Samec prasete: Vše co potřebujete vědět

Samec prasete, ať už mohutný kanec s impozantními kly, nebo klidnější vepř chovaný pro maso, je fascinující zvíře s bohatou historií a důležitým významem pro člověka. V tomto článku se ponoříme do světa samců prasat a prozkoumáme jejich vlastnosti, chování, využití a zajímavosti.

samec-prasete

Samec prasete

Samec prasete se nazývá kanec. Jedná se o mohutné zvíře s mohutným tělem, velkou hlavou a silnými kly, které mu slouží k obraně a v boji o dominanci. Kanci dosahují délky až 1,8 metru a hmotnosti okolo 200 kg, i když někteří jedinci mohou být i větší.

Kanci se stávají pohlavně dospělými ve věku okolo 8 měsíců, ale k rozmnožování se obvykle dostávají až později, po dosažení dominance v tlupě. Během říje, která probíhá obvykle v zimních měsících, se kanci stávají agresivnější a bojují o samice. Vítěz souboje se pak páří s více samicemi.

V chovu prasat se kanci kastrují, aby se jejich maso zbavilo nepříjemného pachu. Vykastrovaný samec se nazývá vepř. Vepři jsou obvykle klidnější a snáze se s nimi manipuluje.

banner blog bovram

 

Zajímavosti o samcích prasat

  1. Kanci dokáží běžet rychlostí až 40 km/h.
  2. Mají vynikající čich a dokáží najít potravu i pod zemí.
  3. V tlupě prasat existuje hierarchie, v níž dominuje nejsilnější kanec.
  4. Kanci se rádi válí v bahně, které jim pomáhá regulovat teplotu a zbavovat se parazitů.
  5. Kly kanců dorůstají po celý život a mohou dosáhnout délky až 30 cm.
 

Využití samců prasat

  • Maso z vepřů je jedním z nejdůležitějších druhů masa na světě.
  • Z kůže prasat se vyrábí kůže a kožené výrobky.
  • Štětiny z prasat se používají k výrobě kartáčů a štětců.
  • Sádlo z prasat se používá v potravinářském a kosmetickém průmyslu.

Závěr

Samci prasat hrají důležitou roli v lidské společnosti. Jsou zdrojem potravy, surovin a dalších produktů. I když se mohou zdát neohrabaní a agresivní, jsou to inteligentní a společenská zvířata, která si zaslouží respekt.

banner blog bovram

V našem obchodě si můžete zakoupit krmivo pro prasata nebo zemědělskou techniku.  

Nejčastější otázky

Jak se jmenuje samice od prasete?

Samice prasete se nazývá bachyně. Toto označení se používá obecně pro dospělé samice prasete, které již měly alespoň jednou mláďata.

Jak poznat bachyni od samce?

Rozlišení bachyně od samce (kance) je relativně přímé. Dospělý samec, kanec, je obvykle větší a má výraznější hlavu s výraznými tlamovými štětinami a větší kly. Bachyně může mít méně výrazné rysy a bývá menší. Důležitým rozlišovacím znakem jsou také pohlavní orgány, které jsou u samců a samic zjevně odlišné.

Jak dlouho se dožije prase?

Průměrná délka života prasete závisí na několika faktorech, včetně rasy, životních podmínek a péče, které se mu dostává. V domestikovaném prostředí se prasata obvykle dožívají 10 až 15 let, ačkoliv existují záznamy o jedincích, kteří žili i déle. Ve volné přírodě může být jejich životní cyklus kratší kvůli dravcům a těžším životním podmínkám.

Zdroje článku:

Pig - Wikipedia [online]. [cit. 09. 04. 2024]. Dostupné z: https://en.wikipedia.org/wiki/Pig