Jak donutit slepici snášet?

Vítáme vás u tohoto průvodce, který se zaměřuje na podporu zdravého a přirozeného snášení vajec u slepic. Je důležité si uvědomit, že termín "donutit slepici snášet" je v kontextu chovu slepic poněkud zavádějící a může být vnímán jako kontroverzní. Ve skutečnosti neexistuje žádný etický způsob, jak slepici "donutit" k snášení vajec. Místo toho je naším cílem poskytnout vám informace a techniky, které vytvářejí optimální podmínky pro slepice, aby se cítily dostatečně pohodlně a zdravě na to, aby snášely vejce přirozeným způsobem. Tento článek vás provede klíčovými aspekty, jako je správná výživa, vhodné životní podmínky a péče, které jsou nezbytné pro podporu zdravé snášky vajec u vašich pernatých přátel.

jak-donutit-slepici-snaset

Základní potřeby pro snášení vajec

Snášení vajec je klíčovou součástí života slepic, a jejich schopnost snášet zdravá a pravidelná vejce je přímo ovlivněna kvalitou péče, kterou dostávají. Dva z nejdůležitějších faktorů, které ovlivňují produkci vajec, jsou správná výživa a dostupnost čisté vody. 

V naší nabídce e-shopu můžete najít také kompletní krmivo pro slepice nebo i šrot na slepice.

Zaměřujeme se na význam těchto základních potřeb a nabízí praktické rady, jak zajistit, aby vaše slepice dostávaly to nejlepší možné prostředí pro snášení vajec.

Význam správné výživy

Důležité je dbát především na:

Kvalitní krmivo

Kvalitní krmivo je základem zdravé stravy pro slepice. Krmivo by mělo obsahovat vyvážený poměr nutričních složek - bílkovin, tuků, sacharidů, vitamínů a minerálů.

  • Bílkoviny: Zásadní pro růst a regeneraci, a jsou důležité pro tvorbu vajec.
  • Tuky a sacharidy: Poskytují energii, kterou slepice potřebují pro každodenní aktivity.
  • Vitamíny a minerály: Zvláště důležité jsou vitamín D, B12 a minerály jako je vápník a fosfor, které jsou nezbytné pro tvorbu silných skořápek vajec. V naší nabídce si můžete vybrat krmné směsi pro nosnice, nebo také kvalitní krmivo od značky Energys.

banner blog bovram

Dostatek vápníku a vitamínů

  • Vápník: Je nezbytný pro tvorbu skořápek vajec. Nedostatek vápníku může vést ke křehkým skořápkám nebo ke snášení vajec bez skořápek.
  • Vitamíny: Zvláště důležité jsou vitamíny skupiny B, které podporují zdraví nervového systému a pomáhají v metabolismu.

Důležitost čisté a dostatečné vody

Voda je pro slepice stejně důležitá jako krmivo. Nedostatek vody může vést ke snížení produkce vajec nebo dokonce k zastavení snášky.

Dostupnost

  • Slepice by měly mít neustálý přístup k čisté pitné vodě.
  • Voda by měla být pravidelně měněna, aby se zabránilo jejímu znečištění a růstu bakterií.

Kvalita Vody

  • Voda by měla být čistá a bez nečistot a znečišťujících látek.
  • V zimních měsících je důležité zajistit, aby voda nezmrzla.
 

Optimální životní prostředí

Chov slepic vyžaduje více než jen poskytnutí základních potřeb jako je krmivo a voda. Pro zajištění zdraví a pohody slepic je nezbytné vytvořit optimální životní prostředí.

Zaměříme se na význam bezpečného a pohodlného kurníku, důležitost dostatečného prostoru a přístupu k přirozenému světlu, a správnou regulaci teploty a vlhkosti. Na co je dobré se zaměřit?

1) Bezpečnost

Bezpečný kurník chrání slepice před predátory, škůdci a nepříznivými povětrnostními podmínkami. Je důležité zajistit, aby kurník byl odolný a bezpečně uzamykatelný, aby se předešlo nežádoucím návštěvám.

2) Komfort

Pohodlí slepic má přímý vliv na jejich zdraví a produktivitu. Kurník by měl být dostatečně prostorný, čistý a dobře větraný. Hnízda musí být umístěna v klidné části kurníku, aby slepice měly soukromí pro snášení vajec.

banner blog bovram

TIP na čtení:

 

Dostatečný prostor a přístupu k světlu

1) Prostor

Každá slepice potřebuje dostatek prostoru pro pohyb, spánek, koupání v prachu a snášení vajec. Přeplněné podmínky mohou vést ke stresu, agresi a zdravotním problémům.

2) Přirozené světlo

Přístup k přirozenému světlu je zásadní pro regulaci biologických rytmů slepic, včetně snášení vajec. Dostatek denního světla také pomáhá udržovat kurník suchý a zdravý.

Správná regulace teploty a vlhkosti

1) Teplota

Slepice jsou citlivé na extrémní teploty. V zimě může být potřeba kurník mírně vyhřívat, zatímco v létě je důležité zajistit dostatek stínu a ventilace pro ochlazení.

2) Vlhkost

Vysoká vlhkost může vést k respiračním problémům a výskytu parazitů. Kurník by měl být udržován suchý s dobrou cirkulací vzduchu.

Zdraví a pohoda slepic

Chov slepic není jen o poskytování krmiva a vody. Zdraví a pohoda slepic hrají klíčovou roli v jejich schopnosti snášet vejce a v jejich celkové kvalitě života.

Prevence stresu a jeho vliv na snášku vajec

Jaký může mít vliv stres na snášku slepic?

1) Vliv stresu

Stres může mít významný dopad na snášku vajec. Stresované slepice často snášejí méně vajec, a ta, která snesou, mohou být nižší kvality.

Dlouhodobý stres může vést i k vážnějším zdravotním problémům.

2) Příčiny stresu

  • Špatné životní podmínky: Přeplněnost, nedostatečné větrání, nevhodná teplota a špatná hygiena jsou častými příčinami stresu.
  • Nedostatečná výživa: Nesprávné nebo nevyvážené krmivo může způsobovat nutriční stres.
  • Agrese mezi slepicemi: Hierarchie ve stádu může způsobovat stres u nižších členů.

3) Prevence stresu

  • Kvalitní prostředí: Zajištění dostatečného prostoru, přístupu k přirozenému světlu a čistoty.
  • Správná výživa: Vyvážená strava s dostatečným množstvím proteinů, vitamínů a minerálů.
  • Rutinní péče: Pravidelné kontroly a udržování rutiny pomáhají snižovat stres.

Tipy na čtení:

 

Doporučená strava krmivo pro slepice

Aby byly slepice zdravé a spokojené, je důležité věnovat pozornost jejich stravě. Správná výživa je klíčová pro udržení dobrého zdraví, vysoké kvality vajec a dlouhého života slepic.

banner blog bovram

Jaké jsou základní složky krmiva?

Komerční krmivo

  • Vyvážené krmivo: Komerční krmivo pro slepice je formulováno tak, aby poskytovalo všechny nezbytné živiny, včetně proteinů, vitamínů a minerálů.
  • Různé typy pro různé věkové skupiny: Existují speciální druhy krmiv pro kuřata, mladé slepice a dospělé nosnice, každé s odlišným složením pro různé životní fáze.

V naší nabídce nabízíme i kvalitní a nejlepší krmivo pro nosnice.

Obiloviny

  • Ječmen, Pšenice, Kukuřice: Tato obilovina může být dobrým doplňkem krmiva, ale měla by tvořit pouze malou část stravy, jelikož obsahuje méně proteinů.

Doplňková krmiva

Zelenina

  • Listová Zelenina: Kapusta, špenát a salát jsou skvělé pro poskytování vitamínů a minerálů.
  • Okurky a Dýně: Tyto druhy zeleniny jsou oblíbené u slepic a jsou dobrým zdrojem vody a živin.

Ovoce

  • Jablka a Hrušky: Poskytují přírodní cukry a jsou bezpečné, pokud se podávají bez jader.
  • Melouny: Obzvláště v létě jsou vynikajícím zdrojem hydratace.

Jak dlouho se může dožít slepice?

Průměrná délka života slepice se obvykle pohybuje mezi 5 až 10 lety, i když některé slepice se mohou dožít i staršího věku, obzvláště pokud jsou chovány v ideálních podmínkách a dostávají kvalitní péči. Důležitými faktory, které mohou ovlivnit délku života slepic, jsou genetika, prostředí, kvalita péče a přístup k vyvážené stravě a čisté vodě.

Je také důležité poznamenat, že různá plemena slepic mají různé délky života. Některá plemena, jako jsou dvojúčelová plemena nebo menší plemena, mohou mít tendenci žít déle než velká plemena nebo vysoce produktivní nosnice, u kterých může být vyšší produkce vajec spojena s kratším životním cyklem.

Pokud si nevíte rady, jaké krmivo vybrat, přečtěte si náš průvodce, Jak vybrat nejlepší krmivo pro nosnice.

 

Zdroje článku:

Just a moment... [online]. [cit. 28. 11. 2023]. Dostupné z: https://www.littleecofootprints.com/2015/06/how-to-encourage-chickens-to-lay-naturally.html

Attention Required! | Cloudflare [online]. [cit. 28. 11. 2023]. Dostupné z: https://www.thehappychickencoop.com/how-do-i-make-my-chicken-lay-an-egg/

How to Naturally Encourage Egg Laying in Chickens [online]. [cit. 28. 11. 2023]. Dostupné z: https://montanahomesteader.com/how-to-naturally-encourage-egg-laying-in-chickens/