Jak chytit kunu? Pomůže past a nejlepší návnada

Kuna se často stává nepříjemným sousedem v našich domovech a zahradách. Jejich zvědavost a hbitost je mohou přivést do mnoha nechtěných situací. Pokud jste se ocitli ve střetu s kunou a rozhodli jste se ji chytit a odvést daleko od svého obydlí, máme pro vás užitečné rady, jak postupovat. V tomto článku se dozvíte, jak chytit kunu do sklopce a jakou návnadu použít, abyste byli úspěšní.
jak-chytit-kunu-pouzit-muzete-sklopec-nebo-past

Proč chytit kunu do sklopce?

Kuny, to zejména kuny skalní a kuny lesní, jsou známé svou schopností vnikat do domů a zahrad, kde mohou způsobovat ničení majetku, škody na elektroinstalacích a zanechávat nepořádek.

Navíc mohou být hlučné a "neohrožené", což může narušit váš noční klid. Chytit kunu do sklopce je často nejlepší způsob, jak řešit tuto situaci, protože to umožňuje bezpečný odchyt, který neublíží zvířeti.

Také mohou napáchat hodně škod, proti kterým je nutné se "bránit".

Pokud se chcete chránit proti kuně, nejúčinějším způsobem je zakoupit si past na kunu nebo sklopec na kunu. Samozřejmě je důležité také si vybrat správnou návnadu na zvířata poti odchytnutí

 

Jak chytit kunu do sklopce? 

Nyní se podíváme na postup, jak lehce chytit kunu do sklopce:

1) Příprava sklapce

Prvním krokem je zajištění správného sklopce na kunu. Mějte na paměti, že kuna je zvíře, které si umí poradit s různými překážkami, takže sklopec by měl být pevný a spolehlivý.

Ujistěte se, že máte dostatečně velký a pevný odchytový sklopec, který zabezpečí kunu dovnitř, aniž by ji ublížil.

2) Vyberte vhodné místo

Místo pro umístění sklopce je klíčové. Mělo by to být místo, kde kunu často vídáte nebo kde máte důkazy o její přítomnosti.

Ideální místo může být v blízkosti místa, kde kuny vstupují nebo vystupují z vaší nemovitosti.

3) Použijte vhodnou návnadu do pasti

Kuna je zvědavé zvíře a má dobře vyvinutý čich.

Pro úspěšný odchyt použijte návnadu do pastí, která ji přiláká.

Mezi obvyklé návnady patří:

  • Vejce: Kuny mají rády vajíčka. Můžete použít syrová vajíčka jako návnadu.

  • Rybí olej: Rybí olej má silný zápach a může přilákat kunu do sklopce.

  • Maso: Čerstvé maso nebo ryba mohou být také účinnou návnadou.

  • Sladké potraviny: Kuny mohou být také přitahovány sladkými potravinami, jako je med nebo ovoce.

4) Nastavení sklopce

Umístěte návnadu uvnitř sklppce a ujistěte se, že je dobře vidět. Sklopec by měl být nastaven tak, aby se snadno zavíral, když kuna vstoupí dovnitř a začne jíst návnadu.

5) Trpělivost a dozor

Chytání kuny do sklopce může trvat nějaký čas, takže buďte trpěliví. Mějte sklopec pod dozorem nebo ho pravidelně kontrolovat.

Jakmile kuna vstoupí dovnitř a začne jíst návnadu, měl by se sklopec zavřít rychle.

6) Odchod a uvolnění

Když máte kunu v bezpečí ve sklapci, je důležité zajistit její rychlý odchod z vaší nemovitosti.

Mějte připravený bezpečný prostor, kam ji můžete odvést, a uvolněte ji s co nejmenším stresu.

 

Co může způsobit kuna v motoru?

Kuna může způsobit řadu problémů, když se dostane do prostoru motorového vozidla.

Tato zvířata jsou přirozeně zvědavá a hledají útočiště a potravu, což je činí nebezpečnými pro vaše vozidlo.

Zde je seznam některých problémů, které kuna může způsobit v motoru:

  1. Poškození kabeláže: Kuny mají tendenci kousat a žvýkat různé druhy materiálů, včetně elektrických kabelů. To může způsobit poškození kabeláže, což může vést k elektrickým poruchám a závažným problémům s vozidlem.

  2. Poškození izolace: Kuna může také kousat izolaci kabelů a hadic, což může vést k úniku chladicí kapaliny, oleje nebo jiných kapalin z motoru. Toto může způsobit přehřátí motoru a jiné vážné problémy.

  3. Zničení hadiček: Kuny mohou také kousat gumové hadice v motoru, což může způsobit únik paliva nebo chladicí kapaliny. To je nejen riziko pro bezpečnost vozidla, ale může také vést k finančně náročným opravám.

  4. Blokování vzduchových filtrů: Kuna může vlezl do vzduchových filtrů vozidla, což může omezit přívod vzduchu do motoru. To může snížit výkon motoru a zhoršit jeho účinnost.

  5. Zanechání trusu a zápachu: Kuny mohou zanechat trus a moč v motorovém prostoru, což může vést k nepříjemnému zápachu a hygienickým problémům.

  6. Nadměrný hluk: Kuna může také způsobit nadměrný hluk v motorovém prostoru, což může být rušivé pro řidiče a zvýšit úroveň stresu.

jak-chytit-kunu-do-sklopce

 

Jak vybrat účinnou návnadu na kunu?

Vybrat správnou návnadu pro kunu může být klíčové při pokusu o odchyt tohoto zvířete. Kuna je přirozeně zvědavá a hledá potravu, takže použití atraktivní návnady je důležité, aby byl odchyt úspěšný.

Zde je několik tipů, jak vybrat vhodnou návnadu pro kunu:

  1. Vejce: Kuny mají rády vajíčka, takže syrová vajíčka mohou být efektivní návnadou. Můžete je umístit do pasti nebo do sklopce.

  2. Rybí olej: Rybí olej má silný zápach, který může přilákat kunu. Můžete namočit kus hadice nebo hadříku do rybího oleje a umístit ho do pasti.

  3. Maso: Čerstvé maso, jako je kuřecí nebo hovězí, může být také účinnou návnadou. Můžete použít kousky masa a umístit je do pasti.

  4. Sladké potraviny: Některé kuny jsou přitahovány sladkými potravinami, jako je med nebo ovoce. Můžete použít kousek ovoce nebo medu jako návnadu.

  5. Rybí odpadky: Kuny jsou také známé tím, že loví ryby, takže rybí odpadky mohou být účinnou návnadou.

  6. Váš odpad: Kuny mohou být přitahovány různými druhy potravy. Můžete zkusit použít potraviny z vašeho domácího odpadu jako návnadu.

  7. Komerční návnady: Na trhu jsou k dispozici komerční návnady určené speciálně pro odchyt kuny. Tyto produkty jsou navrženy tak, aby byly atraktivní pro kuny a zároveň bezpečné a účinné. Mezi na še ověřené a nejlepší návnady na kuny patří: Granulová návnada do pasti NOANIMAL.

Pokud i tato metoda nezabere, vyzkoušejte pachové odpuzovače na zvířata, které kuny rozhodně odradí.

Související články: