Škůdci paprik: kompletní průvodce

Papriky (Capsicum annuum) jsou oblíbená zelenina pěstovaná v zahradách i sklenících pro své lahodné plody a široké využití v kuchyni. Bohužel, tato chutná zelenina není imunní proti škůdcům, kteří můžou značně poškodit rostliny a znehodnotit úrodu. V tomto článku se podíváme na nejčastější škůdce paprik a na to, jak s nimi efektivně bojovat. Naučíte se, jak poznat napadení, jak předcházet šíření škůdců a jak je případně likvidovat. Dodržováním správných preventivních opatření a včasnou ochranou zajistíte zdravý růst paprik a bohatou úrodu bez nepříjemných ztrát.

skudci-paprik

Škůdci paprik a jejich řešení

Paprika (Capsicum annuum) je oblíbená zelenina pěstovaná v zahradách i sklenících pro své lahodné plody a široké využití v kuchyni.

Bohužel je také náchylná k napadení škůdci, kteří můžou značně poškodit rostliny a snížit úrodu.

Podíváme se na nejběžnější škůdce paprik a na jejich efektivní řešení.

Nejčastější škůdci paprik:

  1. Mšice řešetláková (Myzus persicae): Malý hmyz sající mízu z listů a stonků rostlin. Mšice oslabují rostliny, způsobují deformaci listů a přenášejí virové choroby.
  2. Molice (Bemisia tabaci): Drobné bílé mušky vyskytující se na spodní straně listů. Molice sají mízu a oslabují rostliny, zároveň produkují medovnici, na které se množí houby.
  3. Vrtulník česnekový (Dasyneura affinis): Malý hmyz, jehož larvy se živí mízou z listů a stonků, čímž rostliny oslabuje a deformuje.
  4. Mandelinka bramborová (Leptinotarsa decemlineata): Larvy i dospělí samci okusují listy a stonky rostlin. Mandelinka bramborová může napadnout i papriky, i když je to méně obvyklé.

banner blog bovram

 

Řešení a prevence:

  • Monitorování rostlin: Pravidelně kontrolujte listy, stonky a plody paprik, abyste včas odhalili napadení škůdci.
  • Mechanická ochrana: Použijte lepové pasti k monitorování a odchytu molic a vrtulníků česnekových. Zakryjte záhony s paprikami netkanou textilií, abyste zabránili napadení mandelinkou bramborovou.
  • Biologická ochrana: Využijte dravé hmyz, jako jsou slunéčka sedmitečná, zlatoočka obecná nebo draví brouci, kteří se živí škůdci paprik.
  • Insekticidy: V případě silného napadení škůdci lze použít insekticidy. Je však důležité vybírat selektivní insekticidy šetrné k užitečnému hmyzu a dodržovat pokyny výrobce.
  • Preventivní pěstování: Pěstujte papriky na slunném místě s dobrou drenáží. Vyvarujte se nadměrnému hnojení dusíkem, které podporuje napadení škůdci. Pravidelně plejte a okopávejte záhony, abyste odstranili plevel a hmyzí úkryty.

Další tipy:

  • Využijte odrůdy paprik odolné proti škůdcům.
  • Po sklizni paprik odstraňte z půdy a zlikvidujte všechny napadené části rostlin.
  • Dezinfikujte půdu v místě, kde papriky rostly, abyste zničili přezimující stadia škůdců. 

banner blog bovram

 

Jak pěstovat papriky: Průvodce od semínka k plodu

Pěstování paprik (Capsicum annuum) může být zábavná a obohacující zkušenost.

Ať už jste zkušený zahradník nebo začátečník, tento průvodce vám pomůže s pěstováním paprik od semínka k plodu.

1) Příprava

  • Výběr odrůdy: Existuje mnoho druhů paprik v různých barvách, tvarech a chutích. Vyberte si odrůdu, která vyhovuje vašim preferencím a klimatickým podmínkám ve vašem regionu.
  • Semena nebo sazenice: Můžete si vypěstovat papriky ze semen nebo zakoupit sazenice v zahradnictví. Semena je nutné vysévat brzy na jaře (v únoru až březnu) do sadbovacích misek uvnitř domu. Sazenice by měly být vysazeny ven po 6 až 8 týdnech, když pominou jarní mrazy.
  • Poloha a půda: Papriky potřebují slunné stanoviště s dobře propustnou půdou bohatou na organickou hmotu. Před výsadbou zapracujte do půdy kompost nebo hnojivo.

2) Pěstování

  • Zalévání: Papriky vyžadují pravidelnou zálivku, zvláště během horkého a suchého počasí. Zalévejte je ráno u kořene, abyste se vyhnuli smáčení listů a hnilobě.
  • Hnojení: Během vegetačního období hnojte papriky hnojivem s vysokým obsahem fosforu a draslíku. Vyhněte se nadměrnému hnojení dusíkem, které podporuje růst listů na úkor plodů.
  • Podpora: Vyšší odrůdy paprik mohou potřebovat oporu, aby se pod tíhou plodů nezlomily. Použijte kolíky nebo tyčky a upevněte k nim rostliny provázkem.
  • Odplevelování: Pravidelně plejte záhony s paprikami, abyste odstranili plevel, který konkuruje o živiny a vodu.

3) Ochrana před škůdci a chorobami

  • Škůdci: Papriky mohou napadnout mšice, molice, mandelinky bramborové a další škůdci. Pravidelně kontrolujte rostliny a v případě napadení zvolte vhodné metody ochrany, jako jsou mechanické pasti, biologická ochrana nebo insekticidy.
  • Choroby: Papriky mohou být náchylné k hnilobám kořenů, plísním a virovým chorobám. Dodržujte preventivní opatření, jako je střídání ploch, pěstování odolných odrůd a zajištění dobrého odvodnění půdy.

4) Sklizeň

  • Zralost: Papriky jsou zralé, když dosáhnou plné barvy a pevnosti. Sklizeň provádějte ručně odtržením plodů ze stonku.
  • Doba sklizně: Doba sklizně se liší podle odrůdy papriky. V průměru papriky dozrávají 60 až 90 dní od výsadby.

banner blog bovram 

V našem e-shopu si můžete zakoupit: