Jak dlouho žije krysa?

Krysa je jeden z nejrozšířenějších a nejodolnějších hlodavců na světě. Žije v různých prostředích, od přírody až po lidská sídla, a dokáže se přizpůsobit různým podmínkám. Krysy jsou také známé jako přenašeči mnoha nebezpečných nemocí, které mohou ohrozit zdraví lidí i zvířat. Jak dlouho však krysa žije? A jak se liší délka života divokých a domácích krys?

jak-dlouho-zije-krysa

Jaká je délka divokých krys?

Divoké krysy jsou obvykle šedé nebo černé barvy, mají dlouhý ocas a velké uši. Patří mezi všežravce, které se živí různou potravou, jako jsou semena, plody, zelenina, hmyz, ryby, žáby, myši nebo i odpadky.

Jsou velmi plodné a mohou se rozmnožovat po celý rok. Samice krysy může mít až osm vrhů za rok, přičemž každý vrh obsahuje průměrně 10 mláďat. Mláďata krysy dosahují pohlavní dospělosti ve věku tří až čtyř měsíců.

Délka života divokých krys je však velmi nízká. Většina z nich se nedožije ani jednoho roku, a to z důvodu vysoké úmrtnosti v mládí, predace, nemocí, hladomoru, otrav nebo lidského pronásledování.

Některé krysy mohou žít až tři roky, ale to je spíše výjimka než pravidlo. Podle některých odhadů je celosvětová populace divokých krys asi 2,5 miliardy jedinců, což je více než třetina lidské populace.

krysa

Jaká je délka života domácích krys?

Domácí krysy jsou potomky divokých krys, které byly domestikovány pro laboratorní, průmyslové nebo zábavné účely. Existuje mnoho různých plemen domácích krys, které se liší velikostí, barvou, srstí, ocasem nebo ušima.

Jsou chovány jako mazlíčci, kteří jsou inteligentní, zvědaví, přátelští a snadno cvičitelní. Jsou také využívány jako modelová zvířata pro výzkum různých aspektů biologie, medicíny, psychologie nebo genetiky.

Délka života domácích krys je výrazně vyšší než délka života divokých krys. Domácí krysy žijí v průměru dva až tři roky, ale některé mohou žít i déle.

Délka života závisí na mnoha faktorech, jako jsou genetika, výživa, péče, prostředí, stres nebo nemoci.

Jsou náchylné k některým zdravotním problémům, jako jsou nádory, infekce, paraziti, obezita, diabetes nebo zubní problémy. Proto je důležité zajistit domácím krysám vhodné podmínky, prevenci a léčbu.

banner blog bovram

Nejčastější otázky:

Délka života krysy obrovské

Krysa obrovská (Cricetomys gambianus), známá také jako Gambijský pískomil velký nebo Gambijská krysa, se v zajetí dožívá přibližně 6-8 let. V divoké přírodě může být jejich životnost kratší kvůli hrozbám jako jsou predátoři a nemoci.

Jak dlouho vydrží krysa bez vody?

Krysy obecně dokáží přežít bez přístupu k vodě po delší dobu, zvláště pokud mají přístup k potravě s vysokým obsahem vlhkosti. Přestože konkrétní doba přežití bez vody se může lišit, některé krysy dokážou přežít i několik dní až týdnů. Jejich schopnost udržet vodu a efektivně metabolizovat tuky jim pomáhá vyrovnat se s nedostatkem vody.

Pokud vás trápí krysy, v našem e-shopu si můžete zakoupit pasti na krysy nebo ultrazvukové plašiče. 

Související články:

 

Zdroje článku:

How Long Do Rats Live? | PetMD [online]. [cit. 24. 01. 2024]. Dostupné z: https://www.petmd.com/exotic/how-long-do-rats-live

How Long Do Rats Live? [online]. [cit. 24. 01. 2024]. Dostupné z: https://www.eliminatesolutions.co.uk/how-long-do-rats-live/