Jak na líhnutí kachen? Kompletní průvodce

Domácí líhnutí kachen je fascinující zážitek, který přináší radost nejen domácí chovatelům. Tento proces umožňuje milovníkům zvířat pěstovat vlastní hejno kachen zcela od základu a stát se svědky zázraku přírody, jak se z obyčejného vajíčka vyklube malé kachňátko. Ať už máte zájem o chov kachen pro vlastní spotřebu, jako domácí mazlíčky, nebo z čistě chovatelských důvodů, tento průvodce vám poskytne všechny potřebné informace k úspěšnému líhnutí kachen přímo ve vašem domově.

jak-na-domaci-lihnuti-kachen

1) Výběr vhodných vajíček

Předtím, než se rozhodne pro domácí líhnutí, je důležité vybrat vohdná vajíčka.

  • Kvalita vajíček: Především je důležité vybrat zdravá a čerstvá vajíčka. Vajíčka by měla být čistá, bez nečistot a trusu. Pokud na nich najdete nečistoty, můžete je jemně vyčistit měkkým hadříkem nebo kartáčkem.

  • Velikost a tvar: Pro líhnutí jsou ideální vajíčka střední velikosti. Malá vajíčka mohou mít nedostatek živin pro vývoj kachňátka, zatímco příliš velká vajíčka mohou způsobit komplikace při vylíhnutí. Dále by vajíčka neměla mít viditelné praskliny, deformace nebo neobvyklé tvary.

  • Skladování vajíček: Před vložením do líhni je dobré vajíčka skladovat na chladném místě, ideálně v teplotě kolem 13-15°C. Vajíčka by měla být umístěna s ostrým koncem dolů. Toto uspořádání podporuje správné postavení plodu uvnitř vajíčka.

  • Stáří vajíček: Pro líhnutí by měla být vajíčka co nejčerstvější, ideálně ne starší než 7-10 dní. Starší vajíčka mohou mít nižší šance na úspěšné vylíhnutí.

  • Oplodnění: Je důležité zajistit, že máte oplodněná vajíčka. Vajíčka mohou vypadat normálně, ale pokud nebyla oplodněna, nevylíhnou se z nich kachňata.

banner blog bovram

 

2) Výběr vhodné líhně. Na co si dát pozor?

Při výběru správné a vhodné líhně pro váš chov je důležité se zaměřit na naktěré věci.

Jaké to jsou?

Výběr vhodné líhne:

  • Před zakoupením líhně je dobré zvážit, kolik vajec plánujete inkubovat, protože líhně se liší svou kapacitou.
  • Líhně by měly být vybaveny termostatem pro regulaci teploty a hygrostatem pro regulaci vlhkosti.
  • Některé moderní líhně mají automatické otáčení vajec, což může být užitečné, pokud nechcete vajíčka otáčet ručně.

Nastavení teploty:

  • Pro kachní vajíčka je ideální teplota inkubace 37,5°C.
  • Teplotu je důležité pravidelně kontrolovat a udržovat konstantní, protože výkyvy teploty mohou poškodit vývoj plodu.

Nastavení vlhkosti:

  • Vlhkost by měla být nastavena na 55-60% pro většinu období inkubace.
  • Vlhkost je také kritická pro správný vývoj plodu. Příliš nízká vlhkost může způsobit, že skořápka vajíčka bude příliš tvrdá a kachňata budou mít problémy s vylíhnutím. Naopak příliš vysoká vlhkost může způsobit nedostatek kyslíku.

Otáčení vajec:

  • V průběhu inkubace je důležité vajíčka pravidelně otáčet (alespoň 3-5 krát denně), aby se zabránilo přilnutí plodu k skořápce.
  • Pokud máte líhni s automatickým otáčením, ujistěte se, že je správně nastavena.

Mezi naše kvalitní líhně na kachny patří například Plně automatická líheň na vejce BOROTTO REAL.

líhnutí kachen a hus

 

3) Sledování vývoje vajíček během inkubace

Sledování vývoje vajíček během inkubace je klíčovým krokem, který vám umožní zjistit, zda je vajíčko oplodněné a zda se v něm vyvíjí zdravý plod.

Tento proces se často označuje jako "svícení vajíček" a provádí se pomocí speciální svítilny.

Jak na to?

