Za jak dlouho působí jed na krysy a myši?

Krysy a potkani jsou nežádoucí škůdci, kteří mohou napáchat značné škody na majetku, zdraví a životním prostředí. Proto je důležité se jich zbavit co nejrychleji a účinně. K tomu se často používají různé typy jedů na hlodavce, které mají za cíl způsobit jejich smrt. Jak ale fungují tyto jedy a jak dlouho trvá, než zabijí krysu nebo potkana?

za-jak-dlouho-pusobi-jed-na-mys-a-krysy

Záleží na typy jedu

Jedy na hlodavce se dělí podle způsobu působení, rychlosti účinku a dostupnosti. V České republice se nejčastěji používají dva typy jedů:

  1. Antikoagulační rodenticidy: Jedná se o organické látky, které zabraňují srážení krve v těle hlodavce. Tím způsobují vnitřní krvácení, které vede k smrti. Mezi tyto látky patří například bromadiolon, brodifakum, difenakum nebo difetialon. Tyto jedy se prodávají volně v obchodech a jsou určeny pro domácí použití. Mají opožděný nástup účinku, který může trvat 3-5 dní od pozření toxické dávky. Výhodou je, že existuje účinný protijed, kterým je vitamín K. Nevýhodou je, že mohou být nebezpečné i pro domácí a hospodářská zvířata, která by mohla náhodně sníst návnadu nebo otráveného hlodavce.
  2. Fosfid zinku: Jedná se o anorganickou chemikálii, která působí korozivně na sliznici trávicího traktu, způsobuje otok plic a poškozuje buňky těla. Tím způsobuje akutní otravu, která může zabít hlodavce během několika hodin. Mezi tyto jedy patří například Stutox II, který se prodává pouze pro profesionální použití. Výhodou je, že má rychlý účinek a nezpůsobuje druhotné otravy. Nevýhodou je, že je velmi toxický a neexistuje žádný protijed. Je nutné dodržovat přísná bezpečnostní opatření při manipulaci s tímto jedem.

banner blog bovram

 

Jak dlouho trvá, než jed zabije krysu nebo potkana?

Doba, za kterou jed zabije krysu nebo potkana, závisí na typu jedu, dávce, velikosti a zdravotním stavu hlodavce a také na tom, zda jedl něco jiného než návnadu. Obecně platí, že:

  1. Antikoagulační rodenticidy zabíjejí krysy a potkany během 3-5 dní od pozření toxické dávky. Toxická dávka se liší podle typu látky a druhu hlodavce, ale obvykle se pohybuje mezi 0,5-5 mg/kg tělesné hmotnosti. To znamená, že pro krysu o hmotnosti 200 g by stačilo sníst asi 0,1-1 g návnady, pro potkana o hmotnosti 500 g asi 0,25-2,5 g návnady. První příznaky otravy se mohou objevit až po 24-48 hodinách a projevují se slabostí, dušností, kolapsem a krvácením z nosu, úst, konečníku nebo močového ústrojí.
  2. Fosfid zinku zabíjí krysy a potkany během několika hodin od pozření toxické dávky. Toxická dávka se liší podle typu látky a druhu hlodavce, ale obvykle se pohybuje mezi 10-20 mg/kg tělesné hmotnosti. To znamená, že pro krysu o hmotnosti 200 g by stačilo sníst asi 2-4 g návnady, pro potkana o hmotnosti 500 g asi 5-10 g návnady. První příznaky otravy se objevují během několika minut a projevují se křečemi, zvracením, průjmem, bolestí břicha, dušností, krvácením z nosu, úst, konečníku nebo močového ústrojí a smrtí.

Nejčastější otázky:

Jak působí jed na myši?

Jed na myši obvykle obsahuje antikoagulancia, která brání srážení krve. Po požití jedu myš postupně ztrácí schopnost srážet krev, což vede k vnitřnímu krvácení. Tento proces může trvat několik dní a je často smrtelný.

Jak se rychle zbavit myší?

Rychlé zbavení se myší zahrnuje kombinaci metod jako jsou pasti, jed a prevence. Mechanické pasti nebo lepové desky jsou efektivní a poskytují okamžité řešení. Použití jedu je také účinné, ale trvá déle, než se projeví jeho účinky. Důležité je také zapečetění vstupních míst do domu a odstranění zdrojů potravy, aby se předešlo dalšímu vniknutí myší.

Jak působí jed na krysy?

Jed na krysy funguje podobně jako jed na myši. Často obsahuje látky způsobující vnitřní krvácení. Krysy po požití jedu trpí selháním orgánů a nakonec umírají kvůli vnitřnímu krvácení. Tento proces může trvat několik dní.

Čím otrávit myši?

Pro otrávení myší se obvykle používají rodenticidy, což jsou chemikálie určené k hubení hlodavců. Tyto látky často obsahují antikoagulanty, které způsobují vnitřní krvácení. Je důležité dodržovat pokyny na obalu a být opatrný při manipulaci s tě těmito chemikáliemi, aby nedošlo k ohrožení dalších zvířat nebo lidí.

 

Související články:

 

Zdroje článku:

How Long Does It Take For Rat Poison To Work? — Dalton Engineering [online]. [cit. 15. 01. 2024]. Dostupné z: https://www.daltonengineering.co.uk/blogs/news/how-long-does-it-take-for-rat-poison-to-work

How long does it take rat poison to work? - DIY Pest Control [online]. [cit. 15. 01. 2024]. Dostupné z: https://www.diy-pest-control.co.uk/blog/how-long-does-it-take-rat-poison-to-work/