Jak vybrat nejlepší krmivo pro nosnice?

Při výběru nejlepšího krmiva pro nosnice je klíčové pochopit, že správná výživa hraje zásadní roli v zdraví a produktivitě těchto ptáků. Ať už jste začínající chovatel nebo zkušený farmář, výběr ideálního krmiva pro vaše nosnice může být náročným úkolem. Tento článek vám poskytne důležité informace a tipy, jak rozpoznat kvalitní krmivo, které splňuje všechny nutriční potřeby vašich nosnic. Od zohlednění obsahu proteinů, minerálů a vitamínů až po porozumění specifikům různých typů krmiv a věkových potřeb vašich ptáků, zde najdete vše potřebné pro informované rozhodnutí, které podpoří zdravý život a optimální produkci vajec vašich nosnic.

jak-vybrat-nejlepsi-krmivo-pro-nosnice

Požadavky na výživu nosnic

Chov nosnic je populární aktivitou mezi farmáři i domácími chovateli, která přináší nejen radost, ale i čerstvá vajíčka. Aby však vaše nosnice byly zdravé a produktivní, je nezbytné správně porozumět jejich výživovým potřebám.

Jaké základní nutriční požadavky potřebují nosnice?

Protein

Protein je základní stavební kámen pro tělo nosnic. Je nezbytný pro růst, opravy tělesných tkání a produkci vajec. Dospělá nosnice potřebuje krmivo s obsahem proteinu přibližně 16-18 %. U mladých a rostoucích ptáků by tento podíl měl být ještě vyšší, aby podpořil jejich růst.

Doporučujeme vám, navštívit naší sekci: Krmiva pro nosnice od značky Energys

banner blog bovram

Vápník

Vápník hraje klíčovou roli ve tvorbě vaječných skořápek. Nedostatek vápníku může vést k tenkým nebo křehkým skořápkám, což negativně ovlivňuje kvalitu vajec. Nosnice potřebují krmivo s vyšším obsahem vápníku, zejména během období snášení vajec.

Vitamíny a minerály

Kromě proteinu a vápníku potřebují nosnice i další vitamíny a minerály, jako je fosfor, vitamín D, A a E, pro udržení celkového zdraví a dobrého imunitního systému.

 

Specifické potřeby různých věkových skupin

Mladé nosnice

Mladé nosnice, které ještě nezačaly snášet, vyžadují krmivo s vyšším obsahem proteinu pro podporu růstu a vývoje. Toto krmivo by mělo být podáváno až do doby, než začnou nosnice snášet vajíčka.

Dospělé nosnice

Jakmile začnou nosnice snášet, je třeba přejít na krmivo speciálně formulované pro snášející nosnice. Toto krmivo by mělo obsahovat adekvátní množství vápníku a proteinu pro pravidelnou produkci zdravých vajec.

Doporučení pro vyváženou stravu

  • Diversifikace stravy: Kromě komerčních krmiv je vhodné nosnicím nabízet i různé obiloviny, zeleninu a občas i bílkovinné doplňky jako jsou červi nebo malé množství masa.
  • Přístup k čerstvé vodě: Stálý přístup k čerstvé vodě je nezbytný pro zdraví nosnic.
  • Omezení lidských potravin: Některé lidské potraviny mohou být pro nosnice škodlivé. Vyhněte se podávání avokáda, čokolády nebo syrových brambor.
 

Typy krmiv

Existuje mnoho typů krmiv určených pro nosnice, každé s jinými výhodami a specifiky.

Tento odstavec se zaměří na různé typy krmiv dostupných na trhu a pomůže vám vybrat to nejlepší pro vaše ptactvo.

Granulované krmivo

Granulované krmivo je jedním z nejpopulárnějších typů krmiva pro nosnice.

Je vyrobeno tak, že se suroviny zpracovávají do malých pevných kuliček.

Výhody:

  • Minimální plýtvání: Granule jsou méně náchylné k rozptylování, což snižuje plýtvání.
  • Snadná manipulace: Jednodušší na skladování a manipulaci.
  • Vyvážený příjem živin: Každá granule obsahuje vyvážené množství nutričních látek.

banner blog bovram

Mleté krmivo

Mleté krmivo je druh krmiva, které se vyrábí mletím surovin do jemné konzistence.

Výhody:

  • Vysoká stravitelnost: Měkká a jemná konzistence může být pro některé nosnice snáze stravitelná.
  • Flexibilita: Lze ho snadno smíchat s vodou nebo dalšími doplňky.

Organické krmivo

Pro ty, kdo upřednostňují přírodní přístup, jsou k dispozici organické a bez-GMO krmiva.

Výhody:

  • Bez chemických přísad: Vyrábí se bez použití umělých hnojiv nebo pesticidů.
  • Podpora udržitelného zemědělství: Výběr organického krmiva podporuje ekologické zemědělské praktiky.

Výběr krmiva podle věku a fáze života

Při výběru krmiva je třeba brát v úvahu věk a fázi života nosnic.

Například mladé nosnice potřebují krmivo s vyšším obsahem proteinů pro podporu růstu, zatímco dospělé nosnice potřebují krmivo s vyšším obsahem vápníku pro produkci vajec.

TIP na čtení:

 

Vyberte kvalitní značku

Výběr kvalitní značky krmiva pro nosnice je klíčový pro zajištění jejich zdraví, vitalitu a optimální produkci vajec.Prozkoumáme, jak vybrat nejlepší krmivo pro vaše nosnice, zaměříme se na značku, kvalitu a nutriční hodnoty.

Důležitost výběru správné značky

Krmivo pro nosnice je více než jen jídlo. Je to základní kámen pro jejich celkové zdraví. Správné krmivo může zlepšit kvalitu a množství vajec a podpořit celkovou pohodu nosnic.

Naopak, špatná výživa může vést k zdravotním problémům a snížené produkci.

Co hledat v kvalitní značce?

Při hledání správné značky krmiva pro nosnice je třeba zvážit následující faktory:

  1. Složení krmiva: Kvalitní krmivo by mělo obsahovat vyvážený poměr proteinů, vápníku, vitaminů a minerálů. Proteiny jsou klíčové pro růst a údržbu per, zatímco vápník je nezbytný pro tvorbu silných vaječných skořápek.

  2. Přirozené ingredience: Vyhněte se krmivům, která obsahují umělá barviva, konzervanty nebo náhražky. Hledání krmiv s organickými nebo přírodními ingrediencemi může být pro vaše nosnice prospěšné.

  3. Reputace a recenze: Zkoumejte recenze a hodnocení od ostatních chovatelů drůbeže. Zkušenosti ostatních mohou poskytnout cenné informace o kvalitě a efektivitě krmiva.

  4. Certifikace a standardy: Krmivo, které splňuje nebo překračuje průmyslové normy a má relevantní certifikace (např. organické), je obvykle lepší volbou.

  5. Specifika značky: Některé značky mohou nabízet speciální formule pro různé fáze života nosnic, například pro mladé nosnice nebo nosnice ve vrcholné produkci vajec.

banner blog bovram

 

Nezapomeňte na věk a fázi života nosnic

Nosnice procházejí různými fázemi života, od kuřat po zralé nosnice, a každá fáze má své specifické požadavky na péči a výživu.

1. Fáze kuřete (0-6 týdnů)

  • Růst a vývoj: Kuřata rychle rostou a vyvíjejí se. V této fázi je důležité poskytnout jim krmivo s vysokým obsahem proteinů, které podporuje jejich růst a vývoj.
  • Teplotní požadavky: Kuřata potřebují teplejší prostředí, aby se udržela jejich tělesná teplota.
  • Ochrana: Jsou zranitelná vůči predátorům a nemocem, takže je důležité zajistit jim bezpečné a hygienické prostředí.

2. Mladá nosnice (6-20 týdnů)

  • Přechod na dospělý stravovací režim: V této fázi je třeba postupně přecházet na krmivo pro dospělé nosnice, které má nižší obsah proteinů, ale stále podporuje zdravý růst.
  • Sociální chování: V této době se vyvíjí sociální struktura mezi nosnicemi, takže je důležité monitorovat jejich interakce a případně zasahovat při agresi.

3. Začátek produkce vajec (20-72 týdnů)

  • Nutriční požadavky: V této fázi je nezbytné krmivo s vyšším obsahem vápníku a dalších minerálů pro podporu tvorby vajec.
  • Monitorování zdraví: Je důležité sledovat zdraví nosnic, protože začátek produkce vajec může být stresující a může zvýšit riziko zdravotních problémů.

4. Vrchol produkce vajec (do 2 let)

  • Optimalizace krmiva: V této fázi by mělo být krmivo vyvážené, s dostatečným obsahem proteinů a vápníku pro udržení vysoké úrovně produkce vajec.
  • Pravidelné zdravotní kontroly: Pravidelné zdravotní kontroly pomohou identifikovat a řešit jakékoli problémy, které by mohly ovlivnit produkci vajec.

5. Stáří a snížení produkce vajec (po 2 letech)

  • Přizpůsobení stravy: S poklesem produkce vajec může být vhodné snížit obsah vápníku v krmivu, aby se zabránilo zdravotním komplikacím.
  • Péče o starší nosnice: Starší nosnice mohou potřebovat více péče, včetně měkkého lože a snadnějšího přístupu k jídlu a vodě.

Jaká krmiva si můžete u nás vybrat?

 

Zdroje článku:

​The Best Chicken Feed for Laying Hens - Dine a Chook [online]. [cit. 28. 11. 2023]. Dostupné z: https://www.dineachook.com.au/blog/the-best-chicken-feed-for-laying-hens/

The Complete Guide to Feeding Backyard Chickens - Dine a Chook [online]. [cit. 28. 11. 2023]. Dostupné z: https://www.dineachook.com.au/blog/the-complete-guide-to-feeding-backyard-chickens/

[online]. [cit. 28. 11. 2023]. Dostupné z: https://www.welcomehomenature.com/en/be/chickens/feed/how-to-choose-the-best-chicken-feed