Odpuzovače zvířat: kompletní průvodce

Odpuzovač zvířat je zařízení, které vydává zvuky, pachy nebo světlo, které jsou pro některá zvířata nepříjemné nebo nebezpečné. Odpuzovače a plašiče zvířat se používají k ochraně zahrady, domu, auta nebo jiného majetku před škodlivými nebo nežádoucími zvířaty, jako jsou kuny, krtci, kočky, psi, ptáci, hmyz nebo divoká zvěř. Na co si dát při výběru pozor? S jakými typy se můžete na druhu setkat?

plasice-a-odpuzovace-kompletni-pruvodce

Druh zvířete

Odpuzovače a plašiče jsou určeny pro mnoho zvířat.

Mezi takové můžeme například zařadit:

  1. Kuny: kuny mohou vniknout do střešních prostor domů, kde mohou poškodit izolaci, elektrické vedení a dřevěné konstrukce.
  2. Myši a potkani: myši a potkani mají silné hlodavé zuby a mohou poškodit dřevo, plast, měkké kovy a dokonce elektrické kabely, což může vést k nebezpečí požáru.
  3. Krtci: krtci během kopání tunelů narušují kořeny trávy, květin, zeleniny a dalších rostlin. To může vést k jejich usychání nebo k oslabení.
  4. Hadi: některé druhy hadů jsou jedovaté a jejich uštknutí může být pro člověka nebo zvířata velmi nebezpečné, dokonce smrtelné.
  5. Hlodavci, hraboši a hryzci: mohou zničit pole obilovin, zeleniny a ovoce, což vede k významným ekonomickým ztrátám pro farmáře.
  6. Ptáci (holuby, vlaštovky a špačci): ptáčí trus může poškodit exteriérové povrchy budov, sochy a vozidla.
  7. Mouchy: mouchy jsou známé přenašeči různých patogenů, jako jsou bakterie, viry a paraziti. Mohou přenášet nemoci jako salmonelózu, cholera, tuberkulózu, a různé střevní infekce.
  8. Netopýři: netopýři se mohou usídlit na půdách, ve střešních prostorách nebo v jiných částech budov.
  9. Kočky: kočky jsou přirození lovci a mohou lovit ptáky, hlodavce, hmyz a jiné malé živočichy.
  10. Divoká zvěř: některé druhy zvěře, jako jsou jeleni, divoká prasata nebo zajíci, se živí zemědělskými plodinami, což může vést k významným ztrátám pro farmáře.
  11. Vosy a sršně: vosy a sršni mohou bodnout, pokud se cítí ohroženi. Bodnutí může být bolestivé a pro některé osoby, zejména pro ty s alergií na včelí jed, může být i nebezpečné nebo život ohrožující.
  12. Srnky: mohou způsobit významné škody na úrodě tím, že sežerou nebo poškodí rostliny.
  13. Krtonožky
  14. Klíšťata
  15. Lišky: lišky mohou způsobit různé druhy škod, zejména v oblastech, kde se jejich přirozené prostředí prolíná s lidským osídlením nebo zemědělstvím.
 

Podle umístění

Výběr správného umístění plašiče a odpuzovače je klíčové. Některé odpuzovače se dají instalovat na půdu, do domu nebo i do komerčních prostor. 

S jakými typy umístění se můžete setkat?

  1. Do auta a motoru: tato zařízení obvykle využívají ultrazvukové vlny, které jsou pro člověka neslyšitelné, ale pro zvířata nepříjemné. Tyto vlny působí na zvířata tak, že se jim vozidlo stává neatraktivním a snaží se mu vyhýbat.
  2. Do domu a komerčních prostor: je zařízení určená k odstraňování a odrazování nežádoucích živočichů, jako jsou hlodavci, hmyz nebo ptáci, z domácího prostředí.
  3. Na půdu: tyto přístroje fungují na principu vydávání zvuků, vibrací nebo světelných signálů, které jsou pro zvířata nepříjemné, ale pro lidi obvykle nedetekovatelné nebo neškodné.
  4. Venkovní, zahrad a pole: je zařízení určená k odstraňování nežádoucích zvířat nebo škůdců z určitých oblastí, jako jsou zahrady, dvory nebo pole.

banner blog bovram

Způsob odpuzení

  1. Na baterie: jsou napájeny bateriemi, což z nich činí ideální řešení pro použití v různých prostředích, jako jsou zahrady, sklady nebo kempy.
  2. Ultrazvukové: je zařízení, které využívá vysokofrekvenční zvukové vlny (ultrazvuk) k odstrašování určitých druhů zvířat nebo hmyzu. Tyto vlny jsou obvykle pro lidské ucho neslyšitelné, ale mohou být nepříjemné nebo rušivé pro určité zvířecí druhy. Tato zařízení se často používají k odstrašení hlodavců, ptáků, komárů nebo jiných škůdců z domů, zahrad nebo zemědělských ploch.
  3. Do motoru: tyto zařízení pracují různými způsoby, v závislosti na typu nežádoucího elementu, který potřebují odstranit. Mohou využívat zvukové vlny, chemické repelenty nebo fyzické bariéry k tomu, aby zabránily vstupu a usazení hmyzu, hlodavců, ptáků nebo jiných malých zvířat, která by mohla poškodit motor nebo jeho části.
  4. Elektronické: tyto odpuzovače signály jsou obvykle pro člověka nepostřehnutelné nebo velmi málo rušivé, ale pro zvířata nebo hmyz mohou být nepříjemné nebo znepokojující, což je vede k tomu, aby se vyhýbali oblasti, kde je zařízení umístěno. Odpuzovače a plašiče se používají k ochraně určitých oblastí, jako jsou zahrady, sklady, domy nebo pole, před nežádoucími zvířaty.

Populární značky

  • Deramax
  • Dreamax profi
  • Arpalit
  • Vyplašto
  • Rovus
  • Sova
  • Bros Sonic
  • Antištěkač (určený především pro pejsky)
  • Arpalit
  • Isotronic
  • Agrobio
 

Pachové odpuzovače

Pachové odpuzovače zvířat jsou prostředky určené k odstrašení různých druhů zvířat pomocí specifických pachů. Tyto odpuzovače využívají fakt, že mnohá zvířata jsou velmi citlivá na určité vůně, a používají je k omezení jejich přístupu na nežádoucí místa nebo k ochraně určitých oblastí, jako jsou zahrady, sklady nebo domovy.

Jaké složky mohou obsahovat?

  1. Přírodní vůně
  2. Syntetické chemikálie
  3. Repelentní látky

TIP na čtení:

Jak vybrat plašiče a odpuzovače na zvířata?