Krysa: vše co potřebujete vědět

V tomto článku se ponoříme do světa krys, abychom prozkoumali jejich biologii, chování a dlouhou historii společného soužití s lidmi. Odhalíme, proč jsou krysy tak neobyčejné a jak mohou překvapit svou přizpůsobivostí, sociálním chováním a dokonce i výjimečnými schopnostmi. Připravte se otevřít dveře do světa, kde krysa není jen obyčejný hlodavec, ale komplexní bytost s vlastní jedinečnou povahou a příběhem.

krysa

Základní informace o kryse obecné

  • Taxonomická klasifikace:
    • Říše: Animalia
    • Podříše: Bilateria
    • Třída: Mammalia
    • Řád: Rodentia
    • Čeleď: Muridae
    • Rod: Rattus
    • Druh: rattus rattus
  • Rozměry:
    • Délka těla: 160 až 235 mm
    • Délka ocasu: 185 až 255 mm
  • Váha: 130 až 250 g
  • Zbarvení: černohnědé až černé
  • Rozšíření: po celém světě
  • Chování: společenská zvířata, žijí v koloniích
  • Škodlivost: přenášejí choroby, mohou poškozovat potraviny a zařízení

banner blog bovram

Jaké jsou druhy krys?

Krysa obrovská

Krysa obrovská (Cricetomys gambianus) je druh velkého hlodavce, který žije v subsaharské Africe. Může mít až 45 cm dlouhé tělo a 46 cm dlouhý ocas a vážit až 2,5 kg. Je to všežravec, který se živí rostlinami i živočichy. Je také známá pro svou schopnost vyhledávat miny a tuberkulózu pomocí svého citlivého čichu

Je využívána k hledání min a tuberkulózy v několika zemích, kde tyto problémy ohrožují zdraví a bezpečnost lidí. Krysa obrovská je schopna rozpoznat pach výbušnin nebo bakterií způsobujících tuberkulózu a signalizovat svému trenérovi.

Tímto způsobem dokáže rychle a efektivně prohledat velké plochy a identifikovat potenciální nebezpečí.

krysa-obrovska

Krysa obecná

Krysa obecná (Rattus rattus) je středně velký hlodavec z čeledi myšovitých, který je často zaměňovaný s potkanem. Oproti němu má delší ocas a uši, ale celkově je subtilnější. Je obvykle tmavě zbarvená. Měří (bez ocasu) do 250 mm a váží do 250 g.

Krysa obecná je původem z tropické a subtropické Asie, odkud se postupně rozšířila do celého světa. Její přítomnost na území Česka je doložena již z doby římské, kdy byla zavlečena obchodníky a vojáky. Byla dlouho dominantním synantropním hlodavcem v Evropě, dokud nebyla v 18. století vytlačena potkanem, který je větší, silnější a přizpůsobivější. V současnosti je krysa obecná v Česku vzácná a vyskytuje se převážně v povodí Labe v severních a středních Čechách.

krysa-obecna

Krysa vs potkan

Krysa obecná (Rattus rattus) a potkan obecný (Rattus norvegicus) jsou myšovití hlodavci z rodu Rattus, kteří se často vyskytují v blízkosti lidských sídel. Obě zvířata jsou považována za škůdce, kteří ničí úrodu, šíří nemoci a znečišťují potraviny.

Jak je ale můžeme od sebe odlišit? Existuje několik způsobů, jak poznat krysu od potkana, a to podle jejich tělesných znaků, způsobu života a preferencí potravy.

Jedním z nejzřetelnějších rozdílů mezi krysou a potkanem je jejich velikost. Potkan je větší a zavalitější než krysa, váží až 0,5 kg, zatímco krysa dosahuje hmotnosti 0,25 kg.

Potkan má také tupější čenich, menší uši a kratší ocas než krysa. Krysa má naopak špičatý čenich, velké uši a dlouhý ocas. Co se týče barvy srsti, potkan má obvykle hnědou barvu s bílým břichem a nohama, krysa je tmavší, má černou nebo šedou barvu s bílým břichem.

banner blog bovram

Laboratorní krysa

Laboratorní krysa je domestikovaná forma krysy obecné (Rattus norvegicus), která je široce využívána jako modelový organismus v biologickém a lékařském výzkumu. První záznamy o použití krys jako pokusných zvířat pocházejí z 19. století, kdy byly studovány jejich dědičné vlastnosti, chování a reakce na léky.

Od té doby se laboratorní krysy staly nejčastějším hlodavcem ve vědě, především díky jejich snadnému chovu, adaptabilitě, dlouhému životu, sociálnosti, inteligenci a podobnosti s lidmi v některých aspektech. Mezi nejznámější druhy krys patří: wistar, Sprague-Dawley a Long-Evans.

laboratorni-krysa

Vodní krysa

Vodní krysa je společný název pro dva různé druhy hlodavců, které žijí v blízkosti vodních zdrojů: nutrie říční a evropského hraboše. 

