Může jed na krysy zabít člověka?

Jed na krysy je chemická látka, která se používá k hubení hlodavců, jako jsou krysy, myši nebo hraboši. Existuje mnoho druhů jedů na krysy, které se liší svým složením, účinkem a nebezpečností pro člověka. Některé jedy na krysy jsou volně dostupné v obchodech, jiné jsou určené jen pro profesionální použití. V tomto článku se zaměříme na dva nejčastěji používané typy jedů na krysy v České republice: antikoagulační rodenticidy a fosfid zinku.

muze-jed-na-krysy-zabit-cloveka

Antikoagulační rodenticidy

Antikoagulační rodenticidy jsou organické látky, které brání srážení krve. Působí jako antivitamín K, což znamená, že blokují využití vitamínu K v těle.

Vitamín K je nezbytný pro tvorbu bílkovin, které zajišťují správné srážení krve. Pokud dojde k nedostatku vitamínu K, může se objevit nekontrolovatelné krvácení do vnitřních orgánů, kloubů, mozku nebo kůže. Mezi nejznámější antikoagulační rodenticidy patří bromadiolon a brodifakum.

Antikoagulační rodenticidy jsou velmi účinné proti hlodavcům, protože mají opožděný nástup účinku. To znamená, že se příznaky otravy projeví až po několika dnech po pozření toxické dávky.

To je výhodné pro hubení hlodavců, protože se nestihnou naučit vyhýbat se otrávené návnadě. Na druhou stranu to je nevýhoda pro člověka, protože se může otrávit nevědomky nebo náhodně a zjistit to až pozdě.

Otrava antikoagulačními rodenticidy se projevuje jako slabost, dušnost, kolaps, bledost, modřiny, krvácení z nosu, dásní, močových cest nebo stolice. Pokud se otrava odhalí včas, je možné ji léčit podáváním vitamínu K, který obnoví srážlivost krve. Pokud se otrava neléčí, může vést k smrti vykrvácením.

banner blog bovram

Fosfid zinku

Fosfid zinku je anorganická chemikálie, která se používá k hubení hrabošů a hryzců. Je to vysoce toxická látka, která působí jako jed na bázi fosfinu. Fosfin je plyn, který vzniká reakcí fosfidu zinku s vodou nebo kyselinami v žaludku.

Je silně jedovatý pro všechny živé organismy, protože poškozuje buňky a orgány, zejména játra, ledviny, srdce a plíce.

Je velmi nebezpečný pro člověka, protože má rychlý nástup účinku. To znamená, že se příznaky otravy projeví už za několik hodin po pozření toxické dávky.

To je nevýhodné pro hubení hlodavců, protože se mohou naučit vyhýbat se otrávené návnadě. Na druhou stranu to je výhoda pro člověka, protože se může včas dostat k lékaři.

Otrava fosfidem zinku se projevuje jako nevolnost, zvracení, bolest břicha, průjem, závratě, křeče, dušnost, kašel, bolest na hrudi, zmatenost, kóma nebo smrt.

Pokud se otrava odhalí včas, je možné ji léčit podáváním aktivního uhlí, které váže fosfin v žaludku, nebo podáváním antidota, kterým je oxid uhličitý. Pokud se otrava neléčí, může vést k smrti selháním orgánů.

Pokud vás trápí krysy, v našem e-shopu si můžete zakoupit pasti na krysy nebo ultrazvukové plašiče.

 

Související články:

Pár rad na závěr...

Jed na krysy je chemická látka, která se používá k hubení hlodavců, ale může být i smrtelně nebezpečná pro člověka. Existují dva hlavní typy jedů na krysy, které se liší svým účinkem a rizikem pro člověka: antikoagulační rodenticidy a fosfid zinku. Antikoagulační rodenticidy brání srážení krve a projevují se až po několika dnech po pozření. Fosfid zinku poškozuje buňky a orgány a projevuje se už za několik hodin po pozření. Oba typy jedů na krysy mohou vést k smrti, pokud se neléčí včas. Proto je důležité dodržovat bezpečnostní opatření při používání jedu na krysy a vyhýbat se kontaktu s ním. Pokud dojde k podezření na otravu jedem na krysy, je nutné okamžitě vyhledat lékařskou pomoc.

Zdroje článku:

Rodenticide Toxicity - StatPearls - NCBI Bookshelf [online]. [cit. 23. 01. 2024]. Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK554428/

What Happens If a Human Eats Rat Poison? [online]. [cit. 23. 01. 2024]. Dostupné z: https://www.verywellhealth.com/rat-poison-first-aid-1298860