Nemoci u krůty: jaké se mohou objevit?

Krůty jsou druh drůbeže, který se chová především pro maso, ale také pro peří, trus a vejce. Krůty jsou však náchylné na různé nemoci, které mohou ohrozit jejich zdraví a produkci. V tomto článku se podíváme na některé z nejčastějších a nejzávažnějších nemocí krůt, jejich příznaky, příčiny a možnosti prevence a léčby.

nemoci-u-kruty

Mezi nejběžnější nemoci patří:

1) Histomonóza

Histomonóza je parazitární choroba, která postihuje trávicí a jaterní systém krůt. Je způsobena prvokem bičivkou Histomonas meleagridis, který se přenáší prostřednictvím malého červíka, který žije v trusu krůt.

Projevuje apatií, průjmem, hubnutím a modročerným zbarvením kůže na hlavě. Nemoc je velmi smrtelná a bez léčby přichází úhyn. Léčba spočívá v podávání antiparazitárních léků, jako je metronidazol. Prevence zahrnuje dodržování hygieny, karantény, očkování a odstraňování roupi z prostředí.

2) Kokcidióza

Kokcidióza je další parazitární choroba, která zasahuje střeva krůt. Je způsobena jednobuněčnými prvoky z rodu Eimeria, kteří se množí v buňkách střevní sliznice a způsobují její poškození.

Projevuje se průjmem, krvácením, anémií, hubnutím a sníženou imunitou. Nemoc může vést k úhynu nebo k trvalému oslabení organismu. Léčba spočívá v podávání antikokcidik, které zabíjejí prvoky. Prevence zahrnuje očkování, hygienu, kvalitní krmivo a pitnou vodu.

 

3) Rhinotracheitida

Rhinotracheitida je virový zánět dýchacích cest krůt, který je způsoben pneumovirem. Nemoc se projevuje kýcháním, výtokem z nozder, zánětem spojivek, namáhavým dýcháním a edémy.

Snižuje přírůstky a kvalitu masa a může být komplikována bakteriálními infekcemi. Léčba spočívá v podávání antibiotik, protizánětlivých a imunostimulačních léků. Prevence zahrnuje zlepšení zoohygienických podmínek, kvality krmiva, asanaci prostředí, očkování a eliminaci postižených jedinců.

banner blog bovram

U nás si můžete zakoupit kvalitní krmivo pro krůty nebo kurník pro krůty.

Související články:

Zdroje článku:

Poultry:: Turkey:: Disease ManagementAnimal Husbandry :: Home [online]. [cit. 26. 01. 2024]. Dostupné z: https://agritech.tnau.ac.in/animal_husbandry/animhus_tur_disease%20manage.html

Turkey diseases - St David's Poultry Team [online]. [cit. 26. 01. 2024]. Dostupné z: https://www.stdavids-poultryteam.co.uk/poultry-services/turkeys/diseases/

6 Turkey Diseases, Symptoms, and Treatment - Backyard Poultry [online]. [cit. 26. 01. 2024]. Dostupné z: https://backyardpoultry.iamcountryside.com/poultry-101/6-turkey-diseases-symptoms-and-treatment/