Nutrie říční (Myocastor coypus) je velký hlodavec původem z Jižní Ameriky, kde obývá mokřady, řeky, jezera a pobřeží.

Její tělo je dlouhé 40–70 cm, ocas je dlouhý 30–45 cm a váží 5–10 kg. Má hnědou až černou srst, která je na břiše světlejší. Její ocas je šupinatý a řídce osrstěný.

Má malé uši, dlouhý čenich a oranžové zuby. Její zadní nohy jsou delší než přední a mají plovací blány mezi prsty. Její přední nohy jsou opatřeny ostrými drápy, kterými si kopá nory.

Je to všežravec, který se živí převážně vodní vegetací, ale také kořínky, hlízami, plody, semeny, houbami, měkkýši, korýši, rybami, ptáky a vejci. Je to společenské zvíře, které žije v rodinných skupinách o 5–15 jedincích. Je aktivní hlavně za soumraku a v noci. Je schopná se rozmnožovat po celý rok, ale vrcholí to na jaře a na podzim. Samice rodí 2–13 mláďat po 130 dnech březosti.

nutrie

Krysa domácí

Krysa domácí je středně velký hlodavec, který patří do čeledi myšovitých. Je to zvíře s dlouhým ocasem, velkýma ušima a jemnou srstí, která může mít různé barvy a vzory.

Je odlišná od krysy obecné, která je často zaměňována s potkanem. Krysa domácí je subtilnější, má delší ocas než tělo a je obvykle tmavě zbarvená.

Krysa domácí je chována jako domácí mazlíček již od 18. století, kdy byla oblíbená u šlechty a aristokracie.

Dnes je krysa domácí populární po celém světě, zejména mezi dětmi a mládeží. Krysa domácí je totiž velmi inteligentní, zvídavá, hravá a přátelská.

Dokáže se naučit různé triky, reagovat na jméno a navázat silné pouto se svým majitelem. Je loajální a společenská, proto je vhodné chovat ji ve vícečlenných skupinách stejného pohlaví.

krysa-domaci

Krysa akáciová

Krysa akáciová je zajímavým zástupcem hlodavců, který žije v subsaharské Africe. Je to drobný savec, který se vyznačuje dlouhým ocasem, velkými boltci a plavou srstí.

Jeho jméno odkazuje na jeho oblíbenou potravu – části rostlin z akácií, které si nosí do hnízda v lícních torbách. Patří do rodu Thallomys, který zahrnuje čtyři druhy, z nichž nejznámější je krysa kapinicová (Thallomys paedulcus).

Tyto druhy se od sebe liší především barvou srsti, velikostí a rozšířením. Zoologové stále zkoumají jejich přesnou systematiku a možné vzájemné vztahy.

Krysa akáciová je aktivní ve dne, kdy se pohybuje převážně na stromech. Žije v rodinných skupinách, které si budují hnízda v dutinách nebo vidlicích větví.

Hnízda jsou složena z větviček, trnů, lýka a listí. Samice jsou březí 21 až 24 dní a rodí obvykle jedno až tři mláďata. Mláďata se pevně přisávají na mléčné bradavky a samice s nimi může cestovat i mimo hnízdo. Samci jsou teritoriální a své území si značkují a brání.

krysa-akaciova

Krysa obláčková

Krysa obláčková (Phloeomys pallidus) je druh hlodavce, který žije pouze na filipínském ostrově Luzon. Patří do podčeledi pravých myší (Murinae) a je jedním z 17 druhů rodu velemyš (Phloeomys).

Podle Mezinárodního svazu ochrany přírody (IUCN) je zařazena mezi málo dotčené druhy, ale její populace je klesající kvůli ztrátě přirozeného prostředí.

Krysa obláčková je opravdu obří myš. Váží až 2,6 kg a měří 60 až 90 cm, z čehož polovinu tvoří ocas. Má hustou, měkkou a lesklou srst, která je na hřbetě šedohnědá a na břiše bílá. Ocas je porostlý chlupy a na konci má chomáč. Hlava je široká, oči velké a uši malé. Zuby jsou silné a ostré, vhodné pro drcení tvrdé potravy.

krysa-oblackova

Související články:

Charakteristiky

Jak vypadají zuby krysy?

Zuby krysy se skládají ze dvou částí: korunky a kořene. Korunka je ta část zubu, kterou vidíme na povrchu. Je pokryta tvrdou sklovinou, která je oranžové až červené barvy.

Sklovina obsahuje železo, které chrání zub před opotřebením a zároveň dává krysám jejich typický vzhled. Kořen je ta část zubu, která je ukrytá v dásni. Je obalen zubovinou, která je měkčí než sklovina a umožňuje růst zubu.

Zuby krysy totiž neustále rostou po celý život a dosahují rychlosti až 5 mm za měsíc. Proto je důležité, aby krysy měly k dispozici dostatek materiálů, které mohou ohlodávat a tím si brousit zuby.

 

Jak dlouho žije krysa?

Krysy jsou hlodavci, které žijí v různých prostředích a mají různou délku života. Obecně platí, že divoké krysy žijí kratší dobu než domácí nebo laboratorní krysy, protože jsou vystaveny více nebezpečím, nemocem a predátorům. Podle některých zdrojů je průměrná délka života divoké krysy pouze 1-1,5 roku, zatímco domácí krysy mohou žít až 3-4 roky.

Divoké krysy se vyskytují na všech kontinentech kromě Antarktidy a jsou nejčastěji zastoupeny dvěma druhy: krysou obecnou (Rattus rattus) a potkanem (Rattus norvegicus). Krysa obecná je menší a štíhlejší než potkan, má delší ocas a uši a tmavší zbarvení.

Žije v sušších částech lidských obydlí a jiných staveb, kde si vytváří velké kolonie. Je všežravec, ale preferuje rostlinnou potravu, jako jsou zrní, brambory, ovoce a zelenina. Rozmnožuje se 2-3× ročně po celý rok a může mít až 20 mláďat v jednom vrhu.

 

Jak vypadá krysí trus?

Krysí trus je dlouhý 1–2 cm, tmavě hnědý a má zužující se tvar vřetene, srovnatelný s velkými zrnky rýže. Krysy vylučují až 40 kousků trusu za noc, které obvykle zanechávají na konkrétních místech, jako jsou suterény, podkrovní prostory, podél soklů nebo v blízkosti potravin. Krysí trus je lepkavý a měkký, když je čerstvý, a postupně tvrdne a ztrácí lesk.

 

Jak vypadá krysa?

Krysa je poměrně velký hlodavec s dlouhým lysým ocasem. Krysy patří do čeledi myšovitých a zahrnují mnoho druhů, které se liší velikostí, zbarvením a životním prostředím. Nejznámější a nejrozšířenější jsou krysa obecná ( Rattus rattus) a potkan ( Rattus norvegicus ), které jsou často zaměňované nebo považované za jeden druh.

Obě tyto krysy jsou synantropní, což znamená, že žijí v blízkosti lidí a využívají jejich odpadků a zdrojů potravy. Krysy obecné i potkani jsou původem z Asie, ale díky lidské činnosti se rozšířily do všech kontinentů kromě Antarktidy.

Krysa obecná je menší než potkan, tělo má dlouhé 16–24 cm a ocas 18–25 cm. Váží 130–250 g. Její zbarvení je různé, od černé po šedohnědou, břicho je vždy světlejší než hřbet. Krysa obecná má velké uši, které přehnuté dopředu dosahují až k oku, a velké oči.

Její ocas je delší než tělo a je jednobarevný. Krysa obecná je všežravec, ale preferuje rostlinnou potravu, jako je zrní, ovoce nebo zelenina. Žije v sušších částech lidských obydlí a jiných staveb, kde si staví hnízda z různých materiálů.

krysa

Jak poznat krysu?

  1. Krysu můžete poznat podle několika znaků, jako jsou:
  2. Zašpičatělý čenich, velké uši a dlouhý ocas, který je delší než tělo
  3. Šedohnědé zbarvení, ale mohou se vyskytovat i jiné odstíny
  4. Výborné šplhání a skákání, ale špatné plavání a hrabání nor
  5. Preferování zrní jako potravy, ale jinak všežravost
  6. Typický pach, nález trusu, stopy po hlodání a šramot v noci

 

Kde žije?

Krysa obecná je původem z Asie, ale v současnosti je rozšířená téměř ve všech teplejších oblastech světa. V Evropě je nejhojnější ve Středomoří, ale vyskytuje se i v severnějších částech, včetně Česka.

Krysa obecná žije v sušších částech lidských obydlí a jiných staveb, kde si staví hnízda z různých materiálů. Je všežravec, ale preferuje rostlinnou potravu, jako je zrní, ovoce, zelenina nebo brambory. Je aktivní hlavně za soumraku a v noci. Rozmnožuje se po celý rok.

banner blog bovram

Jaká je její velikost?

Velikost krysy se liší podle druhu. V České republice se vyskytuje pouze krysa obecná (Rattus rattus), která je menší než potkan obecný (Rattus norvegicus).

Délka těla krysy obecné se pohybuje mezi 14 a 20 cm, délka ocasu mezi 18 a 26 cm. Ocas je vždy delší než tělo. Váha krysy obecné se pohybuje mezi 130 a 250 g.

Krysa obecná je štíhlejší a mrštnější než potkan obecný. Má také větší oči a uši. Zbarvení krysy obecné je většinou černé nebo břidlicově šedé.

 

Co žere krysa?

Krysy jsou všežravci, což znamená, že jedí rostlinnou i živočišnou stravu.

Jejich hlavní potravou jsou rostliny, jako jsou ovoce, zelenina, semena a obiloviny. Živí se také hmyzem, červy, hlodavci a dokonce i plazy.

Zde je několik příkladů toho, co krysy jedí:

  • Ovoce: jablka, hrušky, banány, hrozny, jahody
  • Zelenina: brambory, mrkev, celer, kukuřice, hrášek
  • Semena: pšenice, kukuřice, rýže, oves
  • Obiloviny: chleba, těstoviny, obiloviny
  • Hmyz: cvrčci, saranča, mouchy, mravenci
  • Červi: žížaly, slimáci, červi
  • Hlodavci: myši, potkany, veverky

 

Jak na chov?

Chov krysy obláčkové

Krysy obláčkové jsou stromové hlodavce, proto potřebují prostornou ubikaci s dostatkem větví a silných kmenů, po kterých mohou šplhat.

Ideální je voliéra o rozměrech alespoň 120 x 60 x 100 cm. V ubikaci by měly být umístěny také dutiny, ať již přirozené nebo v podobě budek. Krysy obláčkové jsou velmi čistotná zvířata, proto je důležité, aby měla v ubikaci dostatek podestýlky, kterou je třeba pravidelně čistit.

Krysy obláčkové jsou teplomilná zvířata, která preferují teplotu kolem 25 °C. Vlhkost vzduchu by měla být v rozmezí 50-70 %. 

Krysy obláčkové jsou všežravci, ale jejich strava by měla být převážně rostlinná. Vhodné je jim podávat ovoce, zeleninu, ořechy, semena a obiloviny. Můžete jim také nabídnout vařené maso, vejce nebo mléčné výrobky.

 

Jakou vybrat klec?

Krysa potřebuje prostornou a bezpečnou klec, kde se bude cítit pohodlně a kde bude mít dostatek místa na spaní, hraní a krmení.

Měla být umístěna na klidném a stinném místě, daleko od průvanu, topení, slunečního svitu, hluku a jiných zvířat.

Klec by měla být pravidelně čištěna a dezinfikována, aby se zabránilo šíření chorob a nepříjemných pachů.

Při výběru klece pro krysu byste měli věnovat pozornost následujícím aspektům:

  • Velikost: Klec by měla být co největší, aby krysa měla dostatek prostoru na pohyb a aktivitu. Minimální rozměry klece pro jednu krysu by měly být 60 x 40 x 40 cm, ale čím větší, tím lépe. Pokud chováte více krys, musíte zvýšit velikost klece podle počtu zvířat. Obecně platí, že každá krysa by měla mít alespoň 0,1 m2 plochy na podlaze klece.
  • Materiál: Klec by měla být vyrobena z pevného a neškodného materiálu, který je odolný proti hlodání a snadno se čistí. Nejvhodnější jsou klece z kovu nebo plastu s pevnou podlahou a mřížovanými stěnami. Vyhněte se klecím z dřeva nebo kartonu, které se snadno zničí a znečistí.
  • Tvar: Klec by měla být co nejvíce vertikální, aby krysa měla možnost šplhat a skákat. Klec by měla mít více pater, které jsou propojeny rampami, žebříky nebo tunely. Vyhněte se klecím, které jsou příliš ploché nebo úzké, nebo které mají ostré hrany nebo výstupky.
  • Vybavení: Klec by měla být vybavena základním nábytkem, který zajistí kryse pohodlí a zábavu.

 

Mládě krysy

Samice se o mláďata stará sama. Kojí je po dobu 4-6 týdnů. Mláďata začínají vidět ve věku 14-16 dnů a začínají jíst pevnou stravu ve věku 20-25 dnů.

Mláďata krysy rostou rychle. Dospělou velikostí dosáhnou ve věku 2-3 měsíců. Dospívají ve věku 6-8 měsíců.

Krysy jsou velmi společenská zvířata. Pokud chcete chovat krysy jako domácí mazlíčky, je nejlepší mít alespoň dvě zvířata. Krysy se dožívají věku 2-3 let.

 

Stopa krysy

Stopy krys jsou poměrně malé. Dospělá krysa má stopy o délce asi 2,5 cm a šířce asi 1,2 cm. Jsou obvykle kulaté nebo oválné a mají jasně viditelné prsty.

Stopy krys lze najít na různých místech, včetně:

  1. V interiéru: vyskytují v domácnostech, skladech a jiných budovách. Jejich stopy lze najít na podlahách, nábytku a dalších površích.
  2. V exteriéru: mohou se vyskytovat i v exteriéru, například v zahradách, parcích a dalších zelených plochách. Jejich stopy lze najít na hlíně a trávníku.

banner blog bovram

Jak se zbavit krys v domě?

