Krůta domácí

Krůta domácí je největší domestikovaný pták po pštrosech a jedno z mála zvířat, která byla zdomácněna na americkém kontinentě. Její původní předek je krocan divoký, který žije v lesích a savanách Střední a Severní Ameriky. Krůta domácí se chová hlavně pro maso, které je bohaté na bílkoviny a chudé na tuk. Má také využití v průmyslu peří, trusu a zřídka i vajec. Na světě je v současnosti chováno přibližně 124 miliónů domácích krůt, nejvíce v USA, kde je krůta symbolem Dne díkůvzdání.

kruta-domaci

Základní informace a charakteristika

Historie domestikace krůty sahá asi 3000 let zpět do Střední Ameriky, kde je její chov doložen u starých civilizací, jako byli Olmékové, Teotihuacánové, Aztékové a Mayové.

Krocany chovali nejen pro maso, ale také pro náboženské a rituální účely. První Evropané, kteří se s krůtou setkali, byli Španělé, kteří je nazvali indické slepice, protože si mysleli, že přistáli v Indii.

Tento omyl se projevil i v názvech krůty v různých jazycích, například v ruštině, polštině, francouzštině nebo angličtině. Naopak Angličané pokládali krůty za ptáky pocházející z Turecka, což odráží anglický název turkey. 

Krůta domácí se liší od krocana divokého především velikostí, barvou peří a chováním. Krůta domácí je větší, těžší a má méně pestře zbarvené peří než krocan divoký.

Její peří je obvykle bílé, černé, hnědé nebo bronzové. Krůta domácí je také méně aktivní, méně plachá a méně schopná letu než krocan divoký. Krůta domácí má také jinou strukturu společnosti než krocan divoký. Zatímco krocan divoký žije v hejnech složených z několika samců a samic, krůta domácí žije v menších skupinách, kde je jeden dominantní samec a několik samic. Krůta domácí je také méně náročná na prostředí než krocan divoký, který vyžaduje rozmanitý a bohatý biotop.

 

Chov

Krůta domácí je chována pro maso, které je velmi chutné a zdravé. Krůtí maso má nízký obsah tuku, ale vysoký obsah bílkovin, hořčíku, draslíku a vitamínů ze skupiny B. Je vhodné pro různé způsoby úpravy, jako je pečení, vaření, smažení nebo grilování.

Maso z krůtích prsíček je nejlehčí a nejjemnější, maso ze stehna je tmavší a šťavnatější. Krůtí játra, srdce a žaludky se používají na přípravu minutek nebo polévek. Krůta je tradičním pokrmem na Vánoce v mnoha zemích, například ve Velké Británii, Francii nebo USA.

Často se podává s nádivkou z chleba, bylinek, ořechů nebo jiných ingrediencí. Krůta je také oblíbená v období Dne díkůvzdání v USA, kdy se peče celá a servíruje se s brusinkovou omáčkou, sladkými bramborami, zeleninou a koláčem z dýně.

banner blog bovram

U nás si můžete zakoupit kvalitní krmivo pro krůty nebo kurník pro krůty.

Související články:

Nejčastější otázky:

Jaký je rozdíl mezi krůtou a krocanem?

Rozdíl mezi krůtou a krocanem spočívá v jejich pohlaví. Krocani jsou obvykle větší než krůty a mají pestřejší opeření. Krocani mají také charakteristické výrůstky na hlavě, známé jako hřeben a bradavičky. Tyto znaky jsou u krocanů výraznější a barevnější, což souvisí s jejich roli v páření, kde tyto prvky slouží jako atraktivní ozdoby pro samice.

Co žere krůta?

V přírodě se živí širokou škálou potravy, včetně semínek, oříšků, bobulí, hmyzu a malých obratlovců. Ve farmářském prostředí jsou krůty často krmeny vyváženou směsí zrn, jako jsou kukuřice, pšenice a sója, spolu s doplňky pro zajištění potřebných vitamínů a minerálů. Někteří farmáři také zahrnují do jejich stravy zeleninu a ovoce pro zlepšení kvality masa a celkového zdraví ptáků.

Jak dlouho trvá výkrm krůt?

Doba výkrmu krůty do váhy na porážku se liší podle několika faktorů, včetně plemene, podmínek chovu a zamýšleného koncového produktu. Obecně lze říci, že krůty jsou chovány přibližně 14 až 22 týdnů, než dosáhnou hmotnosti vhodné pro porážku. Speciální plemena, jako jsou tzv. "Heritage" krůty, mohou vyžadovat delší dobu k dosažení tržní hmotnosti, neboť rostou pomaleji než běžně chované hybridní plemena.

Zdroje článku:

Domestic turkey - Wikipedia [online]. [cit. 26. 01. 2024]. Dostupné z: https://en.wikipedia.org/wiki/Domestic_turkey

Where did the domestic turkey come from? | All About BirdsWhere did the domestic turkey come from? | All About Birds All About Birds [online]. [cit. 26. 01. 2024]. Dostupné z: https://www.allaboutbirds.org/news/where-did-the-domestic-turkey-come-from/