aby se nezničily nebo neznečistily. Vajíčka by měla být uložena v chladném a suchém místě, kde nebudou vystavena přímému slunci nebo vlhkosti. Vajíčka by měla být otočena až dvakrát denně, aby se rovnoměrně vyvíjela. Pokud chcete vajíčka líhnout, musíte je vložit do líhně, která zajistí optimální teplotu a vlhkost.
  • Stříhejte pravidelně nehty a zobáky křepelek. Křepelky mají tendenci růst nehty a zobáky, které jim mohou způsobovat potíže při chůzi, klování nebo dýchání. Nehty a zobáky by měly být zastřiženy speciálními nůžkami nebo kleštěmi, které nezpůsobí krvácení nebo bolest. Stříhání by mělo být prováděno opatrně a jemně, aby se nezranily křepelky nebo nevyvolaly stres.
  • Očkujte a odčervujte křepelky podle potřeby. Křepelky jsou náchylné k různým infekčním a parazitárním onemocněním, které mohou ohrozit jejich zdraví a produktivitu. Očkování a odčervování jsou účinné způsoby, jak předcházet a léčit tyto nemoci. Očkování by mělo být prováděno podle doporučení veterináře nebo odborníka, a to v pravidelných intervalech. Odčervování by mělo být prováděno alespoň dvakrát ročně, a to pomocí vhodných přípravků, které se přidávají do krmiva nebo vody.

banner blog bovram

 

Zdroje článku:

Křepelka – Wikipedie [online]. [cit. 13. 01. 2024]. Dostupné z: https://cs.wikipedia.org/wiki/K%C5%99epelka

Křepelka polní – Wikipedie [online]. [cit. 13. 01. 2024]. Dostupné z: https://cs.wikipedia.org/wiki/K%C5%99epelka_poln%C3%AD