Jedním z nejjistějších způsobů, jak se zbavit krys, je najmout profesionálního deratizátora, který provede diagnostiku, navrhne vhodnou metodu likvidace, a zajistí odstranění všech krys a jejich zbytků.

Profesionální deratizátor může použít různé metody, jako jsou jedy, pasti, ultrazvukové odpuzovače, nebo biologické prostředky (např. kočky).

Pokud se rozhodnete řešit problém s krysami sami, máte k dispozici několik domácích metod, které můžete vyzkoušet.

Mezi ně patří:

  • Pasti na krysy: pasti na krysy jsou zařízení, která chytí nebo zabijí krysu, když do nich vstoupí. Existují různé typy pastí, jako jsou klecové pasti, pružinové pasti, lepové pasti, nebo elektrické pasti. Pasti na krysy je třeba umístit na místa, kde se krysy pohybují nebo krmí, a pravidelně je kontrolovat a vyprazdňovat.
  • Jedy na krysy: jedy na krysy jsou chemické látky, které zabíjejí krysy, když je snědí. Jedy na krysy se obvykle podávají ve formě návnad, které se umisťují na místa, kde se krysy krmí. Jedy na krysy jsou účinné, pokud je krysy pozřou v dostatečném množství, a pokud nejsou odolné vůči jedu.
  • Ultrazvukové odpuzovače: ultrazvukové odpuzovače jsou zařízení, která vydávají vysokofrekvenční zvuky, které jsou slyšitelné pro krysy, ale ne pro lidi. Tyto zvuky působí na nervový systém krys a způsobují jim nepohodlí, stres, a úzkost.

Myš vs krysa: jaký je rozdíl?

  1. Velikost: krysy jsou obecně větší než myši. Dospělá krysa může dorůst délky až 40 cm, včetně ocasu, zatímco dospělá myš může dorůst délky až 20 cm.
  2. Tvar hlavy: krysy mají delší a užší hlavu než myši. Krysí hlava je také obvykle protáhlejší a s menšími ušima.
  3. Ocas: ocas krysy je obvykle delší než tělo. Krysí ocas je také obvykle holý a má stejnou barvu jako srst na těle. Ocas myši je obvykle kratší než tělo a má obvykle chlupatý konec.
  4. Barva: krysy a myši se mohou vyskytovat v různých barvách, ale krysy jsou obvykle tmavší než myši. Krysy mohou být černé, hnědé nebo šedé. Myši mohou být také černé, hnědé nebo šedé, ale mohou být také bílé nebo jiné světlé barvy.
  5. Způsob života: krysy a myši jsou oba všežravci, ale krysy mají tendenci se živit více rostlinnou potravou než myši. Krysy jsou také aktivní v noci, zatímco myši jsou aktivní i ve dne.
 

Jak se zbavit krysy?

Pomůže past nebo plašič

Existuje několik způsobů, jak se zbavit krys bez použití jedu nebo jiných toxických látek.

Zde jsou některé z nich:

  1. Pasti: můžete použít mechanické pasti, jako jsou klece, pružinové pasti nebo lepové pasti, které chytí nebo zabijí krysy fyzicky. Musíte je umístit na místech, kde krysy často chodí, a nalákat je vhodnou návnadou, jako je sýr, ořechy nebo maso. Musíte také pravidelně kontrolovat a vyprazdňovat pasti a odstraňovat mrtvé krysy.
  2. Ultrazvukový plašič: toto je zařízení, které vydává vysokofrekvenční zvuk, který je slyšitelný pro krysy, ale ne pro lidi. Tento zvuk je pro krysy nepříjemný a odradí je od vstupu do vašeho domu nebo zahrady. Musíte zapojit ultrazvukový plašič do zásuvky a umístit ho na strategických místech, kde krysy mohou proniknout. Měli byste také zajistit, aby zvuk nebyl blokován nábytkem nebo jinými překážkami.
 

Jak chytit krysu?

Existuje několik způsobů, jak chytit krysu.

Mezi nejběžnější metody patří:

  1. Past a pastičky na krysy: pasti na krysy jsou účinnou metodou pro chytání jednotlivců krys. Existuje mnoho různých typů pastí na krysy, včetně klasických pastí na stisk, pasti na lep a živolovné pasti.
  2. Deratizační přípravky: deratizační přípravky jsou toxické látky, které lze použít k zabití krys. Deratizační přípravky je třeba používat opatrně, aby nedošlo k ohrožení zdraví lidí nebo zvířat.
  3. Profesionální deratizace: profesionální deratizátoři mají zkušenosti a vybavení potřebné k účinnému odstranění krys.
  4. Lepidlo na krysy
  5. Jed na krysy

 

Jak se zbavit krys u slepic?

Existuje několik způsobů, jak se krys u slepic zbavit, které se dají rozdělit na preventivní a likvidační.

Preventivní opatření jsou zaměřena na to, aby se zabránilo vniknutí a usazení krys v kurníku nebo výběhu.

