Zuby prasete divokého

Divoké prase (Sus scrofa) je mohutné zvíře, které se vyznačuje silnou postavou, hustou srstí a impozantní zbraní v podobě zubů. Zuby prasete divokého hrají klíčovou roli v jeho životě a slouží mu k mnoha účelům. Tento článek se podrobně zaměří na anatomii zubů prasete divokého, jejich funkce a zajímavosti s nimi spojené. Dozvíte se, jak prase divoké používá své zbraně k obraně a soubojům, jak mu zuby pomáhají při hrabání a hledání potravy a jak se zuby dají využít k určení věku prasete.

prase-divoke-zuby

Zuby prasete divokého

Divoké prase (Sus scrofa) je mohutné zvíře, které se vyznačuje nejen silnou postavou a hustou srstí, ale i impozantní zbraní v podobě zubů.

Tyto zuby hrají klíčovou roli v životě prasete a slouží mu k mnoha účelům.

Základní typy zubů

  • Řezáky: V horní čelisti prasete divokého chybí, v dolní čelisti se nachází 4 malé řezáky, které slouží k uchopení a odtržení potravy.
  • Špičáky: 4 mohutné špičáky, tzv. zbraně, vyrůstají z horní a dolní čelisti. U samců (kňourů) jsou zbraně mohutnější a zahýbají se nahoru, u samic (bachyní) jsou menší a směřují nahoru méně. Zbraně slouží k obraně, soubojům o dominanci a teritorium, a u samců i k signalizaci síly a atraktivity pro samice.
  • Třenové zuby: 4 v horní a 4 v dolní čelisti, slouží k drcení potravy.
  • Stoličky: 12 v horní a 12 v dolní čelisti, slouží k jemnému mletí potravy.

banner blog bovram

 

Funkce zubů

  • Zbraně: Samci je používají v soubojích o dominanci a teritorium, samice je používají k obraně sebe a mláďat. Špičáky prasete divokého jsou ostré jako břitva a mohou způsobit vážná zranění.
  • Hrabání: Prase divoké používá špičáky a rypák k hrabání v zemi, hledání potravy a vytváření hnízd. Silné zuby a rypák mu umožňují snadno rozrýt i ztvrdlou půdu a kořeny.
  • Potrava: Zuby slouží k drcení a mletí rostlinné i živočišné potravy. Prase divoké je všežravec a jeho jídelníček zahrnuje širokou škálu rostlin, plodů, hmyzu, žížal a drobných živočichů. Stoličky prasete divokého jsou opatřeny hrubými hrboly, které mu umožňují efektivně rozmělňovat i tuhou potravu.

Zajímavosti

  • Zuby prasete divokého neustále dorůstají, takže si je celou dobu obrušují o sebe. To je důležité pro udržení jejich ostrosti a funkčnosti.
  • Věk prasete divokého se dá poměrně přesně určit podle opotřebení stoliček. Stoličky se s věkem opotřebovávají a ztrácejí hrboly, čímž se mění jejich tvar.
  • Zbraně prasete divokého jsou důležitým znakem pro lovce. Lovci podle nich dokáží rozlišit pohlaví prasete a jeho přibližný věk.

Zuby prasete divokého jsou nedílnou součástí jeho anatomie a hrají klíčovou roli v jeho životě. Jsou symbolem síly, impozantní zbraní a nástrojem pro přežití v divočině. Zuby umožňují praseti divokému se bránit, bojovat o dominanci, hrabat v zemi a hledat potravu. Díky neustálému růstu a obrušování si prase divoké udržuje zuby stále ostré a funkční.

banner blog bovram

V našem obchodě si můžete zakoupit krmivo pro prasata nebo zemědělskou techniku.   

 

Nejčastější otázky

Co dělat při setkání s divokým prasetem?

Když se setkáte s divokým prasetem, je důležité zachovat klid a postupovat podle několika základních bezpečnostních pravidel:

  1. Zachování klidu a vzdálenosti: Zůstaňte klidní a pomalu se vzdalujte, aniž byste praseti dávali pocit ohrožení. Vyhněte se přímému očnímu kontaktu, který by mohl být chápán jako hrozba.
  2. Použití hlasitého hluku k odpuzení: Divoká prasata mohou být odpuzena hlasitými zvuky. Pokud máte při sobě něco, co může vytvářet hlasitý zvuk, jako je píšťalka nebo dokonce plechovka s kameny, použijte to k jejich odradění.
  3. Vyhněte se zákoutím nebo husté vegetaci: Divoká prasata se často skrývají v husté vegetaci, takže je lepší držet se otevřených prostor nebo cest.

Čím odpudit divoká prasata?

Divoká prasata můžete odpudit několika způsoby, které využívají jejich smysly a instinkty k vyvolání reakce na útěk:

  1. Hluk: Divoká prasata mohou být odpuzena hlasitými zvuky. Můžete použít píšťalku, křik, tlesknutí rukama nebo dokonce zvuky vydávané z mobilní aplikace speciálně určené pro odpuzování zvířat. Výbušný hluk, jako je klakson, také může zvířata účinně zastrašit.
  2. Světlo: Použití silného světla, například baterky nebo světlometu, může být také účinným způsobem, jak zaskočit a odradit prasata, zvláště v noci.
  3. Vizuelní bariéry: Udržování čistého a otevřeného prostoru kolem kempů nebo obydlí může pomoci odstrašit divoká prasata, protože preferují oblasti, kde se mohou snadno schovat nebo přiblížit bez zjištění.
  4. Odpuzovače založené na pachu: Některé komerčně dostupné odpuzovače obsahují silné pachy, které jsou pro divoká prasata nepříjemné. Tyto mohou zahrnovat chemikálie nebo přírodní esence, jako je amoniak.

Kdy jsou divočáci aktivní?

Co se týče aktivnosti divočáků, tyto zvířata jsou primárně noční, což znamená, že jsou nejaktivnější během noci. V období, kdy mají mladé, nebo pokud je jejich přirozené prostředí narušeno, mohou být aktivní i během dne.

 

Jak rychle běží divoké prase?

Divoké prase může běžet velmi rychle na krátké vzdálenosti. Průměrná rychlost běhu může dosahovat až 40 kilometrů za hodinu, což z nich dělá poměrně rychlé zvíře, zvláště pokud jsou vystrašené nebo se cítí ohrožené.

Zdroje článku:

Prase divoké – Wikipedie [online]. [cit. 10. 04. 2024]. Dostupné z: https://cs.wikipedia.org/wiki/Prase_divok%C3%A9

Wild boar - Wikipedia [online]. [cit. 10. 04. 2024]. Dostupné z: https://en.wikipedia.org/wiki/Wild_boar