Svitluška: jak se jich zbavit?

Svilušky (Tetranychus) jsou drobní roztoči, kteří mohou způsobovat problémy jak na venkovních, tak i na pokojových rostlinách. Příznivé podmínky pro jejich růst nastávají zejména za horkého a suchého počasí, což může vést k výrazným škodám, zvláště ve sklenících, kde se mohou množit nepřetržitě celý rok​. Pokud vás trápí svilušky, je důležité jednat rychle, protože jedna samička je schopná za svůj život vyprodukovat množství potomstva​. Pro boj s těmito škůdci je možné zvolit chemické, ale i nechemické metody. Jeden z přístupů, jak se jich zbavit bez použití chemie, zahrnuje udržování teploty v místnosti pod 23 °C a zvyšování vlhkosti vzduchu, například častým mlžením rostlin​. Svilušky se mohou vyskytovat nejen na zahradách, ale také na balkonech nebo dokonce v bytě, což znamená, že prevence a ochrana proti nim by měla být komplexní a zahrnovat všechna tato potenciální stanoviště​.

jak-se-zbavit-svitlusek

Obsah článku:

Co je Svitluška?

Svitluška, známá také pod vědeckým názvem Tetranychus, je rod roztočů, který zahrnuje více než 140 různých druhů. Patří do skupiny pavoukovců a jsou to škůdci, kteří mohou vážně poškozovat rostliny. Svitlušky jsou známé pro svou schopnost velmi rychle se množit, a pokud dojde k jejich přemnožení, mohou způsobit úhyn rostlin.

Jedním z nejznámějších druhů je svitluška chmelová (Tetranychus urticae), která je považována za významného škůdce a je rozšířena po celém světě. Původně pochází z Eurasie, ale nyní je kosmopolitní, což znamená, že se vyskytuje téměř všude. Tento druh škodí různým hospodářským rostlinám, jako jsou chmel, okurky, brambory, réva vinná, maliny a další, přičemž napadá jejich listy.

banner blog bovram

Svitlušky jsou malí roztoči o velikosti asi 1,5 mm, kteří mají na každé straně svého žlutohnědého tělíčka tmavší skvrny. Jsou rozlišitelné dva typy svitlušek, červené a žlutohnědé. Pod lupou lze u svitlušek identifikovat osm nohou, které jsou typické pro pavoukovce. Především v teplém a suchém prostředí se svitluška může extrémně rychle rozmnožovat.

Další charakteristika těchto roztočů uvádí, že svitluška je drobný asi 0,5 mm velký roztoč s červenýma očima. Dospšlí jedinci mají čtyři páry jednoduchých článkovaných nohou. Barva těla se může měnit podle roční doby od bezbarvé až po světle žlutou s dvěma tmavými skvrnkami na bocích těla, které jsou patrné po posledním svlékání. Starší jedinci mají na hřbetě dvě tmavší skvrny. 

Trápí vás mšice? Víme jak se jich zbavit! Přečtěte si našeho blogového průvodce, jak se zbavit mšicí.

Jak jí identifikovat?

Svitlušky jsou velmi malé, obvykle pouze asi 1,5 mm dlouhé, a mohou mít různé barvy od žlutohnědé po červenou. Charakteristickým rysem jsou tmavší skvrny na jejich těle a čtyři páry nohou, což je přiznání k jejich pavoučí příbuznosti.

Jak zjistit přítomnost svitlušek?

  1. Vizuální kontrola: Nejprve se podívejte na listy rostlin. Svitlušky obvykle napadají spodní stranu listů, kde zanechávají bílé nebo žluté skvrny. Pokud jsou rostliny silně napadené, mohou listy získat bronzový nádech a nakonec zaschnout.

  2. Lupa: Když zpozorujete poškození, vezměte lupu a podívejte se na spodní stranu listů. Hledejte malé body s tmavými skvrnami na těle – to jsou svitlušky.

  3. Příznaky přemnožení: Svitlušky mohou vytvářet jemné pavučiny na rostlinách, což je znamení jejich přemnožení. Pokud uvidíte pavučiny, pravděpodobnost, že máte problém se svitluškami, je vysoká.

  4. Žloutnutí a opadávání listů: Postižené rostliny mohou začít žloutnout a listy mohou opadávat. Tento symptom však může být způsoben i jinými faktory, jako jsou choroby nebo nedostatek živin.

  5. Ztráta vitality rostlin: Rostliny napadené svitluškami mohou ztrácet svou vitalitu a růstovou energii.

banner blog bovram

Jaký je rozdíl mezi svitluškami a mšicemi?

Co jsou svilušky?

Svilušky, známé také pod vědeckým názvem Tetranychus, jsou drobní roztoči, kteří patří do čeledi pavoukovců. Jsou známé svou schopností rychle se množit a mohou způsobovat poškození rostlin sajícím chováním na listech, což vede k jejich zesvětlení, deformaci a v konečném důsledku i k usychání.

Co jsou mšice?

Mšice jsou malý hmyz, který se živí mízou rostlin. Tito škůdci mají měkká těla a jsou známí pro svou schopnost rychlého rozmnožování a šíření rostlinných chorob. Mšice vytvářejí lepkavý exkrement zvaný medovice, který může přitahovat další škůdce a vést k růstu sazovitých hub.

Jaké jsou klíčové rozdíly?

Vzhled

  • Svilušky: Malé, asi 1,5 mm dlouhé, s těly, která mohou být od světle žluté po červenou s charakteristickými tmavými skvrnami na stranách.
  • Mšice: Obvykle větší než svilušky, s měkkými těly zelené, černé, hnědé, nebo růžové barvy.

Chování

  • Svilušky: Tendenci tvořit jemné pavučiny na napadených rostlinách, zvláště když jsou přemnožené.
  • Mšice: Skupují se na nových výhoncích a spodní straně listů, kde je vidět jejich kolonie.

Poškození rostlin

  • Svilušky: Způsobují žloutnutí listů, ztrátu chlorofylu, a pokud je napadení vážné, může dojít k úplnému usychání.
  • Mšice: Vedou k deformacím rostlin a vytváření medovice, která může způsobit další problémy.

Životní cyklus

  • Svilušky: Rychlý reprodukční cyklus, zejména v teplém a suchém prostředí.
  • Mšice: Mohou se rozmnožovat partenogeneticky (bez oplození), což umožňuje velmi rychlé zvětšení populace.

Jak se bránit proti svitluškám?

Svitlušky (Tetranychus spp.) mohou být malými škůdci, ale jejich dopad na zahradu nebo komerční plodiny může být devastující.

Jako zahrádkář nebo pěstitel je důležité rozpoznat, kdy vaše rostliny bojují s těmito roztoči, a vědět, jak proti nim účinně zakročit.

Preventivní opatření

  1. Monitorujte své rostliny: Pravidelně kontrolujte listy, zvláště jejich spodní stranu, kde svitlušky často začínají.
  2. Udržujte rostliny zdravé: Silné, dobře živené rostliny jsou méně náchylné k napadení.
  3. Zajistěte správnou vlhkost: Svitlušky preferují suché prostředí, takže zvýšení vlhkosti může pomoci jejich aktivitu potlačit.

Mechanické metody

  1. Odstraňte napadené části: Rychle odstraňte a zničte napadené listy nebo výhony.
  2. Vysokotlaké mytí: Použití vody pod vysokým tlakem může svitlušky fyzicky odstranit z rostlin.

Biologická kontrola

  1. Predátoři svitlušek: Pestřenky, dravé roztoče, a další přirození nepřátelé mohou být vypuštěni do zahrady nebo skleníku k přirozenému snížení populace svitlušek.
  2. Použití entomopatogenních hub: Tyto houby infikují a zabíjejí svitlušky.

