Jak se rozmnožuje kuna? Kolik má mláďat?

Kuna je malá šelma, která patří do čeledi lasicovitých. V České republice žijí dva druhy kuny: kuna lesní a kuna skalní. Obě se podobají svým zbarvením, velikostí a způsobem života, ale liší se místem výskytu. Kuna lesní obývá převážně lesy, kde si staví hnízda v dutinách stromů, zatímco kuna skalní dává přednost lidským sídlištím, kde se zdržuje v budovách, stodolách, garážích nebo pod kapotami aut.

kuna

Co víme o kuně?

Kuny jsou samotářská zvířata, která se sdružují pouze v období páření. To probíhá od června do srpna a je doprovázeno hlasitým voláním a souboji mezi samci.

Samci i samice kun se páří s více partnery, ale nevytvářejí trvalé páry. Po páření se samice vydávají hledat vhodné místo pro porod a výchovu mláďat.

Březost kuny trvá 7,5 až 9 měsíců, ale z toho jen asi 6 týdnů je skutečný vývoj plodu.

Zbytek času je tzv. zpožděná nidace, kdy se oplozené vajíčko neudržuje ve stěně dělohy, ale vznáší se v děložní tekutině. Tím se zajišťuje, že mláďata se rodí v nejvhodnějším období, tedy na jaře.

banner blog bovram

Kolik má mláďat?

V jednom vrhu bývají 2 až 4 mláďata, o která se stará výhradně matka. Mláďata kuny se rodí slepá a holá, váží asi 30 gramů a jsou zcela závislá na mateřském mléce.

Matka je kojí a pečuje o ně v doupěti, které si vybírá mezi dutinami stromů, skalními štěrbinami, opuštěnými norami jiných zvířat nebo lidskými stavbami. Otec se o mláďata nezajímá a může je dokonce ohrozit.

Mláďata kuny začínají otevírat oči ve věku 4 až 5 týdnů a postupně se osamostatňují. V 8 týdnech už jsou schopná pevné stravy a v 10 týdnech začínají doprovázet matku na lov. V 3 až 4 měsících jsou plně odbřezlá a v 6 až 8 měsících dosahují pohlavní dospělosti. Kuny se dožívají průměrně 3 až 4 let v přírodě a až 10 let v zajetí.

Co žere kuna?

Kuny jsou všežravá zvířata, která loví hlavně drobné savce, ptáky, obojživelníky, plazy, ryby a hmyz, ale živí se také ovocem, semeny, houbami, vejci, mršinami nebo odpadky.

Kuny jsou aktivní převážně v noci, kdy se vydávají na lov. Přes den spí v doupěti nebo na slunci.

Jsou velmi mrštné, obratné a inteligentní. Dokáží šplhat po stromech, skákat, plavat a prokousávat různé materiály. Kuny si také rády hrají a projevují zvídavost.

Kuny jsou v České republice chráněné zákonem jako užiteční škůdci, kteří pomáhají regulovat početnost jiných druhů.

Jsou také ceněné pro svou kožešinu, která je jemná, hustá a lesklá. Mohou stát i nepříjemnými hosty, kteří napádají domácí zvířata, ničí zásoby potravin, znečišťují prostor trusem a výkaly, škodí na elektroinstalacích nebo vyvolávají hluk.

Proto je někdy nutné kuny z objektů vystrnadit nebo odchytit a přemístit do volné přírody.

Související články:

Zdroje článku:

Pine marten facts [online]. [cit. 28. 12. 2023]. Dostupné z: https://www.woodlandtrust.org.uk/blog/2018/06/pine-marten-facts/

Pine marten [online]. [cit. 28. 12. 2023]. Dostupné z: https://www.twinkl.cz/teaching-wiki/pine-marten