Jak vypadá trus kuny?

Trus kuny je jeden z možných způsobů, jak poznat přítomnost tohoto šelmy v naší krajině. Kuna je mrštná a inteligentní, která si vybírá různá úkrytová místa, jako jsou stodoly, půdy, garáže nebo pod kapoty automobilů. Kuna svůj trus používá k označkování svého území a ráda jej odkládá na různá vyvýšená místa, jako jsou pařezy nebo výrazné kameny.

trus-kuny

Jak vypadá trus kuny?

Trus kuny má tmavou barvu, je úzký a na jednom konci vybíhá v dlouhou tenkou špičku. Často bývá různě zakroucený. Jeho délka se pohybuje mezi 20 a 25 cm a jeho průměr je asi 1,5 cm. 

V trusu se často nacházejí nestravitelné zbytky kořisti, jako jsou kožešina, pecky nebo peří.

banner blog bovram

Jak se zbavit kuny?

Pokud máme problém s kunou, která nám ničí majetek nebo narušuje klid, můžeme se pokusit ji odradit různými způsoby. Některé z nich jsou:

  • Utěsnění všech otvorů, kterými kuna může pronikat do objektu. Ideální je použít materiál, který není možné prokousat, jako je beton, pevné tmely, pletivo nebo plech.
  • Použití silného parfému, lidských vlasů, psích chlupů nebo kočičích exkrementů k označení prostoru jako nepatřícího kuně. Tyto látky by měly být umístěny na místech, kde se kuna pohybuje nebo kde odkládá svůj trus.
  • Použití ultrazvukových odpuzovačů, které vydávají zvuky, které jsou pro kunu nepříjemné. Tyto zařízení by měly být zapojeny do elektrické sítě a umístěny na strategických místech.
  • Použití pastí, které umožňují chytit kunu živou a poté ji přemístit na jiné místo. Tyto pasti by měly být opatřeny návnadou, jako je vejce, maso nebo ovoce, a pravidelně kontrolovány. Při zacházení s kunou je třeba být opatrný, protože může kousat nebo škrábat.
 

 Související témata:

Zdroje článku:

Marten | Size & Facts | Britannica [online]. [cit. 28. 12. 2023]. Dostupné z: https://www.britannica.com/animal/marten

Get to Know the Pine Marten - Nature Canada [online]. [cit. 28. 12. 2023]. Dostupné z: https://naturecanada.ca/discover-nature/land-wildlife/the-fox/