Jak na likvidaci čmelíků? Nejúčinější tipy

Čmelíci, známí také jako Dermanyssus gallinae, jsou parazitické roztoče, kteří mohou způsobit vážné problémy v chovech drůbeže a jiných ptáků. Tyto mikroskopičtí škůdci se živí krví svých hostitelů a mohou vést k poklesu produkce vajec, snižování tělesného stavu ptáků a dalším zdravotním problémům. Jakmile se čmelíci v chovu objeví, je důležité rychle a účinně se jich zbavit. V tomto článku se dozvíte, jakými způsoby můžete čmelíky eliminovat a zabránit jejich návratu, včetně použití přípravků na čmelíky, sprejů na čmelíky i postřiků na čmelíky.

jak-na-likvidaci-cmeliku

Co je to čmelík?

Čmelík (Dermanyssus gallinae), známý také jako roztoč nebo drůbeží roztoč, je mikroskopický parazitický roztoč, který napadá ptáky, zejména drůbež, jako jsou kuřata, slepice a kachny. Tito roztoči jsou hematofágové, což znamená, že se živí krví svých hostitelů.

Jsou noční tvorové a během dne se skrývají v hnízdech ptáků nebo v okolí, kde se hostitelé zdržují. V noci vylézají, aby se živili krví ptáků, což může vést k podráždění, stresu, poklesu produkce vajec a v extrémních případech i k úhynu ptáků.

Problematika spojená s čmelíky spočívá v jejich rychlém množení, odolnosti vůči prostředkům používaným k likvidaci roztočů a jejich schopnosti přežívat v nepřítomnosti hostitelů. Proto je důležité brát likvidaci čmelíků vážně a přijmout opatření k jejich eliminaci a prevenci.

Při léčbě a likvidaci čmelíků může být zapotřebí použití různých prostředků, včetně insekticidů, které jsou schváleny pro použití v chovech drůbeže, a důkladného čištění a dezinfekce prostoru, kde ptáci pobývají.

 

Jak může pomoci sprej, přípravek a postřik na čmelíky?

Postřiky, spreje a přípravky proti čmelíkům jsou často používány jako součást strategie pro kontrolu a eliminaci čmelíků (Dermanyssus gallinae) v chovech drůbeže.

Tyto produkty mají několik způsobů, jak mohou pomoci:

  1. Zabíjení čmelíků: Mnoho postřiků a sprejů obsahuje chemické látky, které jsou účinné při zabíjení čmelíků a jejich larválních stádií. Tyto látky mohou zasáhnout roztoče na povrchu ptáků, v hnízdech, na podstelce nebo jiných místech, kde se čmelíci skrývají.

  2. Prevence nákazy: Některé přípravky mají také repelentní účinky, což znamená, že odstrašují čmelíky od infikovaných oblastí nebo zabraňují jejich dalšímu množení. Tím se snižuje riziko opakované nákazy.

  3. Dlouhodobá ochrana: Některé přípravky mohou poskytovat dlouhodobou ochranu, což je důležité, protože čmelíci jsou schopni přežívat a čekat na vhodné podmínky k aktivaci.

  4. Pomoc s dezinfekcí: Některé postřiky nebo spreje mohou být použity k dezinfekci ptáčního prostoru, což je důležité, protože čmelíci mohou zanechat v prostředí mikroskopická vajíčka, která mohou později klíčit a způsobit novou infestaci.

Jak na snadnou likvidaci čmelíků?

Existuje několik účinných způsobů, jak se zbavit čmelíků (Dermanyssus gallinae) a udržet jejich likvidaci pod kontrolou v chovech u drůbeže.

Zde je seznam několika klíčových metod:

    1. Fyzické odstranění: Ruční odstranění čmelíků z ptáků je účinným způsobem, jak okamžitě snížit jejich počet. Můžete použít pinzety nebo kleště, abyste opatrně odstranili roztoče z peří a kůže ptáků.

    2. Použití přípravků: Existují různé přípravky a insekticidy, které jsou schváleny pro použití v chovech drůbeže a mohou být účinné při eliminaci čmelíků. Tyto přípravky lze aplikovat na ptáky, jejich hnízda a okolní prostor, kde se čmelíci skrývají. Je důležité používat produkty, které jsou bezpečné pro ptáky a pro lidi, kteří s nimi pracují.

    3. Spreje a postřiky: Spreje a postřiky proti čmelíkům jsou dostupné a mohou být použity k ošetření prostoru, kde ptáci pobývají, včetně hnízd, podstelky a okolního prostředí. Tyto produkty mohou zabíjet čmelíky a také jim bránit v následné infestaci.

    4. Čištění a dezinfekce: Důkladné čištění a dezinfekce prostoru pro ptáky jsou důležité pro odstranění vajíček a čmelíků v různých stadiích. Dbejte na časté odstranění a výměnu podstelky a pravidelné čištění hnízd a krmítek.

    5. Izolace a karanténa: Postižené ptáky by měly být okamžitě izolovány od zdravých a prováděna karanténa. Tím se zabrání šíření infestace na zdravé ptáky.

    6. Preventivní opatření: Prevence je klíčem k zabránění infestace čmelíky. Pravidelné čištění a dezinfekce ptáčního prostoru, monitorování zdraví ptáků a prevence nákazy při přijímání nových ptáků jsou důležité preventivní opatření.

    7. Profesionální pomoc: V případě rozsáhlé likvidace čmelíků je vhodné vyhledat profesionální pomoc od veterináře nebo odborníka na chovy drůbeže. Mohou poskytnout cenné rady a pomoci s řešením situace.

 

Jak vypadá čmelík kuří?

V dospělém stádiu má čmelík kuří tělo velmi malých rozměrů a je obvykle červenohnědý nebo hnědý.

Jejich tvar je válcovitý a stříbrně lesklý.

Jaké jsou jejich charaketristické rysy:

      1. Tělo: Mají tělo pokryté drobnými chloupky až štětinami, což jim dává "lesklý" vzhled.

      2. Nohy: Čmelíci mají osm noh, což je typický znak roztočů.

      3. Velikost: Dospělí čmelíci kuří jsou velcí pouze několik milimetrů (obvykle méně než 1 mm), což je důvod, proč jsou tak obtížní pozorovat pouhým okem.

      4. Aktivita: Jsou nočními tvory a během dne se skrývají v různých úkrytech, jako jsou hnízda ptáků, praskliny nebo drážky v materiálu, ve kterém se hostitelé zdržují.

Problém s čmelíky spočívá v jejich schopnosti se rychle množit a vyživovat krví svých hostitelů, což může způsobit zdravotní problémy a pokles produktivity u ptáků.

Proto je důležité pravidelně monitorovat svůj drůbežník a provádět opatření k prevenci a kontrolu infestace čmelíky.

Kde se čmelík vyskytuje?

Čmelík kuří (Dermanyssus gallinae) je parazitický roztoč, který se vyskytuje v prostředí spojeném s ptáky, zejména drůbežími, jako jsou kuřata, slepice, kachny a krůty.

Můžete je najít v následujících místech:

      1. Hnízda drůbeže: Čmelíci často infikují hnízda, kde ptáci sedí a spí. V těchto hnízdech se skrývají během dne a aktivní jsou v noci, kdy vylézají na ptáky a krmivo, aby se živili krví.

      2. Podestýlka: Čmelíci mohou žít v podestýlce nebo na seně, která se nachází v prostoru, kde ptáci pobývají. Tato místa poskytují ideální úkryt a vhodné podmínky pro jejich množení.

      3. Okolí hnízd: Když se neživí krví ptáků, mohou se skrývat v okolí hnízd, což může zahrnovat praskliny v dřevě, trubkách nebo drážkách v prostředí hnízd.

      4. Zásobníky na krmivo: Čmelíci mohou čekat na své hostitele na zásobnících na krmivo a v noci napadat ptáky, kteří přicházejí jíst.

      5. Ostatní místa: Čmelíci mohou migrovat a hledat nové hostitele, pokud v prostoru drůbeže nenajdou vhodné podmínky. Mohou se dostat do dutin, větracích otvorů nebo prasklin ve stěnách chovu.

jak-se-branit-proti-cmelikum-u-slepic