Jablka rubín: jak na sklizeň?

Jablka rubín jsou jedním z nejpopulárnějších odrůd jablek v České republice. Mají sytě červenou barvu, sladkokyselou chuť a šťavnatou dužinu. Jsou vhodná jak pro přímou konzumaci, tak pro zpracování do džemů, kompotů, šťáv, moštů, koláčů a dalších pokrmů. Jak se ale pěstují a kdy se sklízejí?

jablka-rubin

Jak se pěstují a proč jsou tak oblíbené?

Jablka rubín patří mezi rané odrůdy jablek, což znamená, že dozrávají již v srpnu a září. Jejich původ se datuje do roku 1952, kdy byla odrůda vyšlechtěna v Českých Budějovicích zkřížením odrůd James Grieve a Linda. Od roku 1974 je odrůda oficiálně registrována a rozšířila se do celé země i do zahraničí. 

Pěstování jablek rubín vyžaduje slunné a chráněné stanoviště, propustnou a živnou půdu a pravidelnou zálivku a hnojení. Stromy jsou středně vzrůstné a plodné, ale náchylné k některým chorobám, jako je strupovitost a padlí.

Proto je třeba je chránit před škůdci a provádět preventivní postřiky. Také je důležité pravidelně prořezávat korunu, aby byla vzdušná a dobře osvětlená.

 

Jak je sklízet?

Sklizeň jablek rubín probíhá obvykle v druhé polovině srpna až v první polovině září, podle zralosti plodů. Jablka se sklízejí ručně nebo strojně, ale je třeba je opatrně manipulovat, aby se nepoškodila jejich kůra.

Sklizená jablka se ukládají do beden nebo košů a převážejí do skladů nebo prodejen. Jablka rubín mají dobrou skladovatelnost, pokud jsou uchovávána v chladných a vlhkých podmínkách.

Jablka rubín jsou oblíbená nejen pro svou vynikající chuť a vzhled, ale také pro své zdravotní benefity. Obsahují mnoho vitamínů, minerálů, vlákniny a antioxidantů, které podporují imunitu, trávení, krevní oběh a prevenci některých nemocí.

Pomáhají snižovat hladinu cholesterolu, regulovat hladinu cukru v krvi a zlepšovat náladu. 

Jablka rubín jsou tedy skvělou volbou pro každého, kdo má rád chutné a zdravé ovoce. Pokud ještě neznáte tuto odrůdu, určitě ji vyzkoušejte a užijte si její lahodnou chuť a vůni. A pokud máte možnost, navštivte některou z jablečných sadů, kde můžete vidět, jak se jablka rubín pěstují a sklízejí. Budete tak mít možnost poznat celý proces od stromu až po váš talíř.

banner blog bovram

V našem e-shopu si můžete zakoupit zemědělské stroje Bomet. Můžeme vám například doporučit Vyorávače brambor nebo stroje na přípravu půdu. 

Zdroje článku:

Ruby red apples | Cloudflare [online]. [cit. 27. 02. 2024]. Dostupné z: https://www.thefruitcompany.com/pages/ruby-red-apples

Ruby apples [online]. [cit. 27. 02. 2024]. Dostupné z: https://www.beilkefamilyfarm.com/blog/2016/8/ruby-jon-is-ripe