Jak na chov krysy obláčkové?

Krysa obláčková (Phloeomys pallidus) je největší myš světa, která žije na filipínském ostrově Luzon. Je to vzácný a ohrožený druh, který se vyznačuje proměnlivým zbarvením, hustou a měkkou srstí a noční aktivitou. V přírodě se živí převážně listy, plody a semeny, ale občas uloví i malé živočichy. Žije v rodinných skupinách, které si budují hnízda ve větvích stromů. Je to velmi inteligentní a společenské zvíře, které si dokáže navázat silné pouto s člověkem.

krysa-oblackova

Jak na chov? Na co si dát pozor?

Chov krysy obláčkové je velmi náročný a vyžaduje speciální podmínky a péči. Tento druh je totiž velmi citlivý na stres, nemoci a změny prostředí.

Krysy obláčkové potřebují velkou a prostornou klec, která je vybavena různými úkryty, hračkami, větvemi a rostlinami.

Klec by měla být umístěna v klidném a tmavém místě, kde není rušeno denním světlem ani hlukem. Teplota v kleci by měla být kolem 25 °C a vlhkost kolem 70 %.

Jsou velmi citlivé na průvan a náhlé změny teploty, proto je třeba zajistit stabilní klima v kleci.

Jakou jedí potravu?

Krysy obláčkové jsou všežravé, ale jejich hlavní potravou jsou rostliny. V zajetí se jim podává kvalitní krmivo pro hlodavce, doplněné o čerstvé ovoce, zeleninu, bylinky, ořechy a semena.

Občas se jim může dát i malé množství živočišné potravy, jako jsou hmyz, červi, vejce nebo maso. Krysy obláčkové mají rády různorodou stravu, proto je dobré jim nabízet nové druhy potravy a sledovat jejich reakce.Potřebují také dostatek čisté vody, kterou pijí z misky nebo z lahve.

Charakteristika

Jsou to velmi společenské zvířata, která potřebují kontakt s ostatními krysami i s člověkem. Je vhodné chovat je v páru nebo ve skupině, která se skládá z jednoho samce a několika samic.

Mezi sebou si vytvářejí hierarchii a komunikují různými zvuky a signály. Je důležité respektovat jejich sociální strukturu a nezasahovat do jejich vztahů.

Rády si hrají a učí se novým věcem. Je dobré jim poskytovat různé hračky, které stimulují jejich zvědavost a inteligenci. Rychle si zvyknou na svého majitele a dokážou si s ním vytvořit silné pouto.

Je třeba je pravidelně mazlit, krmit z ruky a učit je základním povely. Krysy obláčkové jsou velmi důvěřivé a přátelské, ale také plaché a náchylné k stresu. Je třeba je chránit před neznámými lidmi a zvířaty a zacházet s nimi opatrně a jemně.

banner blog bovram

Rozmnožování

Krysy obláčkové se rozmnožují poměrně zřídka a obtížně. Samice je březí 120 až 130 dní a porodí jedno až tři mláďata. Mláďata se rodí holá, slepá a bezmocná.

Matka je kojí asi dva měsíce a otec je chrání a hřeje. Mláďata rychle rostou a začínají se projevovat jejich individuální zbarvení. Pohlavně dospívají ve věku 18 až 24 měsíců. Krysy obláčkové se dožívají průměrně 10 let, ale v zajetí mohou žít i déle.

Zajímavosti..

Je to velmi vzácný a ohrožený druh, který čelí mnoha hrozbám, jako je ztráta přirozeného prostředí, lov, obchod a nemoci. V současné době existuje jen několik zoologických zahrad, které se zabývají chovem a ochranou krysy obláčkové.

Mezi nimi je i Zoo Praha, která se v roce 2020 podařilo odchovat první mládě tohoto druhu v Evropě. Tímto úspěchem přispěla k záchraně a propagaci tohoto jedinečného zvířete. Pokud máte zájem vidět krysu obláčkovou na vlastní oči, můžete ji navštívit v noční expozici Zoo Praha, kde žije pětičlenná skupina tohoto druhu. Budete nadšeni jejich krásou, inteligencí a osobností.

Pokud vás trápí krysy, v našem e-shopu si můžete zakoupit pasti na krysy nebo ultrazvukové plašiče. 

Související články:

Zdroje článku:

Velemyš obláčková – Wikipedie [online]. [cit. 23. 01. 2024]. Dostupné z: https://cs.wikipedia.org/wiki/Velemy%C5%A1_obl%C3%A1%C4%8Dkov%C3%A1