Jak na líhnutí křepelek?

Líhnutí křepelek je zajímavý a nenáročný proces, který si můžete vyzkoušet i doma. Křepelky jsou malí ptáci, kteří produkují výborná a zdravá vejce, a navíc nevyžadují moc prostoru ani krmiva. Pokud si chcete založit vlastní chov křepelek, nebo si jen užít radost z pozorování nového života, budete potřebovat jen několik věcí: líheň na vejce, násadová křepelčí vejce a trochu trpělivosti.

lihnuti-krepelek

Jak na správné líhnutí?

Líheň na vejce je zařízení, které umožňuje uměle vytvořit podmínky pro vývoj a vylíhnutí embryí z vajec.

Na trhu existuje mnoho typů líhní, od jednoduchých a levných po plně automatické a sofistikované.

Při výběru líhně si dejte pozor na to, aby dobře udržovala teplotu a vlhkost, a aby byla vhodná pro křepelčí vejce, která jsou menší než kuřecí.

Některé líhně mají speciální rošty pro různé druhy vajec, jiné umožňují otáčení vajec automaticky.

banner blog bovram

Násadová křepelčí vejce jsou oplozená vejce, ze kterých se mohou vylíhnout křepelky.

Můžete je získat od známého chovatele, nebo je objednat na internetu. Důležité je, aby byla vejce čistá, nepoškozená a pevná.

Skladujte je špičkou dolů v teplotě kolem 15°C a otáčejte je dvakrát denně o 45 stupňů. Neukládejte je do lednice, ani je nenechávejte ležet déle než 10 dní. Můžete prozkoumat kategorii Líhně na křepelky.

Jakmile máte líheň i vejce připravené, můžete začít s líhnutím. Líhnutí křepelek trvá obvykle 16 až 18 dní a skládá se z tří fází:

  1. Fáze: 1. až 2. den - Vložte vejce do líhně a nastavte teplotu na 37,7°C a vlhkost na 50 až 60%. Zkontrolujte, zda se teplota a vlhkost udržují konstantní, a případně je upravte.
  2. Fáze: 3. až 14. den - Začněte otáčet vejce minimálně dvakrát denně, aby se zabránilo přilepení embrya na skořápku. Pokud máte líheň s automatickým otáčením, nemusíte se o nic starat. Okolo 7. dne můžete prosvítit vejce, abyste zjistili, která jsou oplozená a která ne. Oplozená vejce mají viditelné krevní žilky a zárodky, neoplozená jsou zakalená.
  3. Fáze: 15. až 18. den - Musíte zvýšit vlhkost v líhni na 70 až 80% a přestaňte otáčet vejce. V této fázi se začnou křepelky líhnout ze skořápky. Nijak jim nepomáhejte a neotvírejte líheň, aby nedošlo k poklesu teploty a vlhkosti. Nechte je v líhni oschnout až 24 hodin, a poté je přemístěte do odchovny, kde budou mít dostatek tepla, světla, vody a krmiva. Doporučujeme krmivo pro křepelky Energys.

Zdroje článku:

Křepelka – Wikipedie [online]. [cit. 13. 01. 2024]. Dostupné z: https://cs.wikipedia.org/wiki/K%C5%99epelka

Křepelka polní – Wikipedie [online]. [cit. 13. 01. 2024]. Dostupné z: https://cs.wikipedia.org/wiki/K%C5%99epelka_poln%C3%AD