Jak dlouho sedí krůta na vejcích?

Krůta je druh domácí drůbeže, který se chová pro maso, peří, trus a někdy i vejce. Krůty jsou potomky divokých krocanů a jsou původem ze Severní Ameriky. Krůty jsou velcí ptáci, které mohou vážit od 4 do 12 kg podle pohlaví a plemene. Krůty mají výrazný hřeben na hlavě, dlouhý krk, široká křídla a dlouhý ocas. Jsou společenská a inteligentní zvířata, které žijí v hejnech a komunikují různými zvuky.

jak-dlouho-sedi-kruta-na-vejcich

Krůta

Krůty snášejí vejce od 7 do 9 měsíců věku, kdy dosahují pohlavní zralosti. Krůty snášejí vejce v období jaro-podzim, kdy je dostatek denního světla a tepla.

Průměrná doba snášení je 4 až 6 měsíců. Snášejí vejce každý den nebo každý druhý den, podle plemene a produktivity.

Průměrný počet vajec, které krůta snese za sezónu, je 75 až 85, ale může být i více (až 100 až 150). Krůty jsou produktivní maximálně 4 roky, ale na farmách se obvykle používají jen 1 až 2 roky.

Krůty si staví hnízda na zemi, kde si uspořádají vrstvu slámy, listí, trávy nebo jiného materiálu.

Vybírají si klidné a skryté místo, kde se cítí bezpečně. Krůty si mohou sdílet hnízdo s jinými krůtami nebo s jinými druhy ptáků, jako jsou kuřata nebo husy. Také si mohou přenést vejce z jednoho hnízda do druhého, pokud jim to vyhovuje.

Obvykle sedí na vejcích 28 dní, což je doba nutná k vylíhnutí krůťat. Tento proces, známý jako inkubace, zahrnuje nejen sedění krůty na vejcích, ale také jejich otáčení a udržování v teple.

Krůty jsou velmi pečlivé a trpělivé při inkubaci a tráví většinu času seděním na hnízdě, aby zajistily správný vývoj a vylíhnutí krůťat. Krůty se také starají o své mláďata po vylíhnutí, chrání je, krmí je a učí je, jak se chovat.

Jsou zajímavá a užitečná zvířata, které mohou poskytnout maso, vejce a další produkty. Jsou také schopné inkubovat vejce jiných druhů ptáků, jako jsou kuřata, husy nebo jiné krůty. 

banner blog bovram

 

Nejčastější otázky:

Kdy snáší krůta vejce?

Krůty obvykle začínají snášet vejce ve věku kolem 7 až 8 měsíců. Období snášení vajec se liší v závislosti na plemeni, prostředí a péči, ale typicky se pohybuje od jara do brzkého léta. Některé krůty mohou snášet vejce po celý rok, ale jejich produkce je vyšší na jaře. Jedna krůta může snést přibližně 100 až 120 vajec za rok, i když některá plemena mají nižší nebo vyšší produkci.

Jak dlouho trvá vykrmit krůtu?

Doba potřebná k vykrmení krůty se liší v závislosti na cílové hmotnosti a plemeni. Mladé krůty obvykle dosáhnou tržní hmotnosti mezi 14 a 22 týdny. Standardní plemena mohou vyžadovat více času, zatímco hybridní nebo komerčně chované krůty mohou růst rychleji. Krmení, péče a životní podmínky také hrají klíčovou roli v rychlosti růstu.

Kolik masa je z krůty?

Množství masa, které lze získat z jedné krůty, se liší v závislosti na plemeni, věku, pohlaví a celkové hmotnosti ptáka. Průměrný dospělý krocan může vážit mezi 5 až 11 kg, zatímco samice od krocana váží méně. Z této hmotnosti lze získat přibližně 70% jedlého masa, v závislosti na svalové struktuře a obsahu tuku ptáka. Například z 10kg krůty lze získat přibližně 7 kg masa.

U nás si můžete zakoupit kvalitní krmivo pro krůty nebo kurník pro krůty.

Související články:

Zdroje článku:

Lifecycle of a wild turkey | Oregon Department of Fish & Wildlife [online]. [cit. 26. 01. 2024]. Dostupné z: https://myodfw.com/learn/tip/lifecycle-wild-turkey

Three Cool Facts About Turkeys | Forest Society [online]. [cit. 26. 01. 2024]. Dostupné z: https://www.forestsociety.org/something-wild/three-cool-facts-about-turkeys