Slepice Paduánka: jak na chov?

Paduánská slepice je elegantní plemeno, které má svůj původ v Itálii. Tato slepička se vyznačuje výraznou chocholkou a trojitým hřebenem a je známá pro svou mírnou a temperamentní povahu. Tento článek vám představí více informací o tomto plemeni, včetně jeho historie, charakteristických rysů, způsobu chovu a péče. 

Slepice paduánka

Historie plemene

Slepice paduánka své jméno odvozuje od italského města Padua, kde má svůj původ.

Toto plemeno slepic s výraznou chocholkou a trojitým hřebenem byla ceněna jako vzácnost po celé Evropě po mnoho generací. Jsou to lehká plemena slepic, která se vyznačují klidnou a temperamentní povahou. Patří mezi nejběžněji chovaná okrasná plemena slepic.

Podle některých zdrojů se plemeno vyvinulo kombinací starých italských plemen s perskými a tureckými slepicemi, které byly přivezeny do Evropy v 15. a 16. století. Jiné prameny tvrdí, že plemeno má starší historii a pochází z Asie, odkud se dostalo do Itálie přes Benátky. Bez ohledu na svůj původ je jisté, že bylo v Itálii po staletí šlechtěno a vylepšováno, až dosáhlo své současné podoby.

banner blog bovram

Slepice paduánka byla původně chována pro maso a vejce, ale postupně se stala oblíbeným okrasným plemenem, které zdobilo šlechtické zahrady a dvory. V průběhu 19. století se plemeno rozšířilo do dalších evropských zemí, včetně Francie, Německa, Anglie, Holandska a dalších. V roce 1865 bylo poprvé představeno na mezinárodní výstavě v Paříži, kde si získalo pozornost svým neobvyklým vzhledem a obdrželo mnoho ocenění.

 

Jaké jsou její vlastnosti?

Slepice paduánka patří mezi středně velká plemena, dosahující váhy kolem 2 kilogramů.

Tento druh slepic má elegantní postavu s lehkým a vyváženým tělem, které je dobře osvalené.

Výrazným znakem tohoto plemene je velká, kulatá chocholka, která pokrývá celou hlavu, a často i oči slepice. Chocholek je složen z jemných a dlouhých peří, která mají u samic zaoblený tvar a u samců jsou špičatá.

Dalším význačným znakem jsou tři vousy - horní, spodní a boční, které se nacházejí pod zobákem místo laloku. Tyto vousy jsou tvořeny hustými a krátkými peříky. Zobák je středně dlouhý a má břidlicově modrou barvu.

Oči jsou velké a mají světle hnědou barvu. Ušní boltce jsou malé a bílé.

Peří u této slepice je jemné a těsně přiléhající k tělu. Má různorodou barevnou škálu, přičemž nejčastěji se vyskytují stříbrné, zlaté, černé, bílé a kropenaté odstíny.

Ocas je středně dlouhý a má široký tvar, s dobře vyvinutými srpy. Nohy jsou středně dlouhé a mají břidlicově modrou barvu, bez peříčka. Prsty jsou čtyři a rovné.

Je mírumilovná a přátelská drůbež, která vychází dobře jak s ostatními slepicemi, tak i s lidmi.

Má vysokou míru inteligence a zvídavosti, což ji přivádí k průzkumu svého okolí. Toto plemeno je rovněž náklonné a ochočené, rádo se nechává unášet v ruce a hladit. Avšak je také temperamentní a má hrdý charakter, což ji umožňuje bránit své postavení v hejnu.

Kohouti tohoto plemene jsou stateční a plní roli ochránců, kteří chrání své slepice před případnými nebezpečími.

 

Jak na správný chov?

Slepice plemene Paduánka je vhodná pro jak velké, tak i malé chovy.

Jedná se o nenáročné plemeno, které odolává nemocem a nepříznivým podmínkám.

Je také plemeno s mnoha účely, jelikož se chová pro maso, vejce i okrasu.

Nicméně, na co je třeba dbát při jejím chovu?

  • Kurník: Slepice plemene Paduánka vyžaduje suchý, čistý a teplý kurník, kde se může cítit bezpečně a pohodlně. Kurník by měl být dostatečně prostorný, aby slepice mohly volně pohybovat a nemusely trpět stresem. Je důležité, aby kurník byl dobře větraný, ale bez průvanu. Také by měl obsahovat snášková hnízda, kde slepice budou klást svá vejce. Tato hnízda by měla být temná, klidná a útulná. Jako podestýlku v kurníku a hnízdech lze použít slámu, piliny, rašelinu nebo jiný vhodný materiál. Je důležité pravidelně měnit podestýlku a provádět dezinfekci.
  • Krmení: není náročná na stravování, ale vyžaduje dostatečný přísun živin, vitamínů a minerálů pro udržení svého zdraví a produktivity. Můžete jí podávat hotové krmné směsi určené pro slepice, které obsahují všechny potřebné složky. Alternativně můžete vytvářet vlastní směsi z obilovin, šrotů, olejnin a dalších ingrediencí. Je klíčové zajistit, aby slepice měly přístup k dostatečnému množství zeleniny, ovoce, bylin a dalších přírodních doplňků, které posilní jejich imunitní systém, trávicí systém a kvalitu peří. Nesmíte zapomínat na udržování dostupnosti čisté vody v napáječkách, kterou slepice potřebují nejen k pití, ale i k hygienickým koupelím. Můžete si u nás zakoupit krmiva Energys.
  • Výběh: pro tento výběh je důležité, aby byl dostatečně rozlehlý, aby slepice měly prostor pro běhání, hrabání, popelení a hledání potravy. Je rovněž klíčové, aby tento výběh poskytoval bezpečí a ochranu před dravci a predátory, což může být dosaženo oplocením a ideálně i zastřešením.
 

Jak se rozmnožuje?

Tato slepice je plodná a má schopnost snadno se množit. Je to dobrá matka, která ráda sedí na vajíčkách a vylíhne kuřata.

Mladí ptáci jsou vitální a zdraví, avšak vyžadují zvláštní péči a ochranu. Postupně, chocholka na hlavě kuřat začíná růst a tvarovat se.

Také mají malý vous na zobáčku, který se postupem času dělí na tři části.

Barva peří se u kuřat projevuje až po několika týdnech. Pohlaví kuřat lze určit podle tvaru chocholky, která je u kohoutků spíše špičatější a u slepiček zaoblenější.

TIP na čtení: 

Zdroje článku:

Kur domácí – Wikipedie [online]. [cit. 21. 12. 2023]. Dostupné z: https://cs.wikipedia.org/wiki/Kur_dom%C3%A1c%C3%AD

Plemena slepic – Wikipedie [online]. [cit. 21. 12. 2023]. Dostupné z: https://cs.wikipedia.org/wiki/Plemena_slepic