Mezi preventivní opatření patří:

  1. Udržovat kurník a výběh čisté a bez nepořádku: odstraňovat veškeré odpadky, staré věci, hromady dřeva nebo sena, které by mohly poskytovat úkryt nebo potravu pro krysy.
  2. Zabezpečit kurník a výběh proti průniku krys: používat pevné materiály, jako je kov, beton, cihla nebo kámen, a zavírat všechny díry, otvory nebo štěrbiny, kterými by se krysy mohly protáhnout nebo prohrabat. Pokud je to možné, mít kurník na nožičkách, které ztíží přístup krysám. Používat pletivo s malými oky, které zabrání průchodu krys.
  3. Omezit dostupnost krmiva a vody pro krysy: krmit slepice jen tolik, kolik snědí, a nezanechávat zbytky krmiva v kurníku nebo výběhu. Ukládat krmivo do uzavřených nádob z kovu nebo plastu, které krysy nedokážou prokousat. Používat napáječky, které neumožňují krysám pít vodu. Sesbírat snesená vejce co nejdříve a nezanechávat je v kurníku nebo výběhu.
  4. Ochránit kompost před krysami: kompost je pro krysy lákavým zdrojem potravy a úkrytu. Proto je vhodné umístit kompost do uzavřených popelnic nebo ho obložit pletivem s malými oky. Také je dobré pravidelně kompost promíchat a nepřidávat do něj maso, mléko, sýr nebo jiné živočišné produkty.

 

Jak se zbavit krys na zahradě?

Existuje několik způsobů, jak se zbavit krys na zahradě.

Mezi nejběžnější metody patří:

  1. Past na krysy: past na krysy je jedním z nejúčinnějších způsobů, jak se zbavit krys na zahradě. Pasty na krysy jsou dostupné v různých typech, včetně pastí s návnadou, pastí se sklopkou a pastí s hákem.
  2. Jed na krysy: jed na krysy je další účinnou metodou, jak se zbavit krys na zahradě. Jed na krysy je však toxický, takže je důležité jej používat opatrně.
  3. Plašič krys: plašič krys je elektronické zařízení, které vydává zvuky, které jsou pro krysy nepříjemné. Plašiče krys mohou být účinné, ale je důležité je umístit na správná místa, aby byly efektivní. 
 

Jak vybrat klec na krysy?

Při výběru klece na krysy je třeba zvážit několik faktorů, včetně velikosti klece, typu klece a materiálu, ze kterého je klec vyrobena.

  1. Velikost klece: klec by měla být dostatečně velká, aby se krysy mohly v klidu pohybovat. Minimální velikost klece pro jednoho krysa je 60 x 40 x 50 cm. Pokud budete chovat více krys, je třeba klec zvětšit.
  2. Typ klece: klec na krysy může být vyrobena z různých materiálů, včetně kovu, plastu nebo dřeva. Kovové klece jsou nejodolnější, ale mohou být také dražší. Plastové klece jsou lehčí a levnější, ale mohou být náchylnější na poškození. Dřevěné klece jsou krásné, ale mohou být náročnější na údržbu.
  3. Materiál klece: materiál, ze kterého je klec vyrobena, by měl být bezpečný pro krysy. Kovové klece by měly být vyrobeny z nerezové oceli nebo pozinkovaného železa. Plastové klece by měly být vyrobeny z netoxického plastu. Dřevěné klece by měly být vyrobeny z tvrdého dřeva, které je odolné vůči hlodání.

Co je dobrá návnada na krysy?

Krysy jsou všežravci, které láká široká škála potravin. Obecně platí, že krysy preferují tučné, slané a sladké potraviny, které jim dodávají energii a chuť.

Mezi oblíbené návnady na krysy patří:

  • Sýr: klasická návnada, která funguje dobře na většinu krys. Sýr je tučný, slaný a voní silně. Doporučuje se používat tvrdší sýry, které se lépe upevní na pasti a nevyschnou tak rychle.
  • Slanina: další tučná a slaná návnada, která přitahuje krysy. Slanina má navíc výhodu, že je pevná a krysy ji nemohou snadno ukrást z pasti. Slaninu je možné také nakapat na jinou návnadu, aby ji obohatila o vůni.
  • Čokoláda: sladká a tučná návnada, která je pro krysy velmi lákavá. Čokoláda je také dobrá návnada na zimu, kdy krysy potřebují více kalorií. Čokoládu je možné rozpustit a potřít jí past nebo jinou návnadu.
  • Ořechy: návnada, která je bohatá na bílkoviny a tuky. Ořechy jsou pro krysy zajímavé také proto, že je musí rozlousknout a mají rády výzvu. Ořechy je možné použít celé nebo je rozdrtit a smíchat s jinou návnadou.
  • Ovesné vločky: návnada, která je bohatá na sacharidy a vlákninu. Ovesné vločky jsou pro krysy snadno stravitelné a mají jemnou chuť. Ovesné vločky je možné použít samotné nebo je namočit do medu, džemu nebo arašídového másla, aby byly sladší a lepivější.

