Trápí vás problémy s líhnutím kuřat? Poradíme vám

Líhnutí kuřat je zajímavý proces, který však může být plný výzev a problémů. Pro úspěšné líhnutí je důležité dbát na správné podmínky a postupy. V následujícím článku se podíváme na některé z nejčastějších problémů spojených s líhnutím kuřat a jak jim předcházet, aby nenstaly žádné problémy s líhnutím drůbeže a kuřat. Jaké jsou nejčastější problémy?

lihnuti kurat jake monou nastat problemy

1) Neoplozené vejce

Neoplozená vejce představují jednu z hlavních výzev v procesu líhnutí kuřat.

Pokud se setkáváte s vysokým procentem neoplozených vajec, může to znamenat řadu problémů v chovu nebo v procesu líhnutí.

Jak rozpoznat neoplozená vejce?

Neoplozená vejce lze jednoduše identifikovat tím, že při jejich rozklepnutí v nich nejsou vidět žádné krevní skvrny.

Vajíčko bez krevních skvrn znamená, že nebylo oplodněno a tedy v něm není žádný zárodek.

Příčiny vysokého procenta neoplozených vajec:

  1. Nedospělý kohout nebo staré hejno: Pokud je kohout příliš mladý, nemusí být schopen oplodnit slepice. Naopak, pokud je hejno příliš staré, může mít sníženou reprodukční schopnost.

  2. Špatné sestavení hejna: Pokud je v hejnu příliš mnoho kohoutů nebo naopak příliš málo slepic, může to ovlivnit úspěšnost oplodnění.

  3. Nesprávná výživa hejna: Kvalitní výživa je klíčová pro reprodukční zdraví drůbeže. Pokud slepicím chybí důležité vitamíny a minerály, může to mít negativní dopad na jejich schopnost být oplodněny.

  4. Špatný zdravotní stav slepic: Nemoci nebo paraziti mohou ovlivnit reprodukční schopnost slepic. Je důležité pravidelně sledovat zdravotní stav hejna a v případě potřeby konzultovat se veterinářem.

banner blog bovram

 

Jak problém řešit?

Pokud zjistíte vysoké procento neoplozených vajec, je důležité co nejdříve identifikovat příčinu.

Může to vyžadovat změnu v sestavení hejna, zlepšení výživy nebo léčbu nemocí.

Důležité je také pravidelně kontrolovat kvalitu vajec a sledovat jakékoli změny v reprodukčním chování hejna.

jak na správne líhnutí kuřat v lihni a jake mohou nastat problemy

2) Uhynulý zárodek

Uhynulý zárodek v násadovém vejci je jedním z nejčastějších problémů, kterým se chovatelé drůbeže mohou setkat během procesu líhnutí.

Je důležité rozpoznat příčiny tohoto problému, aby bylo možné přijmout opatření k jeho předcházení v budoucnu.

Příčiny úhynu zárodků:

  1. Špatná výživa nebo nemoci v hejnu: Kvalitní výživa je základem pro zdravý vývoj zárodku. Pokud nosnice nedostávají dostatek vitamínů a minerálů, může to vést k oslabení zárodků. Rovněž nemoci v hejnu mohou mít negativní dopad na kvalitu vajec a zdraví zárodků.

  2. Nesprávné skladování vajec: Vajíčka by měla být skladována v chladném a vlhkém prostředí, aby byla zachována jejich kvalita. Pokud jsou vajíčka vystavena příliš vysokým teplotám nebo nízké vlhkosti, může to poškodit zárodek.

  3. Vysoká teplota v líhni: Teplota v líhni by měla být konstantní a optimální pro vývoj zárodku. Pokud je teplota příliš vysoká, může to vést k přehřátí a úhynu zárodku.

  4. Krátkodobé přehřátí během inkubace: I krátkodobé výkyvy teploty mohou mít negativní dopad na vývoj zárodku. Je důležité zajistit stabilní teplotní podmínky během celého procesu líhnutí.

  5. Křížení příbuzných jedinců: Pokud se kříží příbuzní jedinci, může to vést k genetickým abnormalitám a oslabení zárodků.

banner blog bovram

Jak na správnou prevenci a řešení?

  • Zajistěte kvalitní výživu pro nosnice, která obsahuje všechny potřebné vitamíny a minerály.
  • Skladujte vajíčka v optimálních podmínkách s vhodnou teplotou a vlhkostí.
  • Pravidelně kontrolujte teplotu a vlhkost v líhni a zajistěte jejich stabilitu.
  • Vyvarujte se křížení příbuzných jedinců a dbáte na genetickou diverzitu ve vašem hejnu.

V naší nabídce si můžete vybrat například líhně na husy nebo i líhně na kachny.

lihnuti kurat

 

3) Uhynulá embrya starší 18 dnů

Uhynulá embrya starší 18 dnů představují zvláštní kategorii problémů při líhnutí kuřat.

Pokud embrya v tomto stádiu vývoje uhynou a není to způsobeno nedodrženým postupem při líhnutí, může za tím stát několik faktorů:

  • Špatná poloha embrya ve vejci: Embryo může být nesprávně natočené uvnitř vejce, což může způsobit komplikace při líhnutí. Pokud je embryo natočené hlavou ke špičatějšímu konci vejce, může to ztížit jeho schopnost vylíhnout se. Správná poloha embrya je klíčová pro jeho úspěšné líhnutí.

  • Problémy s vlhkostí v líhni: Pokud v líhni nedodržujete předepsanou vlhkost, může to vést k vysušení embrya. Vysoká nebo nízká vlhkost může mít negativní dopad na vývoj embrya. Velká vzduchová bublina uvnitř vejce může být indikátorem nesprávné vlhkosti během inkubace.

  • Krátkodobé přehřátí: Pokud dojde k krátkodobému přehřátí v líhni, může to způsobit úhyn embrya. Je důležité pravidelně kontrolovat teplotu v líhni a zajistit, aby byla stabilní.

  • Genetické faktory: Pokud se zkříží příbuzní jedinci, může to zvýšit riziko genetických abnormalit, které mohou vést k úhynu embrya.
 

Zdroje článku:

Problems and solutions at the Hatchery - [online]. [cit. 28. 11. 2023]. Dostupné z: https://avinews.com/en/problems-and-solutions-at-the-incubation-plant/

18 common problems with hatching eggs (and how to fix them) [online]. [cit. 28. 11. 2023]. Dostupné z: https://thisnzlife.co.nz/18-common-problems-with-hatching-eggs-and-how-to-fix-them/

Chick Hatching Problems and Solutions – Mother Earth News [online]. [cit. 28. 11. 2023]. Dostupné z: https://www.motherearthnews.com/homesteading-and-livestock/handling-hatching-emergencies-zbcz1702/