Jak vybrat voliéru pro křepelky?

Křepelky jsou zajímavým a nenáročným druhem domácí drůbeže, který může poskytovat nejen chutná a zdravá vejce, ale i maso. Pokud se rozhodnete začít chovat křepelky, budete potřebovat vhodnou voliéru, která zajistí jejich pohodlí, bezpečnost a produktivitu vajíček. Jak si tedy vybrat optimální voliéru pro křepelky? V tomto článku vám poradíme, na co se zaměřit při výběru klece pro křepelky a jaké jsou hlavní typy a materiály voliér.

jak-vybrat-volieru-pro-krepelky

Velikost a tvar voliéry

Prvním kritériem, které byste měli zvážit, je velikost a tvar voliéry. Křepelky jsou poměrně malé, a nepotřebují tolik prostoru jako slepice nebo krůty. Nicméně je důležité, aby měly dostatek místa pro pohyb, hledání potravy, snášení a odpočinek.

Obecně se doporučuje, aby každá křepelka měla alespoň 0,1 m2 plochy na dně klece a 0,3 m3 objemu. To znamená, že pro deset křepelek byste měli mít voliéru o rozměrech alespoň 1 x 1 x 0,3 m.

Tvar voliéry by měl být takový, aby umožňoval snadný přístup k ptákům, krmítku, napáječce a snáškovým zásobníkům. Voliéry mohou být buď obdélníkové, čtvercové nebo kulaté.

Obdélníkové a čtvercové voliéry jsou praktické a snadno se umisťují do různých prostorů. Kulaté voliéry jsou estetické a umožňují lepší využití prostoru, ale mohou být obtížnější na čištění a údržbu.

banner blog bovram

 

Materiál a konstrukce voliéry

Dalším faktorem, který ovlivňuje výběr voliéry, je materiál a konstrukce klece. Voliéry pro křepelky mohou být vyrobeny z různých materiálů, jako jsou dřevo, kov, plast nebo kombinace těchto materiálů. Každý materiál má své výhody a nevýhody, které je třeba zvážit.

  1. Dřevěné voliéry jsou levné, přírodní a snadno se upravují podle potřeb. Na druhou stranu jsou náchylné k hnilobě, plísním, škůdcům a poškození zubů křepelek. Je třeba pravidelně čistit, dezinfikovat a natírat ochrannými nátěry.
  2. Kovové voliéry jsou pevné, odolné a bezpečné. Jsou vhodné pro venkovní i vnitřní chov. Kovové voliéry by měly být pokryty ochrannou vrstvou, aby nekorodovaly a nezrezavěly. Jsou obvykle dražší a těžší než dřevěné.
  3. Plastové voliéry jsou lehké, hygienické a snadno se čistí. Jsou odolné vůči vlhkosti, trusu a kousání. Plastové voliéry jsou moderní a estetické, ale mohou být náchylné k praskání, deformaci nebo ztrátě barvy. Plastové voliéry jsou obvykle středně cenové.

Konstrukce voliéry by měla zohledňovat potřeby a chování křepelek. Voliéra by proto měla mít dno s vhodným substrátem, který zajistí pohodlí, zábavu a hygienu křepelek. Substrát by měl být suchý, čistý a snadno vyměnitelný. Můžete použít například piliny, rašelinu, písek, slámu nebo seno.

V našem e-shopu také můžete najít kvalitní krmivo pro křepelky od značky Energys.

Kam umístit voliéru?

Posledním aspektem, který je třeba zvážit, je umístění a péče o voliéru. Voliéru pro křepelky můžete umístit do různých prostorů, jako jsou balkon, terasa, dvorek, králíkárna nebo skleník.

Důležité je, aby voliéra byla chráněna před nepříznivými povětrnostními podmínkami, jako jsou déšť, vítr, mráz nebo přímé slunce. Voliéra by také měla být bezpečná před predátory, jako jsou lasičky, kuny, kočky, psi nebo dravci. Voliéra by měla být umístěna na suchém, rovném a stabilním povrchu, aby se zabránilo jejímu naklánění, posouvání nebo pádu.

