Jak ochránit slepice před kunou? Co pomáhá?

Kuny jsou samotářská zvířata, která se sdružují pouze v období páření. To probíhá od června do srpna a je doprovázeno hlasitým voláním a souboji mezi samci. Samci i samice kun se páří s více partnery, ale nevytvářejí trvalé páry. Po páření se samice vydávají hledat vhodné místo pro porod a výchovu mláďat.

kuna

Co je to kuna? Jak loví?

Kuny jsou všežravá zvířata, která loví hlavně drobné savce, ptáky, obojživelníky, plazy, ryby a hmyz, ale živí se také ovocem, semeny, houbami, vejci, mršinami nebo odpadky.

Jsou aktivní převážně v noci, kdy se vydávají na lov. Přes den spí v doupěti nebo na slunci. Kuny jsou velmi mrštné, obratné a inteligentní. Dokáží šplhat po stromech, skákat, plavat a prokousávat různé materiály. Kuny si také rády hrají a projevují zvídavost.

Kuny jsou v České republice chráněné zákonem jako užiteční škůdci, kteří pomáhají regulovat početnost jiných druhů. Kuny jsou také ceněné pro svou kožešinu, která je jemná, hustá a lesklá.

Mohou se stát i nepříjemnými hosty, kteří napadají domácí zvířata, ničí zásoby potravin, znečišťují prostor trusem a výkaly, škodí na elektroinstalacích nebo vyvolávají hluk. Proto je někdy nutné kuny z objektů vystrnadit nebo odchytit a přemístit do volné přírody.

banner blog bovram

 

Jak ochránit slepice?

Pokud chováte slepice, jistě víte, jaké nebezpečí pro ně kuny představují.

Jsou schopné proniknout do kurníků a zabít slepice, aniž by je snědly. Kuny totiž loví pro zábavu a ne pro potravu.

Jak tedy ochránit své slepice před kunami?

Zde je několik tipů, které vám mohou pomoci:

  1. Zabezpečte kurník: ujistěte se, že váš kurník je bezpečný a nemá žádné mezery, skuliny nebo praskliny, kterými by se kuna mohla dostat dovnitř. Použijte pevné a jemné pletivo, které má malé oky, aby kuna nemohla proklouznout. Zabezpečte také střechu a podlahu kurníku. Použijte noční uzávěry na dveřích kurníku, aby slepice byly v noci izolované od vnějšího prostředí.
  2. Zabezpečte výběh: Pokud necháváte slepice volně pobíhat po zahradě, musíte také zabezpečit jejich výběh. Použijte stejné pletivo jako u kurníku a ohradte celý výběh, včetně vrchu. Umístěte do výběhu různé úkryty a bidýlka, kam se slepice mohou schovat před kunou. Udržujte výběh čistý a uklizený, aby nebyl lákadlem pro kuny.
  3. Použijte odpuzovače: Existuje několik druhů odpuzovačů, které mohou pomoci odradit kuny od vstupu do vašeho kurníku nebo výběhu. Mezi ně patří:
    • Ultrazvukové odpuzovače: tyto odpuzovače vydávají vysokofrekvenční zvuky, které jsou slyšitelné pro kuny, ale ne pro lidi nebo slepice. Tyto zvuky kuny ruší a zneklidňují, a proto se jim vyhýbají. Ultrazvukové odpuzovače je možné umístit kolem kurníku nebo výběhu, ale je třeba je pravidelně kontrolovat a měnit baterie.
    • Pachové odpuzovače: využívají silné a nepříjemné pachy, které kuny odrazují. Mezi tyto pachy patří například moč psa, lišky nebo kočky, ocet, česnek, pepř, mýdlo nebo kyselina citronová. Pachové odpuzovače je možné nastříkat na kurník, výběh nebo okolí, ale je třeba je opakovat po každém dešti nebo zalévání.
    • Elektrické odpuzovače: využívají elektrické impulsy, které kuny šokují a způsobují jim bolest. Elektrické odpuzovače je možné umístit kolem kurníku nebo výběhu, ale je třeba je zapojit do zdroje napájení a dodržovat bezpečnostní opatření.
  4. Použijte pasti: Pokud se vám nepodaří kuny odpudit, můžete zkusit kuny odchytit a přemístit do volné přírody. K tomu je potřeba použít speciální pasti na kuny, které jsou dostupné v obchodech se zvířecími potřebami nebo na internetu. Pasti na kuny jsou obvykle klecové pasti, které se spustí, když kuna vstoupí dovnitř a dotkne se návnady. Návnadou může být například vejce, ryba, maso nebo sladké ovoce. Pasti na kuny je třeba umístit na místech, kde se kuny často vyskytují, například u vchodu do kurníku, pod střechou nebo v okolí odpadků.

Související témata:

Zdroje článku:

Kuna – Wikipedie [online]. [cit. 27. 12. 2023]. Dostupné z: https://cs.wikipedia.org/wiki/Kuna

Kuna skalní – Wikipedie [online]. [cit. 27. 12. 2023]. Dostupné z: https://cs.wikipedia.org/wiki/Kuna_skaln%C3%AD