Jak dlouho žije křepelka?

Křepelka je malý pták, který patří do podčeledi koroptve. Je to oblíbený zvířecí chov pro produkci vajec a masa, ale také pro sportovní a dekorativní účely. Křepelky se vyskytují ve Starém světě, v Austrálii a na Novém Zélandu, kde obývají různé typy prostředí, jako jsou lesy, stepi, louky, polní okraje a zahrady.

jak-dlouho-zije-krepelka

Jak dlouho žije křepelka?

Křepelky mají oproti slepicím krátkou životnost, která se pohybuje od 2 do 4 let. Tato doba se může lišit v závislosti na druhu, plemeni, podmínkách chovu a genetice.

Některé druhy křepelek, jako je křepelka japonská, křepelka africká nebo křepelka čínská, mohou žít až 6 let, ale to se nedoporučuje pro chov pro vejce nebo maso, protože jejich produktivita klesá s věkem.

Křepelky jsou také náchylné k některým nemocem a parazitům, které mohou snížit jejich životnost.

banner blog bovram

 

Faktory ovlivňující životnost křepelek

Životnost křepelek závisí na několika faktorech, které je třeba zohlednit při jejich chovu.

Mezi tyto faktory patří:

  1. Výživa: Křepelky potřebují vyváženou stravu, která obsahuje dostatek bílkovin, vitamínů, minerálů a vody. Kvalitní krmivo pro křepelky by mělo mít alespoň 20 % bílkovin a 3 % tuku. Křepelky by také měly mít přístup k čerstvému ovoci a zelenině, které jim dodávají vlákninu a antioxidanty. Křepelky by neměly dostávat sladkosti, soli, čokoládu, alkohol nebo kofein, protože tyto látky mohou poškodit jejich zdraví.
  2. Prostředí: Křepelky potřebují čisté, suché, prostorné a bezpečné prostředí, kde se mohou cítit pohodlně a chráněně. Křepelky by měly mít dostatek místa na pohyb, hnízdění a koupání v písku. Křepelky by také měly být chráněny před extrémními teplotami, vlhkostí, průvanem, škůdci, predátory a hlukem. Křepelky by měly být pravidelně kontrolovány a ošetřovány, aby se předešlo možným zraněním nebo infekcím.
  3. Rozmnožování: Křepelky jsou velmi plodné zvířata, která se mohou rozmnožovat již od 6 týdnů věku. Křepelky snášejí vejce téměř každý den, což znamená, že potřebují dostatek vápníku a fosforu pro tvorbu skořápek. Křepelky by měly být párovány podle jejich pohlaví, věku a velikosti, aby se zabránilo příbuzenskému křížení nebo agresi. Křepelky by také měly být oddělovány od jiných druhů ptáků, aby se předešlo možnému přenosu chorob nebo hybridizaci.

Zdroje článku:

How Long Do Quails Live? (Quail Lifespan) | Birdfact [online]. [cit. 15. 01. 2024]. Dostupné z: https://birdfact.com/articles/how-long-do-quails-live

How Long Do Quails Live? Average Lifespan, Data & Care | Pet Keen [online]. [cit. 15. 01. 2024]. Dostupné z: https://petkeen.com/quail-lifespan-how-long-do-they-live/