Jak a kdy sklízet jablka golden?

Jablka odrůdy Golden patří mezi nejoblíbenější a nejrozšířenější zimní odrůdy jabloní. Mají zlatožlutou barvu, sladkokyselou chuť a dlouhou uchovatelnost. Abychom si je mohli co nejdéle užívat, je důležité vědět, jak a kdy je správně sklidit.

jablka-golden

Kdy sklidit jablka Golden?

Jablka Golden se sklízí v polovině září, kdy dosahují sklizňové zralosti. To znamená, že plody jsou pevné, šťavnaté a mají typickou žlutou barvu.

Pokud je sklidíme příliš brzy, budou tvrdá, zelená a nedozrají.

Pokud je necháme na stromě příliš dlouho, budou měkká a náchylná k hnilobě.

Optimální dobu sklizně můžeme určit podle několika znaků:

  • Jablka se snadno oddělují od stopek, když je jemně zatočíme.
  • Semena v jádřinci jsou hnědá a suchá.
  • Plody mají příjemnou vůni a chuť.

banner blog bovram

 

Jak sklidit jablka Golden?

Jablka Golden je třeba sklízet opatrně, aby nedošlo k jejich poškození.

Poškozená jablka se rychleji kazí a znehodnocují celou úrodu.

Při sklizni bychom měli dodržovat následující pravidla:

  1. Sklízet bychom měli za suchého a klidného počasí, nejlépe v odpoledních hodinách, kdy je ovoce teplejší a méně náchylné k otlačení.
  2. Sklízet bychom měli postupně, podle toho, jak plody dozrávají. Začínáme od plodů na jižní straně stromu, které dozrávají dříve, a končíme na severní straně.
  3. Sklízet bychom měli ručně, bez použití nástrojů, které by mohly jablka poškrábat nebo propíchnout. Plody bychom měli jemně zatočit a odtrhnout od stopek, aniž bychom je tahali nebo trhali.
  4. Sklízet bychom měli do měkkých košů nebo beden, které jsou vyložené papírem nebo textilií. Plody bychom měli ukládat do jedné nebo dvou vrstev, aby se nepotlačily. Koše nebo bedny bychom měli plnit jen do tří čtvrtin, aby se jablka nepoškodila při přepravě.
 

Jak uskladnit jablka Golden?

Jablka Golden patří mezi dlouhodobě skladovatelné odrůdy, pokud jsou správně uložena.

Skladovat je můžeme v chladném, tmavém a vzdušném prostoru, jako je sklep, komora nebo chladnička.

Ideální teplota pro skladování je 2 až 4 stupně Celsia, ideální vlhkost je 85 až 90 procent.

Při skladování bychom měli dodržovat následující pravidla:

  • Skladovat bychom měli jen zdravá a nepoškozená jablka, která jsou dobře vyzrálá, ale ne přezrálá. Nemocná nebo poškozená jablka bychom měli spotřebovat co nejdříve nebo je zpracovat na mošt, džus nebo kompot.
  • Skladovat bychom měli jablka odděleně od jiného ovoce nebo zeleniny, které by mohly ovlivnit jejich chuť nebo způsobit jejich zkvašení. Zvláště bychom měli vyhýbat kontaktu s bramborami, cibulí, česnekem, banány nebo citrusy.
  • Skladovat bychom měli jablka v jedné vrstvě na dřevěných nebo plastových bednách, které jsou prodyšné a umožňují cirkulaci vzduchu. Plody bychom měli oddělovat od sebe papírem nebo slámou, aby se neotíraly a nezpůsobovaly si otlačeniny. Bedny bychom měli ukládat tak, aby mezi nimi byla mezera a aby nebyly vystaveny přímému slunečnímu světlu nebo zdrojům tepla.
  • Skladovat bychom měli jablka tak, aby byla chráněna před hmyzem, hlodavci nebo plísněmi. K tomu můžeme použít síťky, pasti, repelenty nebo fungicidy. Pravidelně bychom měli kontrolovat stav jablka a odstraňovat ty, které začínají hnít nebo plesnivět.

 banner blog bovram

V našem e-shopu si můžete zakoupit zemědělské stroje Bomet. Můžeme vám například doporučit Vyorávače brambor nebo stroje na přípravu půdu. 

Zdroje článku:

Golden Delicious apple tree: growing & harvesting - Plantura [online]. [cit. 27. 02. 2024]. Dostupné z: https://plantura.garden/uk/fruits/apple-varieties/golden-delicious

Dorsett Golden Apple Tree Guide: Care, Planting & Harvesting - Rennie Orchards [online]. [cit. 27. 02. 2024]. Dostupné z: https://rennieorchards.com/dorsett-golden-apple-tree/