Jak naučit kočku na škrabadlo?

Kočky jsou zvířata zvyků a naučit je používat škrabadlo může být výzvou, ale s trpělivostí a správnými technikami to může být i zábavný a obohacující proces pro vás i vašeho kočičího přítele. V tomto článku se podíváme na několik osvědčených metod, jak přesvědčit vaši kočku, aby používala škrabadlo místo nábytku.

Jak naučit kočku na škrabadlo_

Výběr správného škrabadla

  • Typ a umístění: Začněte výběrem správného typu škrabadla, které vyhovuje preferencím vaší kočky, a umístěte ho na místo, kde tráví hodně času. Některé kočky preferují vertikální škrabadla, zatímco jiné dávají přednost horizontálním. V naší kategorii si také můžete vybrat černá nebo béžová škrabadla.
  • Materiál: Kočky mají tendenci mít rády sisalové lano nebo karton, které jim poskytují příjemný pocit při škrábání. Nabízíme jak dřevěná tak i přírodní škrabadla.

banner blog bovram

Přilákání kočky k škrabadlu

  • Použití kočičího koření nebo spreje s kočičími feromony: Tato lákavá vůně může kočku přimět, aby si škrabadlo prohlédla a použila ho.
  • Hračky a hraní: Umístěte hračky poblíž nebo na škrabadlo, aby kočka asociovala škrabadlo s pozitivními zážitky.
 

Výuka a odměňování

  • Pochvala: Když vaše kočka použije škrabadlo, chvalte ji. Můžete použít laskavý hlas nebo ji pohladit, aby porozuměla, že dělá něco správně.
  • Použití pamlsků: Odměňujte kočku pamlsky, když použije škrabadlo, aby si vytvořila pozitivní asociaci.

Postupné zvykání

  • Zachování trpělivosti: Buďte trpěliví a nedávejte kočce pocit, že používání škrabadla je povinnost. Někdy může trvat týdny, než se kočka naučí škrabadlo pravidelně používat.
  • Nevynucujte použití: Nikdy nevynucujte kočku škrábat, protože to může vést k negativním asociacím s škrabadlem.

Můžete si také zakoupit škrabadla na pohovku nebo gauč.

Proč kočky chodí na škrabadlo?

Kočky chodí na škrabadlo z několika přirozených a instinktivních důvodů:

  1. Udržování drápů: Jedním z hlavních důvodů, proč kočky používají škrabadlo, je udržování zdraví a kondice jejich drápů. Škrábáním si kočky odstraňují vnější opotřebované vrstvy drápů, čímž odhalují ostré, nové drápy pod nimi.

  2. Značkování teritoria: Kočky mají na svých tlapkách pachové žlázy. Když škrábou, zanechávají nejen viditelné stopy ve formě škrábanců, ale také svůj osobní pach. Tímto způsobem označují své teritorium a komunikují s ostatními kočkami.

  3. Protahování a posilování: Škrábání poskytuje kočkám možnost protáhnout a posílit svaly v těle a tlapkách. Je to pro ně důležitá fyzická aktivita, která přispívá k jejich celkové agilitě a zdraví.

  4. Stres a uvolnění napětí: Kočky často používají škrabadlo, aby se uvolnily a zbavily se stresu nebo napětí. Škrábání může být pro ně způsobem, jak se vyrovnávat s různými emocemi nebo změnami v jejich prostředí.

  5. Instinktivní chování: Škrábání je pro kočky přirozený instinkt. I když jsou kočky domestikovány, stále si zachovávají tento přirozený pud, který je důležitý pro jejich chování a pohodu.

  6. Zábava a hra: Mnoho koček si také užívá škrábání jako formu hry. Škrabadla často obsahují prvky jako jsou hračky nebo jsou navržena tak, aby byla pro kočky zábavná a stimulující.

banner blog bovram

 TIP na čtení: