Jaké jsou plemena nosnice?

Nosnice jsou nepostradatelnou součástí našeho potravinového řetězce, protože nám poskytují denní dávku čerstvých vajec. Chov slepic pro produkci vajec je starým zemědělským průmyslem, který byl po staletí zdokonalován a přizpůsobován potřebám lidí. Existuje mnoho různých plemen nosnic, každé s vlastními charakteristikami a schopnostmi. V tomto článku se podíváme na různá plemena nosnic a zjistíme, k čemu jsou dobrá. Každé plemeno má svou jedinečnou roli a přínos v produkci vajec, což umožňuje různým chovatelům vybrat si plemeno, které nejlépe odpovídá jejich potřebám a preferencím.

jake-jsou-plemena-nosnice

Co je to slepice nosnice a k čemu je dobrá?

Slepice nosnice jsou drůbež chovaná speciálně pro produkci vajec.

Tyto slepice jsou geneticky upraveny tak, aby měly vysokou a stabilní produkci vajec po dlouhou dobu.

Jsou vybrány na základě své schopnosti pravidelně snášet vajíčka a dosahovat vysokých produkčních "čísel".

Některé důležité informace o slepicích nosnicích:

  1. Produkce vajec: hlavním účelem slepic nosnic je produkce vajec. Jsou šlechtěny tak, aby byly schopny snášet vajíčka téměř každý den nebo s velmi krátkými intervaly. To je důležité zejména pro komerční výrobu vajec.

  2. Hnědá vs. bílá vajíčka: slepice nosnice mohou produkovat jak hnědá, tak bílá vajíčka, přičemž vzhled vajíček závisí na plemeni. Obvykle jsou nosnice s hnědými peřím spojovány s produkci hnědých vajíček, zatímco nosnice s bílým peřím produkují bílá vajíčka.

  3. Komerční chov: nosnice jsou často chovány v komerčních farmách kvůli vysoké produkci vajec. Jsou drženy v krůtích nebo voliérních klecích, kde mají k dispozici vodu, krmivo a vhodné podmínky pro snášení vajec.

  4. Maso: i když nejsou slepice nosnice plemeno chované primárně pro produkci masa, stále mohou poskytovat kvalitní drůbeží maso jako vedlejší produkt. Po ukončení produkce vajec se někdy chovají pro maso.

  5. Udržitelnost: slepice nosnice jsou obvykle chovány pro delší období, než jsou jiné plemena, která jsou určena pro maso. To znamená, že jsou schopny produkovat vajíčka až několik let, což může být ekonomicky výhodné pro chovatele.

Hledáte kvalitní potravu pro nosnice? Navštivte naší sekci → Krmiva a směsi pro nosnice

 

Druhy a plemena nosnic

Existuje mnoho různých plemen nosnic, která jsou chována pro produkci vajec a masa po celém světě. 

Každé plemeno má své vlastní charakteristiky a schopnosti, které odpovídají potřebám a podmínkám chovu. Některá z nejběžnějších plemen nosnic zahrnují:

  1. Leghorn: Leghorn nosnice jsou známé pro svou vysokou produkci vajec. Jsou malé a mají bílé peří. Leghorny mají většinou výraznou osobnost a jsou velmi aktivní. Vajíčka, která snášejí, jsou malá a bílá.

  2. Rhode Island Red: Toto plemeno je známé svými výbornými produkčními vlastnostmi, a to jak pro maso, tak pro vajíčka. Jsou střední velikosti a mají tmavě červené peří.

  3. Plymouth Rock: Plymouth Rock nosnice jsou velká plemena s černým pruhováním na bílém peří. Jsou to výborné univerzální nosnice, které produkují vajíčka i maso.

  4. Sussex: Sussex nosnice jsou bílá plemena s nápadným červeným hřebenem. Jsou známé pro svou klidnou povahu a dobrou produkci vajec.

  5. Australorp: Toto australské plemeno nosnic je jedním z největších plemen a je známé pro světový rekord v produkci vajec. Mají černé peří a černý hřeben.

  6. Orpington: Orpington nosnice jsou velká plemena s měkkým, hustým peřím. Jsou klidné a snášejí vajíčka ve větším množství.

  7. Isa Brown: Toto plemeno je známé svou vysokou produkční kapacitou a často se používá v průmyslovém chovu vajec. Isa Brown nosnice produkují velká hnědá vajíčka.

  8. Wyandotte: Wyandotte nosnice jsou středního až velkého tělesného rámce a mají opeření s různými vzory a barvami. Jsou to univerzální nosnice vhodné jak pro produkci masa, tak vajec.

  9. Brahma: Brahmy jsou velká plemena nosnic s charakteristickým peřím na nohou a nohou. Jsou poměrně klidné a dobře se snášejí.

  10. Easter Egger: Toto plemeno nosnic je známé pro produkci vajíček s různými barvami skořápek, včetně modrých a zelených.

Můžete také vyzkoušet produkt: Krmná směs pro nosnice nebo krmivo Energys.

co-je-to-nosnice-a-k-cemu-je-dobra

Jaké druhy nesou nejlepší a největší vajíčka?

Pokud hledáte slepice, které nesou největší a nejlepší vajíčka, existuje několik plemen, která jsou známá pro svou vysokou produkci velkých vajíček.

Tyto slepice jsou obvykle vybírány pro komerční chovy vajec a jejich vajíčka jsou oblíbená pro kvalitu a výživovou hodnotu.

Zde je několik plemen slepic, která jsou známá pro produkci velkých a kvalitních vajec:

  1. Plymouth Rock: Plymouth Rock nosnice jsou velká plemena, která produkují velká a výživná vajíčka. Tyto vajíčka mají obvykle pevnou skořápku a žloutek s bohatou oranžovou barvou.

  2. Rhode Island Red: Toto plemeno nosnic je známé pro svou schopnost produkce velkých hnědých vajec. Vajíčka jsou obvykle dobře tvarovaná a mají vysoký obsah žloutku.

  3. Australorp: Australorp nosnice jsou drženy světovým rekordem v produkci vajec. Produkují velká hnědá vajíčka a jsou jedním z nejproduktivnějších plemen.

  4. Isa Brown: Isa Brown nosnice jsou známé pro svou vysokou produkci hnědých vajec. Jsou to komerčně velmi oblíbená plemena.

  5. Orpington: Orpington nosnice produkují velká hnědá vajíčka s výbornou chutí. Jsou známé také pro své klidné povahy.

  6. Sussex: Sussex nosnice produkují velká bílá vajíčka a jsou obvykle chovány pro svou výbornou produkci.

  7. Marans: Toto francouzské plemeno nosnic je známé pro produkci tmavých hnědých vajíček, která mají občas až čokoládově hnědou barvu skořápky. Jsou ceněny pro svou chuť a vizuální atraktivitu.

  8. Leghorn: Leghorn nosnice produkují velká bílá vajíčka. Jsou známé pro svou vysokou produkci, ačkoli některé mají tenčí skořápky.

 

Jak si vybrat nejlepší krmivo pro nosnice?

Výběr správného krmiva pro nosnice a slepice je důležitý pro jejich zdraví a produktivitu. Zde je několik kroků, které vám pomohou vybrat nejlepší krmivo pro vaše ptáky:

  1. Zvažte věk a účel chovu:

    Krmivo pro nosnice a slepice je obvykle kategorizováno podle věku a účelu chovu (mláďata, nosnice, chovné slepice, nosnice na snášku). Vyberte krmivo, které odpovídá věku a účelu vašich ptáků.
  2. Kvalita krmiva:

    Hledejte krmivo a směs pro nosnice od renomovaných výrobců s dobrou pověstí. Kvalita krmiva a granulí pro nosnice má významný vliv na výkonnost a zdraví nosnic a slepic.
  3. Nutriční potřeby:

    Nosnice a slepice potřebují vyváženou stravu, která obsahuje bílkoviny, uhlohydráty, tuky, vitamíny a minerály. Krmné směsi pro nosnice by mělo obsahovat dostatečné množství vápníku pro silná vaječná skořápka. Zkontrolujte, zda krmivo obsahuje všechny nezbytné živiny a řadí se mezi kompletní krmiva pro nosnice.
  4. Krmná tabulka:

    Krmná tabulka na obalu krmiva vám poskytne podrobné informace o složení a výživové hodnoty krmiva. Zkontrolujte, zda odpovídá potřebám vašich ptáků.
  5. Forma krmiva:

    Krmení pro nosnice a slepice může být v granulích, krupici nebo směsi. Vyberte formu, která je pro vaše ptáky nejvhodnější a snadno dostupná.
  6. Konzultujte s odborníkem:

    Máte-li pochybnosti ohledně výběru krmiva, konzultujte s veterinářem nebo odborníkem na drůbež. Mohou vám poskytnout doporučení specifická pro vaše podmínky a potřeby nosnic a slepic.