Dojení krav: Kompletní průvodce

Dojení krav je zásadní proces pro produkci mléka, základní potraviny ve světové gastronomii. Tento článek se zaměří na vývoj dojících technik, od ručního dojení až po moderní automatizované systémy, a na jejich vliv na kvalitu mléka a pohodu zvířat. Pojďme se na to společně podívat!

dojeni-krav

Dojení krav

Dojení krav je proces získávání mléka z vemene dojnice.

Tato praxe, která sahá tisíce let do minulosti, hraje klíčovou roli v lidské výživě a zemědělství.

Dnes se dojení krav provádí buď ručně, nebo s využitím moderních technologií.

banner blog bovram

 

Historie dojení

Předpokládá se, že dojení krav se praktikuje již od neolitu, kdy se lidé začali domestikovat divoká zvířata.

První dojičky pravděpodobně používaly ruční techniky, jako je stiskávání a masírování vemene, aby stimulovaly produkci mléka.

V průběhu staletí se dojící techniky vyvíjely a vylepšovaly. V 19. století došlo k revoluci v dojení s vynálezem dojícího stroje, který automatizoval proces a usnadnil práci farmářům.

 

Ruční dojení

Ruční dojení krav je náročná fyzická práce, která vyžaduje zručnost a trpělivost.

Dojič musí nejprve vyčistit vemeno krávy a poté stimulovat struky k uvolnění mléka.

Mléko se pak sbírá do kbelíku nebo jiné nádoby. Ruční dojení se stále praktikuje v malých farmách a na pastvinách, kde není dostupná mechanizace.

banner blog bovram

Strojové dojení

Moderní dojící stroje jsou sofistikovaná zařízení, která automatizují proces dojení.

Dojící stroj se skládá z několika částí, včetně dojícího potrubí, strukových koncovek a vakuové pumpy.

Dojící stroj nasává mléko z vemene krávy a sbírá ho do chladicí nádoby. Strojové dojení je efektivnější a méně náročné na fyzickou práci než ruční dojení.

Důvody dojení krav

Krávy se dojí pro produkci mléka, které je důležitou součástí lidské stravy.

Mléko je bohaté na bílkoviny, vápník, vitamíny a další živiny. Z mléka se vyrábí široká škála produktů, jako je sýr, jogurt, máslo a zmrzlina.

Dojení krav je důležitým zdrojem obživy pro farmáře a hraje klíčovou roli v zemědělském průmyslu.

 

Etické aspekty dojení krav

Dojení krav vyvolává i etické otázky ohledně zacházení se zvířaty. Někteří kritici poukazují na to, že dojení krav může být pro krávy stresující a může vést k zdravotním problémům.

Obhájci dojení krav argumentují tím, že je to přirozený proces a že krávy jsou chovány a dojeny humánním způsobem.

Dojení krav je komplexní téma s hlubokou historií a etickými implikacemi.

Moderní technologie a důraz na welfare zvířat vedou k neustálému vývoji dojících praktik s cílem zajistit efektivní produkci mléka a zároveň respektovat potřeby krav.

Nejčastější otázky

Kolik dojí kráva?

Množství mléka, které kráva nadojí, se liší v závislosti na plemeni, fázi laktace, krmivu, péči a dalších faktorech. Průměrná dojivost krav v České republice se pohybuje kolem 20,5 litrů mléka denně. U holštýnských krav, které jsou nejběžnějším plemenem dojnic v ČR, je průměrná dojivost o něco vyšší, okolo 26 litrů denně. Rekordní krávy dokáží nadojit i více než 50 litrů mléka za den. Dojivost krav se během laktace mění. V prvních 100 dnech po porodu je produkce mléka nejvyšší a poté postupně klesá. Laktace trvá obvykle 305 dní.

Jaká je dojivost krav v jiných zemích?

Dojivost krav se v různých zemích světa liší. V USA je průměrná dojivost krav více než 30 litrů mléka denně. V Izraeli, který je známý pro své špičkové mlékárenské technologie, je průměrná dojivost krav dokonce více než 40 litrů mléka denně.

Kolik má kráva telat?

Kráva obvykle rodí jedno tele po březosti, která trvá cca 283 dní. Vzácně se mohou narodit i dvojčata nebo trojčata, ale to se stává jen v 1-2 % případů. Kráva může během svého života porodit 5-10 telat. V chovech dojnic se krávy obvykle inseminují znovu po 2 měsících po porodu, aby se udržela produkce mléka. Po 3-4 laktacích, kdy produkce mléka klesá, se krávy obvykle porážejí.

 

banner blog bovram

V našem e-shop si můžete zakoupit krmivo pro telatapřípravky na péči o paznehty nebo napáječky pro skot.