 

Nejčastější otázky

Jaká je největší krysa na světě?

Vlněná krysa Bosavi je největší krysa na světě. Má délku těla od špičky nosu po spodní část ocasu 82 cm a váží asi 1,5 kg. Její srst je hustá a měkká, barva je hnědá s bílými skvrnami.

Její ocas je dlouhý a huňatý. Zuby jsou ostré a silné, ale na rozdíl od jiných krys není agresivní. Naopak, je velmi klidná a nebojácná vůči lidem. Dokonce si nechá hladit a nekouše.

Tento druh krysy je endemický pro kráter sopky Bosavi, který je zcela odříznutý od civilizace a pokrytý deštným pralesem. Zde žije mnoho dalších unikátních druhů zvířat, jako je dřevní klokan, netopýr s trubicovitým nosem nebo ještěrka s modrým jazykem.

Vlněná krysa Bosavi je jedním z nejvýznamnějších objevů expedice BBC, která prozkoumala tento zapomenutý svět v roce 2009. Od té doby nebyla nalezena nikde jinde na planetě.

Krysy a potkani

Krysy a potkani jsou si velmi podobní, ale mezi nimi existují některé klíčové rozdíly. Krysa obecná (Rattus rattus) je menší a štíhlejší než potkan obecný (Rattus norvegicus).

Má delší ocas, který je stejně dlouhý nebo delší než tělo, zatímco ocas potkana je kratší než tělo. Krysa má také větší a výrazné uši, zatímco uši potkana jsou menší a méně osrstěné. Krysa je obvykle tmavě hnědá až černá, zatímco potkan může mít i světlejší barvu.

Krysy a potkani jsou kosmopolitní druhy, které se vyskytují po celém světě. Krysy jsou původem z Asie, ale byly rozšířeny do celého světa lidskou činností. Potkani jsou původem z Asie, ale rozšířili se do celého světa prostřednictvím lodní dopravy.

Obývají širokou škálu prostředí, včetně měst, vesnic, lesů, polí a řek. Jsou to všežravci, kteří se živí čímkoli, co najdou, včetně rostlin, ovoce, zeleniny, masa, ryb a odpadu.

Velmi rychle se rozmnožují. Krysa může mít až 6 vrhů ročně, přičemž každý vrh obsahuje 6 až 10 mláďat. Potkani mohou mít až 12 vrhů ročně, přičemž každý vrh obsahuje 6 až 12 mláďat.

Mláďata krys a potkanů jsou plně vyvinutá již po 6 týdnech. Jsou samostatná a mohou se sama rozmnožovat již ve věku 6 měsíců.

 

Otrava jedem na krysy u člověka

Otrava jedem na krysy u člověka je vážný a potenciálně smrtelný stav, který vyžaduje okamžitou lékařskou pomoc. Jedem na krysy se používá k hubení hlodavců, ale může být náhodně nebo úmyslně pozřen i člověkem.

Existují různé typy jedů na krysy, které mají různé mechanismy působení a projevy otravy. V tomto článku se zaměříme na dva nejčastěji používané jedy na krysy v České republice: antikoagulační rodenticidy a fosfid zinku. 

Antikoagulační rodenticidy jsou organické látky, které blokují využití vitamínu K v těle. Vitamín K je nezbytný pro syntézu některých bílkovin, které se podílejí na srážení krve.

Pokud dojde k nedostatku vitamínu K, dochází k nekontrolovatelnému krvácení do vnitřních orgánů, kloubů, mozku nebo kůže.

Příznaky otravy se obvykle objevují až po několika dnech po pozření toxické dávky a zahrnují slabost, dušnost, kolaps, anémii, modřiny, krvácení z nosu, dásní nebo močových cest. Léčba spočívá v podávání vitamínu K jako protijedu a transfuzi krevních složek v případě těžkého krvácení. Pokud je otrava odhalena včas, je prognóza dobrá.

 

Může jed na krysy zabít člověka?

Nejčastěji používané jedy na krysy jsou antikoagulační rodenticidy, které blokují srážlivost krve. Při požití takové dávky jedu, která přesáhne schopnost organismu kompenzovat tento stav, dochází k samovolnému krvácení.

Krvácení může postihnout různé orgány a tkáně, včetně vnitřních orgánů, mozku, očí, dásní a kůže. V závažných případech může vést k smrti.

Kromě antikoagulačních rodenticid se jako jed na krysy používá také strychnin. Strychnin je neurotoxin, který způsobuje křeče a smrtelné udušení. I velmi malé množství strychninu může být pro člověka smrtelné.

Otrava jedem na krysy se projevuje různými příznaky, které závisí na typu jedu a dávce.

