Jak je velká krysa?

Krysa je společné jméno pro několik rodů hlodavců z čeledi myšovitých, které se liší velikostí, zbarvením, chováním a rozšířením. Nejznámější a nejrozšířenější druhy krys jsou krysa obecná ( Rattus rattus) a potkan ( Rattus norvegicus), které jsou často zaměňovány a považovány za škůdce a přenašeče nemocí. V tomto článku se zaměříme na tyto dva druhy a porovnáme jejich velikost a další znaky.

jak-je-velka-krysa

Jak je velká?

Krysa obecná je středně velký hlodavec, který má delší ocas a uši než potkan, ale je celkově štíhlejší a lehčí. Krysa obecná měří (bez ocasu) do 250 mm a váží do 250 g. Její ocas je delší než tělo nebo aspoň stejně dlouhý a je jednobarevný.

Její uši jsou velké a téměř holé a její oči jsou také větší než u potkana. Její hlava je vpředu špičatější a její mozkovna má hruškovitý tvar. Zbarvení bývá tmavé, černé nebo břidlicově šedé na hřbetě i na břiše, ale mohou se vyskytovat i jiné varianty, jako je šedohnědá, rezavě hnědá nebo bílá.

Krysa obecná je původem z Asie, ale rozšířila se po celém světě díky lidské činnosti. V Česku žije v povodí Labe v severních a středních Čechách a její areál se pozvolna rozšiřuje.

Žije v sušších částech lidských obydlí a jiných staveb ve větších skupinách zahrnujících až 60 jedinců. Je všežravec, ale preferuje rostlinnou potravu, jako je zrní, brambory, ovoce nebo zelenina. Rozmnožuje se 2–3× ročně po celý rok a je nejaktivnější za soumraku.

banner blog bovram

Jak vypadá potkan?

Potkan je větší a robustnější hlodavec než krysa obecná, který má kratší ocas a uši, ale je celkově mohutnější a těžší. Měří (bez ocasu) 200–270 mm a váží 150–500 g. Jeho ocas je kratší než tělo a je zejména u kořene silnější a šupinatý.

Shora bývá tmavší než ve spodní části. Uši jsou menší a chlupatější a jeho oči jsou také menší než u krysy obecné. Jeho hlava je zaoblenější a jeho mozkovna má rovné a rovnoběžné boční strany.

Zbarvení bývá šedohnědé až hnědé na hřbetě a světlejší na břiše, ale existují i jiné odstíny, jako je černá, bílá nebo skvrnitá. Potkan je také původem z Asie, ale rozšířil se po celém světě díky lidské činnosti.

V Česku je hojný a vyskytuje se všude kromě Skandinávie. Žije ve vlhčích částech lidských obydlí a jiných staveb, ale také v kanalizacích, skládkách nebo polích. Žije v menších skupinách zahrnujících 5–10 jedinců. Je všežravec, ale má rád masitou potravu, jako je ryba, maso, vejce nebo sýr. Rozmnožuje se 4–6× ročně po celý rok a je nejaktivnější v noci.

Pokud vás trápí krysy, a potřebujete se jich zbavit, můžete si u nás zakoupit jed na krysy nebo ultrazvukový plašič.

Pár rad na závěr...

Krysa obecná a potkan jsou dva nejznámější druhy krys, které se liší velikostí, zbarvením, chováním a rozšířením. Krysa obecná je menší, štíhlejší, tmavší a má delší ocas a uši než potkan, který je větší, robustnější, světlejší a má kratší ocas a uši. Oba druhy jsou původem z Asie, ale rozšířili se po celém světě díky lidské činnosti. Oba druhy jsou všežravci, ale krysa obecná preferuje rostlinnou potravu, zatímco potkan masitou potravu. Oba druhy se rozmnožují po celý rok a žijí ve skupinách, ale krysa obecná je společenštější a žije ve větších koloniích než potkan.

Zdroje článku:

Rat - Wikipedia [online]. [cit. 23. 01. 2024]. Dostupné z: https://en.wikipedia.org/wiki/Rat

How big do rats get? [online]. [cit. 23. 01. 2024]. Dostupné z: https://a-z-animals.com/blog/how-big-do-rats-get/