Prase domácí

Prase domácí (Sus scrofa domestica) je fascinující zvíře s bohatou historií a rozmanitou rolí v lidské společnosti. Chováme ho pro maso, sádlo a další produkty, ale je to také inteligentní a vnímavý tvor, který si zaslouží respekt a péči. V tomto článku si povíme všechny důležité informace o praseti domácím.

prase-domaci

Historie a původ

Prase domácí pochází z prasete divokého (Sus scrofa), které se vyskytuje v Evropě, Asii a severní Africe.

Domestikace pravděpodobně probíhala nezávisle v různých částech světa před více než 10 000 lety.

Díky cílenému šlechtění vzniklo mnoho plemen prasat s různými vlastnostmi, od masných a sádelných až po miniaturní plemena chovaná jako mazlíčci.

Taxonomie:

  • Říše: Živočichové (Animalia)
  • Kmen: Chordata
  • Podkmen: Obratlovci (Vertebrata)
  • Třída: Savci (Mammalia)
  • Řád: Sudokopytníci (Artiodactyla)
  • Čeleď: Vepřovití (Suidae)
  • Rod: Sus
  • Druh: Prase divoké (Sus scrofa)
  • Poddruh: Prase domácí (Sus scrofa domestica)

banner blog bovram

 

Vzhled a vlastnosti

Prase domácí je robustní zvíře s krátkýma nohama a protáhlým rypákem. Má silnou kůži pokrytou štětinami, která se u plemen liší barvou a délkou.

Průměrná délka dospělého prasete je 1,5–2 metry a hmotnost se pohybuje mezi 100–300 kg.

Prasata jsou inteligentní a vnímavá zvířata s dobrou pamětí a schopností učit se. Jsou společenská a v chovu vytváří hierarchii.

Chov a užitek

Prase domácí je nenáročné na chov a dokáže se adaptovat na různé klimatické podmínky. Většinou se chová ve velkochovech, ale stále existují i menší farmy a chovy pro vlastní potřebu.

Prasata se krmí směsí obilovin, zeleniny a dalších krmiv. Hlavním produktem chovu je vepřové maso, které patří mezi nejkonzumovanější masa na světě.

Z prasat se dále získává sádlo, kůže a štětiny.

 

Zajímavosti

  1. Prasata jsou velmi čistotná zvířata a ve skutečnosti se válejí v blátě, aby se ochladila a zbavila parazitů.
  2. Dokáží se naučit používat toaletu a reagovat na jednoduché povely.
  3. Jsou velmi citlivá na stres, který může negativně ovlivnit jejich zdraví a produkci.
  4. V mnoha kulturách je prase symbolem hojnosti a štěstí.

banner blog bovram

V našem obchodě si u nás můžete zakoupit krmivo pro prasata, krmítka pro prasata nebo i zemědělské stroje.

Nejčastější otázky

Jak dlouho žije prase domácí?

Průměrná délka života prasete domácího se obvykle pohybuje mezi 8 až 15 lety, záleží však na mnoha faktorech, jako jsou genetika, péče, a podmínky, ve kterých prase žije.

Jaká je jeho délka života?

Jak bylo zmíněno, prase domácí může žít 8 až 15 let. Existují však případy, kdy za ideálních podmínek a s vynikající péčí mohou některé prasata dosáhnout i vyššího věku.

Může být prase domácí jako mazlíček?

Ano, prasata domácí se stávají čím dál tím populárnějšími mazlíčky. Jsou inteligentní, čistotná a mohou být velmi přátelská. Je důležité, aby budoucí majitelé měli dostatek prostoru a správné podmínky pro jejich chov.

Jaká je cena prasete domácího?

Cena prasete se může velmi lišit v závislosti na plemeni, věku a zdravotním stavu. Obecně se ceny pohybují od několika tisíc korun za běžná prasata až po desítky tisíc za speciální plemena.

Jaké jsou druhy domácích prasat?

Existuje mnoho plemen prasat, které se liší velikostí, barvou a charakteristikami. Mezi populární plemena patří například vietnamské prase, miniprasátko, KuneKune, nebo Berkshirské prase. Každé plemeno má své specifické vlastnosti a potřeby.

Jaké je největší prase domácí?

Největší plemena prasat zahrnují například Mangalica nebo Velké bílé prase. Tyto prasata mohou vážit přes 300 kg. Největší zaznamenané prase, podle Guinessovy knihy rekordů, vážilo okolo 900 kg, což je však extrémní případ.

Zdroje článku:

Prase domácí – Wikipedie [online]. [cit. 08. 04. 2024]. Dostupné z: https://cs.wikipedia.org/wiki/Prase_dom%C3%A1c%C3%AD

Pig - Wikipedia [online]. [cit. 08. 04. 2024]. Dostupné z: https://en.wikipedia.org/wiki/Pig