Sušení česneku po sklizni: jak na to, aby vydržel co nejdéle

Česnek je oblíbenou a zdravou potravinou, kterou si můžeme pěstovat na vlastní zahradě. Abychom si ho mohli užívat po celý rok, je třeba ho po sklizni správně usušit a uskladnit. Jak to udělat, aby česnek neztratil svou chuť, vůni a živiny? Podívejme se na několik tipů a triků, jak sušit česnek po sklizni.

suseni-cesneku

Kdy sklízet česnek?

Prvním krokem k úspěšnému sušení česneku je jeho správná sklizeň. Česnek bychom měli sklízet, když je plně vyvinutý, ale ještě nepřezrálý.

To poznáme podle stavu listů a stonků, které by měly být z poloviny zaschlé, ale ještě pevné a ohebné.

U paličákových odrůd česneku je také dobré odstraňovat květenství, které se objevuje na konci stonku.

Tím zajistíme, že rostlina bude investovat svou energii do tvorby podzemních hlaviček, a ne do květu.

Květenství můžeme využít v kuchyni, například jako přísadu do polévek, omáček nebo pest. Několik květenství si ale necháme na rostlinách jako ukazatel zralosti. Když se jejich stvol narovná, je to signál, že je čas na sklizeň.

Sklízet česnek bychom měli za suchého počasí, nejlépe dopoledne, kdy je ještě chladno.

Česnek vytahujeme z půdy opatrně, aby se nerozpadl a nepoškodil. Pokud je půda tvrdá, pomůžeme si rýčem nebo motykou. Česnek bychom neměli nechávat na slunci, protože by mohl zhnědnout a ztratit kvalitu.

banner blog bovram

 

Jak sušit česnek?

Po sklizni je třeba česnek co nejlépe nasušit, aby se zabránilo jeho zkažení a plísni.

Sušení česneku můžeme provádět různými způsoby, podle toho, jaký máme prostor a čas.

Zde jsou tři nejčastější a nejlepší metody sušení česneku:

 

1) Sušení ve věncích

Tento způsob je tradiční a velmi dekorativní. Spočívá v tom, že česnek spleteme do věnců nebo copů, které pak zavěsíme na suchém a větraném místě, například na půdě, v kůlně nebo v kuchyni.

Při splétání bychom měli nechat na stoncích asi 5 až 6 centimetrů od hlavičky, aby se dobře držely.

Věnce bychom měli občas kontrolovat a otáčet, aby se česnek sušil rovnoměrně. Sušení ve věncích trvá asi 5 až 10 dní, podle vlhkosti vzduchu.

 

2) Sušení v krabicích

Tento způsob je vhodný, pokud nemáme dostatek místa na zavěšování věnců. Spočívá v tom, že česnek uložíme do děrovaných krabic, které pak uskladníme na suchém a chladném místě, například ve sklepě nebo v komoře.

Před uložením bychom měli odříznout stonky česneku ve vzdálenosti 5 až 6 centimetrů od hlavičky. Krabice bychom měli rozmístit tak, aby byl mezi nimi dostatek prostoru pro cirkulaci vzduchu. Sušení v krabicích trvá asi 5 až 10 dní, podle vlhkosti vzduchu.

 

3) Sušení v sušičce

Tento způsob je nejrychlejší a nejjednodušší, ale vyžaduje elektrickou sušičku potravin.

Spočívá v tom, že česnek nakrájíme na plátky, které pak rozložíme na plechy sušičky.

Sušičku nastavíme na nízkou teplotu, do 50 °C, a necháme sušit asi 6 hodin, nebo dokud nejsou plátky česneku křupavé. Sušený česnek pak můžeme skladovat v uzavřených nádobách nebo ho pomlít na prášek.

cesnek

Jak skladovat česnek?

Sušený česnek bychom měli skladovat v suchém, chladném a tmavém prostředí, aby si zachoval svou chuť, vůni a živiny.

Věnce česneku můžeme nechat zavěšené na původním místě, nebo je přemístit do skříní nebo šuplíků. Krabice s česnekem můžeme uskladnit ve sklepě nebo v komoře.

Sušené plátky nebo prášek česneku bychom měli uchovávat v dobře uzavíratelných nádobách, například ve sklenicích nebo plechovkách.

Česnek bychom neměli skladovat v lednici, protože by mohl ztratit svou kvalitu a navíc by mohl zapáchat ostatní potraviny.

Česnek je vynikající potravina, která nám dodává mnoho zdravotních benefitů. Pokud si ho pěstujeme na vlastní zahradě, můžeme si ho užívat po celý rok, pokud ho správně usušíme a uskladníme.

Sušení česneku po sklizni není složité, stačí dodržet několik základních pravidel a zvolit si vhodnou metodu. Pak se můžeme těšit na čerstvý a aromatický česnek kdykoliv budeme chtít.

banner blog bovram

V našem e-shopu si můžete zakoupit zemědělské stroje Bomet. Můžeme vám například doporučit Vyorávače brambor nebo stroje na přípravu půdu.

 

Zdroje článku:

Garlic, harvesting and curing | Organic Gardener Magazine Australia [online]. [cit. 22. 02. 2024]. Dostupné z: https://www.organicgardener.com.au/blogs/garlic-harvesting-and-curing

The Ultimate Guide to Harvesting, Curing, and Storing Garlic – Garden Betty [online]. [cit. 22. 02. 2024]. Dostupné z: https://www.gardenbetty.com/a-guide-to-curing-and-storing-garlic/