Co žerou krysy?

Krysa je všežravý hlodavec, který se živí různými druhy potravy, v závislosti na tom, co má k dispozici. Krysy se mohou přizpůsobit různým prostředím a využívat různé zdroje potravy, jako jsou rostliny, semena, ořechy, ovoce, zelenina, houby, hmyz, červi, ještěrky, ptáci, vejce, ryby, žáby, plži, myši a potkani. Krysy jsou také schopné konzumovat nestravitelné materiály, jako je papír, plast, kůže, kosti, kov nebo vosk, pokud mají nedostatek jiné potravy. Jsou známé pro svou schopnost ukládat potravu v zásobnách, které si vytvářejí v norách, stromech, střechách, stěnách nebo jiných skrytých místech.

co-zere-krysa

Co žerou krysy?

1) Krysa obecná

Krysa obecná je středně velký hlodavec z čeledi myšovitých, který je často zaměňovaný s potkanem. Oproti němu má delší ocas a uši, ale celkově je subtilnější. Je obvykle tmavě zbarvená.

Měří (bez ocasu) do 250 mm a váží do 250 g. Krysa obecná je původem z tropické a subtropické Asie, odkud se postupně rozšířila do celého světa. Její přítomnost na území Česka je doložena již z doby římské, kdy byla zavlečena obchodníky a vojáky.

Byla dlouho dominantním hlodavcem v Evropě, dokud nebyla v 18. století vytlačena potkanem, který je větší, silnější a přizpůsobivější. V současnosti je krysa obecná v Česku vzácná a vyskytuje se převážně v povodí Labe v severních a středních Čechách.

Krysa obecná je všežravec, ale výrazně u ní převažuje rostlinná potrava – zrní, brambory, ovoce i zelenina. Je také schopná konzumovat maso, jako jsou ptáky, vejce, ryby, hmyz nebo jiní hlodavci.

krysa

 banner blog bovram

2) Krysa obrovská

Krysa obrovská (Cricetomys gambianus) je druh velkého hlodavce, který žije v subsaharské Africe. Může mít až 45 cm dlouhé tělo a 46 cm dlouhý ocas a vážit až 2,5 kg. Je to všežravec, který se živí rostlinami i živočichy. Je také známá pro svou schopnost vyhledávat miny a tuberkulózu pomocí svého citlivého čichu.

Je využívána k hledání min a tuberkulózy v několika zemích, kde tyto problémy ohrožují zdraví a bezpečnost lidí. Krysa obrovská je schopna rozpoznat pach výbušnin nebo bakterií způsobujících tuberkulózu a signalizovat svému trenérovi. Tímto způsobem dokáže rychle a efektivně prohledat velké plochy a identifikovat potenciální nebezpečí.

Krysa obrovská je všežravec, který se živí převážně rostlinnou potravou, jako jsou ořechy, semena, zelenina a ovoce. Kromě toho se živí také živočišnou potravou, jako jsou červi, ještěrky a brouci, včetně pavouků a švábů. Krysa obrovská je také schopná konzumovat maso, jako jsou ptáci, vejce, ryby, žáby, plži, myši, potkani, kočky a dokonce i jiné krysy.

Pokud vás trápí krysy, v našem e-shopu si můžete zakoupit pasti na krysy nebo ultrazvukové plašiče. 

Související články:

Zdroje článku:

A Guide to a Rat Diet and Feeding Habits | Terminix [online]. [cit. 23. 01. 2024]. Dostupné z: https://www.terminix.com/rodents/rats/diet/

What do Rats Eat? | Rodent Diet Facts | Orkin [online]. [cit. 23. 01. 2024]. Dostupné z: https://www.orkin.com/pests/rodents/rats/rat-diet