Mezi nejčastější příznaky patří:

  • Bolest hlavy
  • Nevolnost a zvracení
  • Průjem
  • Krvácení z nosu, dásní, očí nebo jiných orgánů
  • Křeče
  • Úzkost
  • Mdloby
  • Bezvědomí 

 

Co dělat, když pes sežral jed na krysy?

Jed na krysy je velmi nebezpečný pro psy, protože způsobuje krvácení a selhání orgánů. Pokud máte podezření, že váš pes sežral jed na krysy, musíte jednat rychle a správně. Zde je několik kroků, které byste měli podniknout:

Existují různé typy jedu na krysy, které mají různé účinky a léčbu. Nejběžnější jsou antikoagulancia, která brání srážení krve a způsobují krvácení. Jiné typy jsou bromethalin, který poškozuje nervový systém, a cholecalciferol, který zvyšuje hladinu vápníku v krvi a poškozuje ledviny.

Pokud možno, zjistěte, jaký typ jedu na krysy váš pes sežral, podle obalu, etikety nebo výrobce. To vám pomůže určit, jak naléhavá je situace a jakou léčbu potřebuje váš pes. 

Pokud jste si jisti, že váš pes sežral jed na krysy, nebo máte silné podezření, zavolejte okamžitě veterináře nebo toxikologickou linku. Řekněte jim, jaký typ jedu na krysy váš pes sežral, kolik toho sežral, kdy to sežral a jaké příznaky má.

Veterinář nebo toxikolog vám poradí, co dělat dál, zda máte vyvolat zvracení u vašeho psa, zda máte podat nějaké antidotum nebo zda máte co nejrychleji přivézt vašeho psa do kliniky. Řiďte se jejich pokyny a nečekejte, až se příznaky zhorší.

 

Kde koupit jed na krysy?

Jed na krysy je možné koupit v různých obchodech, které se specializují na prodej zboží pro zahradu, hobby nebo domácí potřeby. Jed na krysy je také dostupný na internetu, kde je možné porovnat ceny, recenze a nabídky různých prodejců.

Při nákupu jedu na krysy je důležité zvolit ten, který je vhodný pro váš problém, prostředí a rozpočet.

 

Jak je velká krysa?

Velikost krysy se může lišit v závislosti na druhu. Krysa obecná, která je nejběžnějším druhem krysy v České republice, je dlouhá asi 14-20 cm a ocas má asi 22 cm a váží 130-250 g.

Potkan obecný, který je větším druhem krysy, je dlouhý asi 20-25 cm a ocas má asi 25 cm a váží 200-500 g.

Krysy mohou být také menší nebo větší než tyto průměry. Například mláďata krys jsou menší než dospělé krysy a některé druhy krys, jako je krysa vodní, mohou být větší než krysa obecná.

 

Jak funguje silný jed na krys?

Jedy na krysy se obvykle dělí na dvě skupiny podle toho, jak rychle zabíjejí hlodavce: akutní a chronické.

  1. Akutní jedy na krysy způsobují smrt hlodavce během několika hodin po požití jedné dávky. Tyto jedy obsahují silné toxiny, jako jsou strychnin, fosfor, arzén, olovo nebo thallium, které narušují různé životní funkce hlodavců, jako je dýchání, srdeční činnost, nervový systém nebo kostní tkáňAkutní jedy na krysy jsou rychlé a účinné, ale také nebezpečné pro ostatní živočichy, kteří by je mohli omylem sníst. 
  2. Chronické jedy na krysy vyžadují opakované požití menších dávek po několik dní, než způsobí smrt hlodavce. Tyto jedy obsahují antikoagulační nebo antivitaminózní rodenticidy, které blokují srážení krve a způsobují vnitřní krvácení. Chronické jedy na krysy jsou bezpečnější pro ostatní živočichy, protože vyžadují opakované požití, než zabijí hlodavce.

banner blog bovram

Související články:

Zdroje článku:

Krysa obecná – Wikipedie [online]. [cit. 23. 01. 2024]. Dostupné z: https://cs.wikipedia.org/wiki/Krysa_obecn%C3%A1

Krysa – Wikipedie [online]. [cit. 23. 01. 2024]. Dostupné z: https://cs.wikipedia.org/wiki/Krysa

Tips for How to Identify Rats: What Does a Rat Look Like? [online]. [cit. 23. 01. 2024]. Dostupné z: https://www.crittercontrol.com/wildlife/rats/what-does-a-rat-look-like

What Does a Rat Look Like? Identify Types of Rats and Different Colors | Orkin [online]. [cit. 23. 01. 2024]. Dostupné z: https://www.orkin.com/pests/rodents/rats/what-does-a-rat-look-like

How To Get Rid Of Rats — Expert Tips [online]. [cit. 23. 01. 2024]. Dostupné z: https://www.countryliving.com/uk/homes-interiors/interiors/a28853571/how-get-rid-rats/