Čmelík: nejlepší babské rady jak se jich zbavit

Když jde o péči o drůbež a chov kuřat, čmelíci (Dermanyssus gallinae) mohou být pro chovatele pravou noční můrou. Tyto malé parazity se skrývají v hnízdech, v podestýlce a na tělech ptáků a mohou způsobit vážné zdravotní problémy pro vaši drůbež. I přes dostupnost moderních veterinárních léků a preventivních opatření, někteří lidé stále obrací pozornost k tradičním "babským radám" jako způsobu, jak se zbavit čmelíků a udržet svou drůbež v dobrém zdravotním stavu. V tomto článku se podíváme na několik tradičních a osvědčených babských rad, které mohou pomoci chovatelům drůbeže jak se zbavit čmelíků. Tyto jednoduché postupy a přírodní metody mohou být užitečným doplňkem k moderním způsobům kontroly parazitů a mohou vám pomoci udržet vaši drůbež zdravou. Zůstaňte s námi a zjistěte, jak můžete chránit svou drůbež před tímto nepříjemným a občas tajemným vetřelcem.

jak-se-zbavit-cmeliku-nejlepsi-babske-rady

Co je to čmelík(Dermanyssus gallinae)?

Čmelík (Dermanyssus gallinae) je drobný parazitický roztoč, který se specializuje na "ptáky", zejména na drůbež, jako jsou kuřata, kachny, husy a další druhy. Tento parazit je často označován také jako "drůbeží roztoč". Čmelíci jsou aktivní zejména v noci, kdy vylézají z úkrytů a přicházejí se živit krví ptáků.

Hlavní problém s čmelíky spočívá v jejich schopnosti rozmnožovat se rychle a infikovat celý chov drůbeže. Přestože čmelíci jsou primárně parazity ptáků, mohou také napadat savce, včetně člověka, pokud se nedostatečně zkontrolují. Přítomnost čmelíků může způsobit řadu zdravotních problémů pro drůbež, včetně ztráty hmotnosti, sníženého snášení vajec, podráždění kůže a stresu.

Chovatelé drůbeže často hledají způsoby, jak se zbavit čmelíků, protože jejich přítomnost může vést k vážným ekonomickým ztrátám v chovu. To zahrnuje použití různých léčebných postupů, insekticidů a prevence, jak se zbavit těchto parazitů a chránit zdraví své drůbeže.

 

Jaké jsou nejlepší babské rady na čmelíky?

Čmelík je drobný roztoč, který se stává noční můrou pro chovatele drůbeže. Tyto malé parazity se přichytí na tělo vašich kuřat a ptáků a mohou způsobit řadu zdravotních problémů. Existuje mnoho komerčních produktů na trhu, které slibují řešení, ale někdy je lepší se obrátit na tradiční "babské rady". 

Zde je pár tipů, jak se můžete pokusit zbavit čmelíků u vaší drůbeže:

  1. Čistota je na prvním místě: Pravidelná údržba a čištění vašeho kurníku je nejlepší prevencí proti čmelíkům. Uklízejte všechny zbytky jídla a zbytky hnízda, abyste omezili prostor, ve kterém se tito parazité mohou skrývat.

  2. Koupel: Některé lidé říkají, že koupel svého drůbeže ve stříbrném prachu nebo křídovém prášku může pomoci snížit počet čmelíků. Stříbro má antibakteriální vlastnosti a může být účinným způsobem, jak bojovat proti těmto parazitům.

  3. Rozptylování aromatických olejů: Použití aromatických olejů, jako je levandule, eukalyptus nebo čajovník, může pomoci odradit čmelíky. Můžete smíchat několik kapek oleje s vodou a rozprašovat tuto směs ve vašem kurníku.

  4. Důkladné vysávání a čištění: Prostředí kurníku je tím nejdůležitějším místem, kde se čmelíci ukrývají. Pravidelně vysávejte slámu nebo jiný materiál v hnízdech a na podlaze. Po vysávání můžete slámu vyměnit za čistou.

  5. Ochrana před šířením: Pokud máte podezření na čmelíky ve vašem kurníku, izolujte postižené ptáky a postupujte s nimi opatrně, abyste zabránili šíření parazitů na zdravé jedince. Můžete také vyzkoušet postřiky na čmelíky.

  6. Přírodní predátoři: Zvažte možnost vpuštění přírodních predátorů čmelíků do vašeho kurníku, například špačky. Tyto ptáky mohou pomoci udržet populaci čmelíků pod kontrolou.

  7. Rostliny s "repelentními" vlastnostmi: Rostliny jako máta, tymián nebo levandule mají repelentní účinky na některé druhy roztočů. Umístěte několik těchto rostlin kolem kurníku, aby pomohly odradit čmelíky.

  8. Koncentrace na prevenci: Nezapomeňte, že prevence je vždy nejlepším způsobem, jak se vyhnout problémům s čmelíky. Pravidelně provádějte inspekci vaší drůbeže a udržujte prostředí v kurníku čisté a zdravé.

Jaké produkty doporučuje na hubení čmelíků?

Jak se zbavit čmelíků?

Zbavit se čmelíků (Dermanyssus gallinae) může být náročný proces, protože jsou schopni se rychle rozmnožovat a pronikat do různých skrýší v kurnících.

Existuje několik kroků, které můžete podniknout k jejich kontrole a eliminaci:

  1. Důkladná hygiena: Pravidelné čištění a udržování kurníku v čistotě je nejdůležitějším krokem v prevenci a kontrole čmelíků. Uklízejte zbytky jídla a podestýlku pravidelně a odstraňujte zbytky hnízda.

  2. Fyzické odstranění hnízd: Pokud je to možné, ručně odstraňte hnízda čmelíků. To lze provést pomocí kartonu nebo ručního vysavače, abyste zachytili co nejvíce čmelíků.

  3. Izolace a karanténa: Izolujte postižené ptáky od zdravých jedinců, abyste zabránili šíření parazitů. 

  4. Insekticidy a akaricidy: Existuje několik komerčních insekticidních a akaricidních přípravků, které lze použít k ošetření kurníku a ptáků. Před použitím jakéhokoli chemického produktu se však poraďte s veterinářem nebo odborníkem na drůbež, abyste zjistili, který produkt je nejvhodnější a bezpečný pro vaše ptáky.

  5. Přirození predátoři: Někteří ptáci, jako jsou kluci nebo špačci, se živí čmelíky. Zvažte možnost přilákání těchto přirozených predátorů do okolí kurníku.

  6. Aromaterapie: Použití aromatických olejů, jako je levandule nebo čajovník, může pomoci odradit čmelíky. Oleje můžete rozprašovat ve vnitřku kurníku.

  7. Regulace teploty: Snížení teploty v kurníku na krátkou dobu na zimní úroveň může také pomoci zabít čmelíky, protože jsou citliví na nízké teploty. Tento postup by měl být používán s opatrností a pod dohledem.

  8. Prevence: Důležitým krokem je prevence. Při nákupu nových ptáků zkontrolujte, zda nejsou infikovaní čmelíky, a pravidelně provádějte inspekce kurníku.

  9. Přípravky na čmelíky
  10. Spreje na čmelíky
  11. Postřiky na čmelíky
 

Co může způsobit u zvířat a drůbeže?

Čmelík (Dermanyssus gallinae) je parazitický roztoč, který může způsobit řadu zdravotních problémů u drůbeže. Tyto problémy zahrnují:

  1. Anémie: Čmelíci se živí krví ptáků. Pravidelnými kousnutími mohou způsobit anémii u infikovaných ptáků, což znamená, že jim chybí dostatek červených krvinek pro přenos kyslíku do tkání. To může vést ke slabosti a snížené produkci vajec.

  2. Stres: Prítomnost čmelíků může způsobit stres u drůbeže. Stres způsobený infekcí může vést k dalším zdravotním problémům a snížit celkovou produktivitu ptáků.

  3. Snížená produkce vajec: Infikované slepice často kladou méně vajec nebo snáší nekvalitní vajíčka. Čmelíci mohou také ovlivnit kvalitu skořápky vajec.

  4. Podráždění kůže: Kousnutí čmelíků způsobují podráždění kůže ptáků. To může vést k drbání, poškrábání a dalším traumatickým poraněním kůže, která mohou být náchylná k infekcím.

  5. Úbytek hmotnosti: Kvůli stresu a ztrátě krve mohou infikované ptáky ztratit na váze.

  6. Zhoršená kvalita masa: U drůbeže určeného k masnému zpracování mohou čmelíci snižovat kvalitu masa.

 Jaké jsou nejlepší prodáváné značky na hubení čmelíků?

Pár rad na závěr...

Je důležité si uvědomit, že čmelíci jsou vysoce kontagiózní a rychle se mohou šířit mezi ptáky v chovu. Proto je důležité provádět pravidelnou kontrolu a prevenci, abyste zabránili infekci nebo brzy zachytili a řešili problém. Pokud máte podezření na infekci čmelíky ve vašem chovu drůbeže, měli byste se obrátit na veterináře nebo odborníka na drůbež, aby vám poskytl konkrétní rady a léčbu.