Proč si pořídit krmítko pro ptáky?

Ptáci jsou nejen krásní a zpěvní, ale také velmi užiteční živočichové. V zahradách a na polích udržují pod kontrolou populaci škůdců, jako jsou hmyz, slimáci nebo hlodavci. Pomáhají také s opylováním rostlin a rozšiřováním semen. Pokud si chcete užít jejich přítomnost a zároveň jim pomoci přežít těžké období, měli byste si pořídit krmítko pro ptáky. V tomto článku vám poradíme, jak vybrat vhodné krmítko, co do něj dávat a kam ho umístit.

krmitko-pro-ptacky

Jak vybrat vhodné krmítko?

Na trhu existuje mnoho druhů a tvarů krmítek pro ptáky. Některá jsou určena pro všechny druhy ptáků, jiná se specializují na konkrétní druhy.

Při výběru krmítka byste měli zvážit následující faktory:

  • Materiál - krmítko by mělo být vyrobeno z odolného a trvanlivého materiálu, který snese povětrnostní vlivy a není toxický pro ptáky. Dobrou volbou je dřevo, kov, plast nebo keramika. Vyhněte se krmítkům z lepenky, papíru nebo skla, která se snadno zničí nebo rozbijí.
  • Velikost - krmítko by mělo být dostatečně velké, aby se do něj vešlo dostatek krmiva a aby se v něm mohlo najíst více ptáků najednou. Zároveň by nemělo být příliš velké, aby se neplýtvalo krmivem a aby se nevytvářely zbytečné odpadky. Ideální velikost krmítka je asi 20-30 cm v průměru a 10-15 cm na výšku.
  • Tvar - krmítko by mělo mít takový tvar, který umožňuje snadný přístup k krmivu a zároveň chrání krmivo před vlhkostí, větrem, sněhem nebo škůdci. Dobrým tvarem je například válce, kužel, domek nebo miska s okraji a stříškou. Vyhněte se krmítkům s ostrými hranami, úzkými otvory nebo otevřenými plochami, které mohou zranit ptáky nebo způsobit plíseň krmiva.
  • Úchyt - krmítko by mělo mít pevný a bezpečný úchyt, který umožňuje zavěsit krmítko na vhodné místo. Může se jednat o hák, provaz, řetěz nebo drát. Úchyt by měl být dostatečně dlouhý, aby krmítko viselo v dostatečné výšce od země a daleko od stromů a keřů, ze kterých by na ně mohla vyskočit kočka nebo jiný predátor. Zároveň by neměl být příliš dlouhý, aby krmítko nebylo nestabilní nebo nebylo v dosahu dravců.

banner blog bovram

Co dávat do krmítka?

Krmivo pro ptáky by mělo být vybráno podle toho, jaké druhy ptáků chcete krmit a jaké jsou jejich potřeby.

Obecně platí, že ptáci se živí semeny, obilovinami, ořechy, ovocem, bobulemi, hmyzem nebo živočišným tukem.

Při výběru krmiva byste měli dodržovat následující pravidla:

  1. Kvalita - krmivo by mělo být čerstvé, suché, čisté a bez plísní, hmyzu nebo jiných nečistot. Vyhněte se krmivu, které je zbarvené, aromatizované, solené nebo obsahuje konzervační látky, které mohou být pro ptáky škodlivé. Krmivo by mělo být také vhodně drcené nebo mleté, aby ho ptáci mohli snadno zobat a polykat.
  2. Množství - krmivo by mělo být dávkováno podle počtu a velikosti ptáků, kteří navštěvují krmítko. Krmítko by mělo být naplněno každé ráno a doplňováno podle potřeby. Nemělo by být přeplněné nebo prázdné, aby se neplýtvalo krmivem a aby se nevytvářely zbytečné odpadky. Krmítko by mělo být také pravidelně čištěno, aby se zabránilo hnilobě nebo plísnění krmiva.
  3. Rozmanitost - krmivo by mělo být různorodé, aby uspokojilo různé chutě a potřeby ptáků. Můžete použít hotové směsi krmiva pro volně žijící ptáky, které obsahují různé druhy semen, obilovin, ořechů, bobulí nebo sušeného ovoce. Můžete také použít jednotlivé druhy krmiva, jako jsou slunečnicová semínka, prosa, ovsa, kukuřice, vlašské ořechy, lískové ořechy, mák, rozinky, jeřabiny, jablka, mrkev, brambory, sádlo, tukové koule nebo želé. Pokud chcete přilákat specifické druhy ptáků, můžete se zaměřit na jejich oblíbené krmivo, jako jsou například pecky třešní pro brhlíky, slunečnicová semínka pro zvonky, ovesné vločky pro kose, semena plevele pro stehlíky nebo špek pro sojky.
  4. Zakázané potraviny - některé potraviny jsou pro ptáky nevhodné nebo dokonce nebezpečné. Mezi ně patří například bílé pečivo, cukr, sůl, čokoláda, alkohol, káva, čaj, mléko, sýr, máslo, vejce, maso, kosti, ryby, citrusy, avokádo, cibule, česnek, hrozny, rozinky, makadamové ořechy, houby, rajčata, brambory, lilek, paprika, rýže, těstoviny, popcorn, chipsy, oříšky, arašídy, pistácie
 

Kam umístit krmítko?

Umístění krmítka je důležité pro to, aby bylo krmítko dobře viditelné, dostupné a bezpečné pro ptáky.

Při umisťování krmítka byste měli dodržovat následující pravidla:

  1. Výška - krmítko by mělo být umístěno v dostatečné výšce od země, aby bylo mimo dosah koček, psů, lišek, kun, lasic nebo jiných predátorů. Zároveň by nemělo být umístěno příliš vysoko, aby bylo snadno viditelné a aby nebylo v dosahu dravců, jako jsou jestřábi, sokoli, káně nebo orli. Ideální výška krmítka je asi 1,5-2 metry nad zemí.
  2. Vzdálenost - krmítko by mělo být umístěno v dostatečné vzdálenosti od stromů, keřů, plotů, zdí, oken, dveří nebo jiných překážek, které by mohly bránit ptákům v přistání nebo odletu. Zároveň by nemělo být umístěno příliš daleko od zeleně, která poskytuje ptákům úkryt, stín a zdroj vody. Ideální vzdálenost krmítka je asi 3-5 metrů od nejbližší zeleně.
  3. Orientace - krmítko by mělo být orientováno tak, aby bylo chráněno před přímým sluncem, deštěm, sněhem, větrem nebo mrazem. Krmítko by mělo být také orientováno tak, aby bylo dobře viditelné z místa, kde ho budete pozorovat. Ideální orientace krmítka je směrem na jih, jihovýchod nebo jihovýchod.

krmitka

Zdroje článku:

Bird feeder buying guide [online]. [cit. 20. 01. 2024]. Dostupné z: https://www.lowes.com/n/buying-guide/bird-feeder-buying-guide

How to Choose the Right Kind of Bird Feeder | All About BirdsHow to Choose the Right Kind of Bird Feeder | All About Birds All About Birds [online]. [cit. 20. 01. 2024]. Dostupné z: https://www.allaboutbirds.org/news/how-to-choose-the-right-kind-of-bird-feeder/

Bird Feeder Buying Guide - RSPB Shop [online]. [cit. 20. 01. 2024]. Dostupné z: https://shopping.rspb.org.uk/page/birdfeeders