  1. Příprava: Ujistěte se, že máte tmavou místnost, protože to usnadní vidění uvnitř vajíčka. Pokud nemáte lampu pro líheň, můžete použít běžnou svítilnu, ideálně s LED diodou.
  2. Postup: Položte vajíčko na svítilnu tak, aby světlo procházelo skrz vajíčko. Tím se zobrazí obsah vajíčka.
  3. Co můžete vidět na vajíčkách? 
    • Cévní sítě: Tyto červené linie jsou prvním znakem, že je vajíčko oplodněné. Ukazují, že se v něm vyvíjí plod.
    • Srdce plodu: Malé blikající bodky, které ukazují, že srdce plodu bije. To je dalším pozitivním znakem oplodnění.
    • Neoplodněné vajíčko: Pokud uvidíte pouze žloutek a žádné cévní sítě ani srdce, je pravděpodobné, že vajíčko není oplodněné.
  4. Opakování: Svícení vajíček by se mělo provádět pravidelně, ideálně každých 7 dní, aby byl sledován pokrok vývoje plodu.

Při svícení vajíček buďte opatrní. Příliš dlouhé vystavení silnému světlu může plodu uškodit.

banner blog bovram

Dále, pokud jste si jisti, že vajíčko není oplodněné, je dobré ho z líhni odstranit, aby nepřekáželo ostatním vajíčkům.

V naší nabídce také můžete najít líhně pro husy nebo i líhně na křepelky.

Líhnuti kachen v domácím prostředí

4) Jak se starat o kachny po vylíhnutí?

Vylíhnutí je jedním z nejdůležitějších a nejcitlivějších momentů celého procesu inkubace.

Zde je podrobnější návod, jak na to:

  • Zvýšení vlhkosti: Kolem 25. dne inkubace je důležité zvýšit vlhkost v líhni na cca 65%. Vysoká vlhkost v tuto chvíli pomáhá lépe se dostat ven z vajíčka, protože skořápka je měkčí a pružnější. Pokud by byla vlhkost příliš nízká, mohlo by dojít k tomu, že skořápka ztvrdne a kachňátko by mohlo mít problémy se dostat ven.

  • Přestaneme otáčet vajíčka: V tomto období je také důležité přestat otáčet vajíčka. Otáčení je během většiny inkubace nezbytné pro správný vývoj plodu, ale v posledních dnech před vylíhnutím je lepší vajíčka nechat v klidu. To umožní kachňátku správně se usadit a připravit se na vylézání.

  •  

    Časový rámec: Kachňata obvykle začínají vylézat mezi 28. a 30. dnem. Někdy se může stát, že některá kachňata začnou vylézat o něco dříve nebo později. Je dobré mít na paměti, že každé vajíčko a kachňátko je jedinečné a může se mírně lišit v čase vylíhnutí.

  • Pozorování a trpělivost: Během tohoto období je důležité pravidelně, ale opatrně sledovat vajíčka. Můžete si všimnout malých prasklin nebo děr na skořápce, což je známkou toho, že kachňátko začíná vylézat. Je důležité být trpělivý a nedotýkat se vajíčka, pokud to není nezbytně nutné.

lihnuti-kachen-neni-zadny-slozity-proces

Pár tipů na závěr...

Zde je několik tipů, na co si dát pozor při líhnutí kachen:

  1. Teplota a vlhkost: Ujistěte se, že teplota a vlhkost v líhni jsou konstantní a v souladu s doporučenými hodnotami. I malé výkyvy mohou mít negativní dopad na úspěšnost líhnutí.
  2. Otáčení vajec: Pravidelné otáčení vajec je klíčové pro správný vývoj plodu. Pokud vajíčka neotáčíte dostatečně často nebo správným způsobem, může to vést k deformacím nebo smrti plodu.
  3. Hygiena: Ujistěte se, že líhna je čistá a dezinfikovaná před vložením vajec. Také pravidelně kontrolujte vajíčka a odstraňte jakákoli zkažená nebo prasklá vajíčka.
  4. Kontrola oplodnění: Je dobré pravidelně prověřovat vajíčka během inkubace, aby jste měli přehled o tom, která vajíčka jsou oplodněná. Neoplodněná vajíčka mohou začít hnít a ovlivnit ostatní vajíčka v líhni.
  5. Připravenost po vylíhnutí: Mějte připraven brojový box pro nově vylíhnutá kachňata. Kachňata potřebují teplé a suché prostředí hned po vylíhnutí.
 

Zdroje článku:

Hatching Duck Eggs | Cornell University College of Veterinary Medicine [online]. [cit. 28. 11. 2023]. Dostupné z: https://www.vet.cornell.edu/animal-health-diagnostic-center/programs/duck-research-lab/hatching-duck-eggs

The Beginners Guide to Hatching Duck Eggs - Fresh Eggs Daily® with Lisa Steele [online]. [cit. 28. 11. 2023]. Dostupné z: https://www.fresheggsdaily.blog/2012/05/great-eggscape-too-hatching-duck-eggs.html

Hatching Duck Eggs: Complete 28 Day Incubation Guide | Chickens And More [online]. [cit. 28. 11. 2023]. Dostupné z: https://www.chickensandmore.com/incubating-duck-eggs/