Chemická kontrola

  1. Akaricidy: Když jsou jiné metody neúčinné, mohou být akaricidy použity jako poslední možnost. Je důležité střídat různé typy, aby se předešlo vytvoření rezistence.
  2. Přírodní repelenty: Česnek, cibule, nebo silné bylinky mohou působit jako repelenty a odradit svitlušky.

Přírodní metody

  1. Střídání plodin: Různé plodiny přitahují různé škůdce; střídáním můžete přerušit životní cyklus svitlušek.
  2. Pěstování odolných odrůd: Některé rostliny jsou geneticky méně náchylné k napadení svitluškami.

Jak poznat napadení svitluškami?

Pokud jsou vaše rostliny napadeny svitluškami, jak to můžete poznat?

Příznaky napadení sviluškami

Poškození listů

Jedním z prvních znaků napadení sviluškami je změna vzhledu listů. Infikované listy mohou vykazovat:

  • Žluté nebo bílé tečkovité skvrny na listech, což je důsledek sajícího chování svilušek.
  • Zvlněné nebo zkroucené okraje listů v důsledku ztráty šťávy z listů.
  • Tenké pavučinky, které mohou pokrývat listy nebo výhonky, zvláště když je škůdců hodně.

Snížený růst rostlin

Rostliny napadené sviluškami často vykazují inhibici růstu. To může být způsobeno nedostatečnou fotosyntézou kvůli poškození listů.

Celková slabost rostliny

Rostliny napadené sviluškami mohou vypadat všeobecně nezdravě a mít sníženou odolnost vůči dalším stresům, jako je sucho nebo vysoké teploty.

TIP na článek:

banner blog bovram

Jaké škody mohou napáchat?

Jaké škody mohou napáchat?

1) Poškození listů

Nejviditelnějším znakem napadení svitluškami jsou poškozené listy. Svitlušky se zakusují do rostlinných buněk a sají jejich obsah, což způsobuje žloutnutí, skvrnění a bronzování listů. Ve vážnějších případech mohou listy úplně uschnout a odpadnout.

2) Vzhled pavučin

Když se svitlušky přemnoží, začnou tvořit jemné pavučiny na povrchu rostlin. Tyto pavučiny nejen že kazí estetický vzhled rostliny, ale také mohou bránit fotosyntéze tím, že blokují světlo.

3) Ztráta vitality rostliny

V důsledku intenzivního sajení svitluškami rostliny ztrácejí živiny, což vede k oslabení a snížení jejich růstu. Oslabené rostliny jsou také náchylnější k dalším škůdcům a chorobám.

4) Úhyn rostlin

V extrémních případech může dojít k úhynu celé rostliny, zejména pokud je napadení rozsáhlé a není včas zaznamenáno nebo řešeno.

5) Ekonomické ztráty

Pro zemědělce a pěstitele mohou mít svitlušky výrazný ekonomický dopad, zejména pokud napadnou komerční plodiny, jako jsou ovoce, zelenina nebo okrasné rostliny.

Jak na správnou prevenci?

Prevence je velmi zásadní. Co doporučujeme?

  • Udržujte rostliny zdravé: Zdravé rostliny jsou méně náchylné k napadení škůdci, včetně svitlušek. Pravidelné zalévání, hnojení a odstraňování odumřelých částí jsou základní preventivní kroky.
  • Vyvážený ekosystém: Podporujte přítomnost přirozených predátorů, jako jsou pestřenky, které se živí svitluškami. To můžete udělat vytvořením příznivého prostředí pro tyto predátory, jako jsou keře a květiny, které lákají užitečný hmyz.
  • Kontrola vlhkosti: Svitlušky preferují suché podmínky, takže udržování vyvážené úrovně vlhkosti kolem vašich rostlin může pomoci předejít jejich přemnožení. Používání mulče může pomoci udržet půdu vlhkou a zároveň potlačit růst plevele.