Jak dlouho žije myš?

Myši, malí a aktivní hlodavci, jsou běžnými domácími mazlíčky i divoce žijícími zvířaty. Pokud máte myš jako domácího společníka nebo vás zajímá, jak dlouho žijí ve volné přírodě, tento článek vám přinese podrobné informace o věku myši.

jak-dlouho-zije-mys

Jak dlouho žije myš? Možná vás to překvapí

Jak dlouho žije "divoká" myš?

  1. Venkovní myši: Většina myší, které obývají městská a venkovská prostředí, žije ve volné přírodě relativně krátkou dobu. V průměru se může pohybovat od 6 měsíců do 2 let. Vliv na jejich přežití má mnoho faktorů, včetně dostupnosti potravy, predátorů a konkurence.

  2. Polní myši: Myši, které obývají pole a jiné venkovské oblasti, mají obvykle kratší životnost než myši žijící v městském prostředí. To je částečně způsobeno vyšším rizikem a menším množstvím dostupné potravy. Jejich životní očekávání se obvykle pohybuje mezi 6 měsíci a 1,5 rokem.

Jak dlouho žije domácí myš?

Domácí myši chované jako mazlíčci mohou žít déle než myši žijící ve volné přírodě. Díky péči majitelů a kontrolovaným podmínkám mohou dosahovat následujících věkových průměrů:

  1. Myši čistokrevných chovů: Myši, které jsou čistokrevnými potomky chovanými pro mazlíčky, mají tendenci žít déle než myši ulovené ve volné přírodě. Jejich průměrný věk může být kolem 1,5 až 2,5 roku, i když někteří jedinci mohou dosáhnout více.

  2. Myši z útulků: Myši adoptované z útulků nebo chovny mohou mít různý věk a zdravotní stav při adopci, což může ovlivnit jejich budoucí životnost. Nicméně s dobrým péči a výživou mohou žít obdobně dlouho jako myši čistokrevných chovů.

jak-se-zbavit-mysi

Trápí vás myš? Jak se jí zbavit?

Zbavit se myší v domácnosti může být nepříjemné, ale existuje několik kroků, které můžete podniknout, abyste se jich úspěšně zbavili.

Zde je několik rad:

  1. Zajistěte potravu: myši se často přitahují potravou, takže začněte tím, že zajistíte veškerou potravu a obaly tak, aby byly pevně uzavřené. Uchovávejte je v nepropustných plastových nebo kovových nádobách.

  2. Uklízejte pravidelně: myši hledají úkryt a potravu v nepořádku. Udržujte svůj dům čistý a uklizený, abyste jim minimalizovali skrýše.

  3. Zablokujte vstupy myším: zjistěte, jak myši vstupují do vašeho domu a uzavřete tyto vstupy. Praskliny ve zdech, neuzavřené otvory kolem trubek a rozbité stěny mohou být cestami pro myši.

  4. Použijte pasti na myši: mnoho různých pastí na myši nebo i odpuzovačů myší je k dispozici na trhu. Můžete použít klasické lepící pasti, pasti s návnadou nebo pasti na chytání myší živé, pokud preferujete humánní způsob.

  5. Použijte jed na myši: jestliže máte závažný problém s myšmi, můžete zvážit použití jedu pro myši. Buďte však opatrní při manipulaci s jedem, a dodržujte všechny bezpečnostní pokyny.

  6. Zvážte profesionální pomoc: pokud se nemůžete myší zbavit sami, nebo máte velký problém, můžete se obrátit na profesionální nájemnou firmu specializující se na hubení hlodavců.

  7. Pravidelně kontrolujte pasti a návnady na myši a potkany: pokud používáte pasti nebo jed, pravidelně je kontrolujte a doplňujte. Zabité myši odstraňte co nejdříve.

  8. Zabraňte opětovnému výskytu: po úspěšném odstranění myší provedete dodatečné zabezpečení, abyste zabránili jejich návratu. Pravidelně kontrolovat možné vstupy a udržujte svůj dům čistý.

 

Hubení myší:

Související články: