Jabloň bohemia: česká odrůda s atraktivními plody

Jabloň bohemia je raně zimní odrůda jabloní, která vznikla v České republice jako barevná mutace odrůdy Rubín. Její plody jsou velké, kulovité a mají základní zelenožlutou barvu. Dužnina je oranžová, sladká, jemná, aromatická, voňavá a středně šťavnatá. Jabloň bohemia je vhodná k přímému konzumu, ale také k skladování a zpracování.

jablka-bohemia

Pěstování a sklizeň

Jabloň bohemia roste bujně a má kulovitou korunu zahuštěnou dlouhými větvemi. Do plodnosti nastupuje středně pozdě, plodí průměrně a pravidelně. Odrůda je středně odolná proti napadení houbovými chorobami, jako je strupovitost.

Pro pěstování je vhodné vybrat slunné a teplé stanoviště s úrodnou, lehkou, propustnou a vlhkou půdou s neutrální až mírně kyselou reakcí.

Při výsadbě je třeba dbát na to, aby místo očkování odrůdy bylo nad zemí. Kořeny se zasypou jemnou zeminou a zalijí dostatkem vody.

Kolem stromu se udělá zalévací miska a kmen se obalí chráničkou proti okusu. Stromek se připevní ke kůlu, aby se nevyvrátil větrem. Při jarní výsadbě je nutné stromky častěji zavlažovat. Kontejnerované stromy se mohou sázet během celého roku.

banner blog bovram

Plody jabloně bohemia se sklízí koncem září, kdy jsou ještě pevné a mají vysoký obsah cukru.

Konzumní zralosti dosahují v polovině října, kdy se zvýší jejich aroma a šťavnatost. Skladovat se dají do února, pokud se uchovávají v chladném a vlhkém prostoru. Při skladování je třeba kontrolovat stav plodů a odstraňovat ty, které začnou hnít nebo vadnout.

 

Využití a vlastnosti

Jabloň bohemia je odrůda s velmi atraktivními a kvalitními plody, které se hodí k všestrannému použití. Jablka jsou chutná a voňavá, mají jemnou a šťavnatou dužninu s příjemnou sladkokyselou chutí.

Jsou bohatá na vitamíny, minerály, vlákninu a antioxidanty, které přispívají k zdraví a imunitě. Tyto jablka se dají jíst čerstvá, ale také se dají zpracovat na džemy, kompoty, mošty, šťávy, pečiva, zákusky, saláty a další pokrmy.

Jabloň bohemia je také ozdobou každé zahrady, když na jaře kvete bílými květy a na podzim se její plody lesknou v kontrastu se zelenými listy.

banner blog bovram

V našem e-shopu si můžete zakoupit zemědělské stroje Bomet. Můžeme vám například doporučit Vyorávače brambor nebo stroje na přípravu půdu. 

Zdroje článku:

Bohemia Apple cooperative - Apple varieties [online]. [cit. 27. 02. 2024]. Dostupné z: https://www.bohemiaapple.com/?pg=varieties&lg=en

Apple 'Bohémia Gold' [online]. [cit. 27. 02. 2024]. Dostupné z: https://www.aatreeshop.com/en/fruittrees/apple-trees-winter/apple-bohemia-gold/a-269-10000004