Péče o voliéru zahrnuje pravidelné čištění, dezinfekci a kontrolu klece. Voliéru byste měli čistit alespoň jednou týdně, aby se odstranil trus, zbytky potravy, prach a nečistoty. Důležitá je také dezinfikace alespoň jednou za měsíc, aby se zabránilo šíření bakterií, parazitů (čmelíci) a nemocí. 

Vybavení a doplňky voliéry

Kromě voliéry samotné budete potřebovat také některé vybavení a doplňky, které zajistí pohodlí a zdraví křepelek.

Mezi nejdůležitější patří:

  1. Krmítko - je nádoba, do které se dává krmivo pro křepelky. Krmítko by mělo být dostatečně velké, aby pojalo všechny křepelky, a mělo by být umístěno na suchém a čistém místě. Mělo by být pravidelně doplňováno a kontrolováno, aby se zabránilo plýtvání, znečištění nebo plísnění krmiva. Také musí být chránění před hlodavci, ptáky nebo hmyzem, kteří by mohli krást nebo kontaminovat krmivo. Může být vyrobeno z dřeva, kovu, plastu nebo keramiky.
  2. Napáječka - je nádoba, do které se dává voda pro křepelky. Měla by být dostatečně velká, aby zajistila dostatek vody pro všechny křepelky, a měla by být umístěna na chladném a stinném místě. Napáječka by měla být pravidelně doplňována a čištěna, aby se zabránilo nedostatku, znečištění nebo zmrznutí vody. Napáječka by měla být také chráněna před zvířaty, kteří by mohli zneužívat nebo znečistit vodu. Napáječka může být vyrobena z dřeva, kovu, plastu nebo keramiky.
  3. Hřády - je místo, kde křepelky spí a odpočívají. Musí být dostatečně prostorný, aby poskytl pohodlí a soukromí pro křepelky, a měl by být umístěn na vysokém a suchém místě. Měl by být vybaven měkkým a teplým materiálem, jako je sláma, seno, peří nebo látky, aby se zajistilo teplo a izolace pro křepelky. Hřadec by měl být také chráněn před vlhkostí, průvanem, škůdci nebo predátory, kteří by mohli ohrozit křepelky. Může být vyroben z dřeva, kovu, plastu nebo kartonu.

Nejčastější otázky:

Jak velký výběh pro křepelky?

Velikost výběhu závisí na počtu křepelek, které chcete chovat. Doporučuje se poskytnout minimálně 1 až 1,5 čtverečního stopy (asi 0,09 až 0,14 m²) prostoru na křepelku v kleci. Pokud máte možnost vytvořit větší venkovní výběh, je to ideální, protože křepelkám prospívá přístup k přirozenému prostředí.

V čem chovat křepelky?

Křepelky mohou být chovány v různých typech klecí nebo výběhů. Mnoho chovatelů používá drátěné klece, které umožňují snadné čištění a dobrý průtok vzduchu. Je důležité zajistit, aby klece byly bezpečné a chránily křepelky před predátory. Také je vhodné poskytnout krytí nebo úkryty, aby se křepelky cítily bezpečně.

Kolik místa potřebuje křepelka?

Jak již bylo zmíněno, každá křepelka by měla mít přibližně 1 až 1,5 čtverečního stopy (0,09 až 0,14 m²) prostoru. Je důležité nechat dostatek prostoru pro pohyb, aby se předešlo stresu a zdravotním problémům.

Kdy začnou křepelky snášet?

Křepelky obvykle začínají snášet vajíčka ve věku kolem 6 až 8 týdnů. Frekvence snášení a množství vajec mohou záviset na plemeni, výživě a podmínkách chovu. Je důležité zajistit křepelkám dostatečně kvalitní krmivo a čistou vodu, což pomůže zajistit pravidelnou snášku vajec.

Zdroje článku:

Křepelka – Wikipedie [online]. [cit. 15. 01. 2024]. Dostupné z: https://cs.wikipedia.org/wiki/K%C5%99epelka

Křepelka polní – Wikipedie [online]. [cit. 15. 01. 2024]. Dostupné z: https://cs.wikipedia.org/wiki/K%C5%99epelka_poln%C3%AD

Související články: