Jak poznat krysu?

Krysy jsou hlodavci, kteří žijí v blízkosti lidí a využívají jejich odpadků a potravin. Krysy mohou být nebezpečné, protože přenášejí různé nemoci, poškozují majetek a ohrožují zemědělskou produkci. Proto je důležité umět krysy rozpoznat a chránit se před nimi.

 jak-poznat-krysu

Jak poznat krysu?

Krysy se liší podle druhu, velikosti, barvy, tvaru těla a ocasu. Nejčastěji se vyskytují dva druhy krys: krysa obecná (Rattus norvegicus) a krysa obecná (Rattus rattus).

Obě patří do rodu Rattus, který zahrnuje asi 60 druhů krys.

Jak vypadá krysa obecná?

Krysa obecná je větší a těžší než krysa černá. Má šedohnědou až hnědou srst, bílé břicho a krátký, tlustý ocas, který je kratší než polovina délky těla.

Má malé uši, široký čenich a silné čelisti. Krysa obecná je přizpůsobená životu na zemi a v podzemí. Často si staví nory v zemi, ve zdech, v kanalizaci nebo v skladech.

Je to všežravec, který se živí obilím, masem, ovocem, zeleninou, odpadky a někdy i jinými hlodavci.

krysa

Jak poznat krysu v domě nebo na zahradě?

Krysy se dají poznat také podle jejich stopy, trusu, zvuků a pachů.

Zanechávají na zemi otisky tlap a ocasu, které jsou viditelné v prachu nebo v blátě. Vylučují malé, tmavé, válcovité trusy, které se hromadí v místech, kde se krysy často zdržují.

Vydávají různé zvuky, jako jsou vrzání, pískání, štěkání, cvrlikání nebo kňučení, které signalizují jejich náladu, varování nebo komunikaci. Krysy mají také silný pach, který pochází z jejich moči, potu a sekretů z pachových žláz. Tento pach slouží k označení teritoria, partnera nebo potravy.

banner blog bovram

Pokud chcete zabránit vniknutí krys do vašeho domu nebo zahrady, je třeba dodržovat několik opatření.

Mezi ně patří:

  1. Udržovat čistotu a pořádek: nezanechávat potraviny, odpadky nebo vodu na dosah krys. Pravidelně vyhazovat odpadky do uzavřených nádob. Uklízet zbytky jídla z talířů, stolů, podlahy nebo domácích zvířat. Uzavírat potraviny do nádob nebo skříní, které nejsou přístupné krysám. Čistit a dezinfikovat místa, kde se krysy mohou vyskytovat.
  2. Zabezpečit vstupy a otvory: zkontrolovat a opravit všechny trhliny, díry, štěrbiny nebo mezery ve zdech, podlahách, střechách, oknech, dveřích nebo ventilačních systémech. Používat materiály, které krysy nedokážou prokousat, jako je kov, beton, cihla nebo sklo. Nainstalovat mřížky, sítě nebo klece na vstupy, které nelze zavřít.
 

Může použít odpuzovače nebo pasti

Používat odpuzovače nebo pasti: existují různé prostředky, které mohou krysy odradit nebo chytit.

Mezi ně patří:

1) Odpuzovače

Jsou to látky, které krysy nemají rády, jako je pepř, ocet, mýdlo, olej, hořčice nebo citron. Tyto látky se mohou nastříkat, natřít nebo rozmístit na místech, kde se krysy pohybují nebo žerou.

Můžete zaké vyzkoušet účinné ultrazvukové odpuzovače a plašiče na krysy.

2) Pasti

Je to zařízení, které krysy lapí, zabíjejí nebo odchytávají.

Mezi ně patří:

  1. Mechanické pasti: jsou to pasti, které krysy zadrží nebo zlomí pomocí pružiny, páky, klece nebo sítě. Tyto pasti se musí nastavit na místech, kde se krysy často objevují, a pravidelně kontrolovat a vyprazdňovat. Tyto pasti se mohou naplnit návnadou, jako je sýr, maso, ořechy nebo čokoláda.
  2. Elektrické pasti: jsou to pasti, které krysy usmrtí elektrickým proudem. Tyto pasti se zapojí do zásuvky nebo baterie a umístí na místech, kde se krysy pohybují. Tyto pasti se aktivují, když krysa vstoupí dovnitř a dotkne se kovových desek. Tyto pasti se musí pravidelně vyprazdňovat a čistit.
  3. Chemické pasti: jsou to pasti, které krysy otráví chemickými látkami, jako je warfarin, bromethalin nebo strychnin. Tyto pasti se podávají krysám ve formě granulí, bloků, prášků nebo tekutin. Tyto pasti se musí umístit na místech, kde se krysy živí, a chránit před domácími zvířaty a dětmi. Tyto pasti mohou mít nežádoucí účinky na životní prostředí nebo zdraví lidí.

banner blog bovram

Nejčastější otázky:

Jaký je rozdíl mezi potkanem a krysou?

  • Velikost a tělesné rysy: Potkani jsou obvykle větší než krysy. Mají robustnější tělo, kratší uši v poměru k tělu a krátký, tlustý ocas. Krysy jsou menší, s delšíma ušima a delším, tenčím ocasem.
  • Chování: Potkani jsou známí svou inteligencí a schopností učit se. Jsou také sociálnější než krysy. Krysy jsou plaché a mají tendenci se vyhýbat kontaktu s lidmi.
  • Stanoviště: Potkani jsou obvykle nalezeni v blízkosti lidských obydlí a jsou známi svou schopností adaptovat se na různá prostředí.

Jak vypadá krysa?

  • Krysy jsou obvykle menší než potkani, s váhou kolem 150-300 gramů.
  • Mají dlouhé, štíhlé tělo s dlouhým ocasem, který je obvykle stejně dlouhý jako jejich tělo.
  • Uši krys jsou poměrně velké ve vztahu k jejich hlavě.
  • Srst je často hrubá, a barva se pohybuje od šedé přes hnědou až po černou.
  • Mají malé oči a dlouhý, špičatý čenich.

 Jak poznat myš od krysy?

  • Velikost: Myši jsou mnohem menší než krysy. Dospělá myš váží mezi 12 až 45 gramy, zatímco krysa může vážit až 300 gramů.
  • Vzhled: Myši mají drobnější tělesné rysy s menšíma ušima a kratším ocasem ve vztahu k tělu. Krysy mají větší uši a dlouhý, tenký ocas.
  • Srst a barva: Myši mají jemnější srst než krysy. Barva srsti u myší bývá světlejší, často v odstínech šedé nebo hnědé, zatímco krysy mají tmavší srst.

Související články:

Zdroje článku:

How To Tell If You Have Mice Or Rats [online]. [cit. 24. 01. 2024]. Dostupné z: https://americanpest.net/blog/how-to-tell-if-you-have-mice-or-rats/

How to identify a rat | Alberta.ca [online]. [cit. 24. 01. 2024]. Dostupné z: https://www.alberta.ca/identifying-rats