Alergie na roztoče: co může způsobit a jak se proti ní bránit?

Alergie na roztoče je jednou z nejčastějších alergií, která postihuje asi 10 % české populace. Roztoči jsou mikroskopické živočichové, kteří se živí odumřelou kůží a žijí v domácím prachu, zejména v matracích, polštářích, peřinách, kobercích a plyšových hračkách. Roztoči produkují alergeny, které se uvolňují do vzduchu a mohou vyvolat alergickou reakci u citlivých osob.

alergie-na-roztoce

Jaké jsou příznaky?

Alergie na roztoče se může projevovat různými způsoby, podle toho, která část těla je zasažena alergeny.

Mezi nejčastější příznaky alergie patří:

  1. Alergická rýma: ucpaný nos, vodnatá rýma, pálení v nose, opakované kýchání, ztráta čichu
  2. Zánět spojivek: červené, slzení, pálení, svědění očí, pocit cizího tělíska v oku, zhoršené vidění
  3. Alergické astma: zúžení průdušek, dušnost, kašel, pískání na hrudi, zhoršené dýchání, záchvaty dušnosti
  4. Atopický ekzém: zarudlá, suchá, šupinatá, svědící kůže, ložiska ekzému na tvářích, pokožce hlavy, podkolenních a loketních jamkách, rukou a nohou

Tyto příznaky se mohou objevovat celoročně nebo sezónně, podle toho, jak je vysoká koncentrace roztočů v domácím prostředí. Příznaky se mohou zhoršovat v noci nebo ráno, když je člověk v kontaktu s postelí, kde se roztoči nejvíce vyskytují. Alergie na roztoče může také ovlivnit kvalitu spánku, náladu a výkonnost.

Diagnostika

Pokud máte podezření, že trpíte alergií na roztoče, měli byste navštívit alergologa, který provede podrobné vyšetření. Lékař se vás zeptá na vaše příznaky, léčbu, rodinnou anamnézu, životní styl a prostředí, ve kterém žijete. Poté vám provede klinické vyšetření, které může zahrnovat:

  1. Kožní testy: na vnitřní straně předloktí se aplikují kapky různých alergenů, včetně roztočů, a po 15 minutách se sleduje, zda se na kůži vytvoří zarudlá boulička, která svědčí o alergické reakci.
  2. Vyšetření krve: z krve se zjistí hladina celkových a specifických protilátek IgE, které se tvoří při alergii, a také hladina ECP proteinu, který je ukazatelem alergického zánětu.
  3. Spirometrie: dechové vyšetření, které měří objem a rychlost dýchání a odhaluje případné poruchy funkce plic.
  4. Vyšetření vydechovaného oxidu dusíku: měří koncentraci oxidu dusíku v dechu, který je také ukazatelem alergického zánětu průdušek.

Na základě těchto vyšetření lékař stanoví diagnózu alergie na roztoče a určí vhodnou léčbu.

Léčba alergie na roztoče

Léčba alergie na roztoče má tři základní pilíře:

  1. Odstranění alergenu: nejúčinnějším opatřením je snížit nebo vyloučit kontakt s roztoči a jejich alergeny. To znamená pravidelně větrat a udržovat čistotu v domácnosti, používat protiroztočové povlaky na matrace, polštáře a peřiny, prát ložní prádlo na vysokou teplotu, odstraňovat koberce, závěsy a plyšové hračky, používat speciální vysavače s HEPA filtry, zvlhčovat a čistit vzduch pomocí čističek a odvlhčovačů.
  2. Protialergické léky: tyto léky pomáhají zmírnit příznaky alergie, ale neodstraňují její příčinu. Mezi nejčastěji používané patří:
    • Antihistaminika: blokují účinek histaminu, který se uvolňuje při alergické reakci a způsobuje svědění, kýchání, rýmu a zánět spojivek. Antihistaminika se podávají v tabletách, kapkách nebo sirupu, a jsou obvykle dobře snášená. Některá antihistaminika mohou způsobovat ospalost, proto je třeba být opatrný při řízení nebo obsluze strojů.
    • Kortikosteroidy: mají protizánětlivý účinek a tlumí alergickou reakci. Kortikosteroidy se podávají ve formě nosních sprejů, očních kapek nebo inhalačních přípravků. Při dlouhodobém užívání mohou mít nežádoucí účinky, jako je podráždění sliznice, zvýšený tlak, osteoporóza nebo snížená imunita. Proto je třeba dodržovat přesné dávkování a dobu léčby, kterou určí lékař.
    • Bronchodilatátory: uvolňují průdušky, které se zúží při astmatických záchvatech. Bronchodilatátory se podávají ve formě inhalačních sprejů, které se používají podle potřeby při dušnosti nebo kašli. Některé bronchodilatátory mohou způsobovat neklid, bušení srdce, třes nebo bolesti hlavy.
  3. Imunoterapie: trvá obvykle 3 až 5 let a vyžaduje pravidelné návštěvy u lékaře, který kontroluje dávkování a reakci na alergen. Imunoterapie je účinná u asi 70 % pacientů s alergií na roztoče, a může snížit potřebu užívání protialergických léků, zlepšit kvalitu života a zabránit rozvoji dalších alergií nebo astmatu .

Prevence

Alergie na roztoče je částečně dědičná, takže pokud máte v rodině alergiky, máte vyšší riziko, že se u vás alergie na roztoče projeví. Nicméně, existují některá opatření, která můžete podniknout, abyste snížili pravděpodobnost vzniku alergie na roztoče, nebo alespoň zmírnili její projevy.

Mezi ně patří:

  1. Omezení kontaktu s domácími zvířaty: pokud máte doma psa, kočku, morče nebo jiné zvíře, které produkuje srst, lupy nebo sliny, měli byste ho udržovat mimo ložnici, pravidelně ho čistit a kartáčovat, a používat speciální šampony nebo spreje, které snižují alergeny na srsti zvířat.
  2. Vyvarování se kouření a pasivnímu kouření: kouření a vdechování kouře z cigaret, doutníků nebo dýmek zhoršuje alergické příznaky, podráždí sliznice, zvyšuje zánět a snižuje imunitu. Pokud kouříte, měli byste se pokusit přestat, nebo alespoň nekouřit v domácnosti, kde žijí alergici. Pokud jste vystaveni pasivnímu kouření, měli byste se mu vyhnout, nebo používat ochranné pomůcky, jako jsou roušky nebo respirátory.
  3. Zdravá strava a životní styl: stravování bohaté na ovoce, zeleninu, celozrnné výrobky, ryby, ořechy a semena, které obsahují vitamíny, minerály, antioxidanty a omega-3 mastné kyseliny, může posílit imunitní systém, snížit zánět a zlepšit odolnost vůči alergenům. Naopak, stravování bohaté na nasycené tuky, cukry, soli a aditiva, může zhoršovat alergické příznaky, zvyšovat hmotnost a zatěžovat organismus. Kromě zdravé stravy je důležité také dodržovat dostatečný pitný režim, pravidelně cvičit, dostatečně spát a omezit stres.

Alergie na roztoče je nepříjemné onemocnění, které může ovlivnit kvalitu života a zdraví alergiků. Nicméně, pokud se dodržují doporučená opatření, je možné alergii na roztoče léčit a kontrolovat, a tím zlepšit pohodu a komfort alergiků.

Zdroje článku:

Dust mite allergy - Symptoms & causes - Mayo Clinic [online]. [cit. 17. 01. 2024]. Dostupné z: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/dust-mites/symptoms-causes/syc-20352173

Dust mite allergy - Diagnosis & treatment - Mayo Clinic [online]. [cit. 17. 01. 2024]. Dostupné z: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/dust-mites/diagnosis-treatment/drc-20352178