Proč slepice nenesou? Jaké jsou příčiny?

Slepice a jejich vejce již po staletí tvoří základní kámen lidské stravy. Od farmaření až po moderní drůbežárny, slepice hrají klíčovou roli v produkci potravin. Přesto každý chovatel slepic se alespoň jednou setká s tím, že jeho slepice přestanou snášet vejce. Tento jev může být frustrující a záhadný, zvláště když se zdá, že slepice jsou zdravé a v dobrém stavu. Co vede k tomu, že slepice přestanou snášet? V tomto článku se ponoříme do světa drůbeže, abychom pochopili, co všechno může ovlivnit schopnost slepic snášet vejce. Od věkových faktorů, přes výživu až po zdravotní problémy - objevíme, že důvody mohou být mnohem rozmanitější, než se na první pohled zdá.

proc-slepice-nenesou-vajicka

Přirozené důvody, proč slepice nesnáší vejce

Mnoho faktorů může ovlivnit produkci vajec u slepic a některé z nich jsou zcela přirozené. Pojďme se podívat na dva hlavní přírodní důvody - věkové faktory a vliv světla a ročních období.

Jak stárnutí slepic ovlivňuje jejich schopnost snášet vejce?

Slepice, stejně jako všechny ostatní živé organismy, procházejí v průběhu života různými fázemi. Mladé slepice, známé jako nosnice, obvykle začínají snášet vejce ve věku kolem 5 až 6 měsíců. Jejich produktivita pak dosahuje vrcholu v prvním až druhém roce života.

Po této vrcholné fázi však množství a kvalita snášky slepic postupně klesá. Vejce mohou být menší, skořápka tenčí a celková frekvence snášky nižší. Toto je zcela přirozený proces a odráží biologické stárnutí slepic. U některých plemen může tento pokles produktivity začít již ve věku dvou let.

banner blog bovram

Vliv délky dne a sezónních změn na snášku

Délka denního světla má zásadní vliv na reprodukční cyklus slepic. Slepice jsou velmi citlivé na změny v délce dne a tyto změny přirozeně ovlivňují jejich snášku.

Během dlouhých letních dnů, kdy je světla dostatek, jsou slepice obvykle ve své nejproduktivnější fázi. Naopak, když se dny zkracují a nastupuje zima, mnoho slepic sníží nebo dokonce úplně přestane snášet vejce. Tento pokles je spojen s menším množstvím denního světla, které je klíčové pro hormonální procesy, jež regulují snášku.

Tento jev můžeme pozorovat i u slepic chovaných ve vnitřních prostředích, kde světelné podmínky neodpovídají přirozenému vnějšímu prostředí.

Mnoho chovatelů proto používá umělé osvětlení, aby napodobilo délku letního dne a podpořilo tak snášku i během zimních měsíců.

 

Jak mohou zdravotní problémy u slepic mít vliv na produkci vajec?

Zdraví slepic je přitom klíčové pro jejich schopnost pravidelně snášet vejce. Zaměříme se na to, jak mohou zdravotní problémy včetně nemocí, parazitů a stresu ovlivnit produkci vajec u slepic.

Nemoci a paraziti

Nemoci a paraziti jsou jedním z hlavních faktorů, které mohou negativně ovlivnit snášku vajec. Některé běžné zdravotní problémy, jako jsou respirační infekce, průjmy, parazitární infekce (např. vši), mohou způsobit, že slepice se cítí unavené a slabé, což přímo ovlivňuje jejich schopnost snášet vejce.

Navíc nemoci jako je salmonelóza nebo ptačí chřipka mohou mít vážné dopady nejen na produkci vajec, ale také na celkové zdraví a životaschopnost stáda.

Základním předpokladem pro udržení zdravého stáda je pravidelné veterinární vyšetření, očkování a preventivní opatření proti parazitům. Včasná diagnostika a léčba mohou významně pomoci v minimalizaci dopadů těchto zdravotních problémů na snášku.

Stres a jeho vliv na snášku vajec

Stres je dalším významným faktorem, který může ovlivnit produkci vajec u slepic. Stres může být způsobený mnoha faktory, včetně nevhodných životních podmínek, přeplněnosti, nedostatečné výživy, extrémních teplot, nadměrného hluku nebo agresivního chování mezi slepicemi.

Dokonce i změny v rutině nebo prostředí mohou vést k tomu, že se slepice cítí vystresované.

Stresové faktory mohou vést k hormonálním změnám v těle slepic, což může narušit jejich reprodukční cyklus a snížit produkci vajec.

Je důležité sledovat chování a zdraví slepic a přijímat preventivní opatření, jako je zajištění dostatečného prostoru, pohodlného a bezpečného prostředí, správné výživy a ochrany před dravci a nepříznivými povětrnostními podmínkami.

banner blog bovram

 

Výživa a péče pro slepice pro dobrou snášku vajec

Správná výživa a péče jsou klíčové pro zdraví slepic a jejich schopnost pravidelně snášet kvalitní vejce.

Důležitost správné výživy

Výživa hraje zásadní roli v produkci vajec.

Slepice potřebují vyváženou stravu bohatou na bílkoviny, vitamíny a minerály.

Klíčovými živinami jsou:

  • Bílkoviny: Jsou nezbytné pro růst a opravy tkání. Nedostatek bílkovin může vést k poklesu produkce vajec a ke snížení kvality vaječných skořápek.
  • Vápník: Nezbytný pro tvorbu skořápek. Pokud není dostatek vápníku, mohou být skořápky vajec tenké a křehké.
  • Fosfor: Důležitý pro metabolismus vápníku a pro zdravé kosti.
  • Vitamíny: Například vitamín D je nezbytný pro vstřebávání vápníku, zatímco vitamíny A a E podporují celkové zdraví.

Je důležité poskytovat slepicím vyvážený krmný mix a doplňovat jej vhodnými doplňky stravy, aby se zajistila kompletní výživa.

Péče o slepice

Kromě výživy je také důležité zabezpečit slepicím čisté a bezpečné prostředí. To zahrnuje:

  • Čisté a suché kurníky: Pravidelné čištění a odstraňování výkalů pomáhá předcházet šíření nemocí a parazitů.
  • Dostatek prostoru: Přeplněnost může vést ke stresu a agresi, což negativně ovlivňuje produkci vajec.
  • Ochrana před dravci a nepříznivým počasím: Zajištění bezpečného úkrytu a ochrany před dravci je zásadní pro udržení zdravého stáda.
  • Přístup k čerstvé vodě a krmivu: Slepice by měly mít stálý přístup k čisté pitné vodě a kvalitnímu krmivu.
 

Roli také hrají genetické faktory

Genetika má zásadní vliv na mnoho aspektů života slepic, včetně jejich reprodukčních schopností. Schopnost slepic snášet vejce, frekvence snášky, velikost a kvalita vajec, stejně jako celková délka produktivního života, jsou výrazně ovlivněny genetickými faktory.

Produktivní plemena

Některá plemena slepic jsou vyšlechtěna speciálně pro vysokou produkci vajec. Například:

  • Leghornky: Toto plemeno je známé pro svou vysokou produkci vajec, přičemž jedna slepice může snášet až 300 vajec ročně. Jsou známé svou odolností a dlouhým produktivním životem.
  • Rhode Island Red: Toto plemeno je také známé pro svou robustní produkci vajec a je populární mezi chovateli pro svou adaptabilitu na různé prostředí.

banner blog bovram

Méně produktivní plemena

Na druhé straně existují plemena, která jsou vyšlechtěna pro jiné účely, například pro maso, nebo jsou chována hlavně pro svůj vzhled a rozmanitost, a tyto slepice obvykle snášejí méně vajec.

TIP na čtení:

 

Zdroje článku:

Reasons Why Chickens Stop Laying Eggs | Purina Animal Nutrition [online]. [cit. 28. 11. 2023]. Dostupné z: https://www.purinamills.com/chicken-feed/education/detail/mystery-solved-why-did-my-chickens-stop-laying-eggs

Attention Required! | Cloudflare [online]. [cit. 28. 11. 2023]. Dostupné z: https://www.thehappychickencoop.com/9-reasons-why-your-chickens-stopped-laying-eggs/

11 Reasons why your hens aren't laying - Murano Chicken Farm [online]. [cit. 28. 11. 2023]. Dostupné z: https://www.muranochickenfarm.com/2017/08/hens-arent-laying.html