Jak se starat o králíka?

Králíci jsou roztomilí a přítulní mazlíčci, kteří si získají srdce každého, kdo je má rád. Pokud si chcete pořídit králíka, musíte vědět, jak se o něj správně starat, aby byl zdravý a šťastný. V tomto článku se dozvíte, co králík potřebuje k životu, jak ho krmit, jak se o něj starat a jak mu zajistit dostatek pohybu a zábavy.

jak-se-starat-o-kralika

Bydlení pro králíka

První věc, kterou musíte udělat, je rozhodnout se, zda bude váš králík žít uvnitř nebo venku.

Oba způsoby chovu mají své výhody i nevýhody, a proto je třeba zvážit několik faktorů.

Králík uvnitř

Králík, který žije uvnitř, má více kontaktu s lidmi a může se stát součástí rodiny. Je také chráněn před nepříznivým počasím, predátory a nemocemi.

Na druhou stranu, králík uvnitř vyžaduje více péče a pozornosti. Musíte mu zajistit bezpečný prostor, kde se může volně pohybovat, a naučit ho používat záchod.

Musíte také chránit svůj nábytek a elektrické kabely před jeho zvědavými zuby.

Pokud se rozhodnete pro králíka uvnitř, budete potřebovat:

  1. Klec nebo boudičku: Klec by měla být dostatečně velká, aby se v ní králík mohl pohodlně postavit, natáhnout a otočit. Měla by mít pevné dno, které nebude dráždit králíkovy nohy, a měkkou podestýlku, například seno, slámu nebo hobliny. Klec by měla být umístěna na klidném a suchém místě, kde nebude příliš horko ani studeno, a kde nebude vystaven přímému slunci nebo průvanu. Klec by měla být také pravidelně čištěna a dezinfikována.
  2. Misku na granule a napáječkuKrálík by měl mít k dispozici neustále čerstvou vodu a kvalitní králičí granule, které obsahují bílkoviny, vlákninu, vitamíny a minerály. Misku i napáječku byste měli pravidelně myt a doplňovat.
  3. Záchod: Králíci jsou čistotní zvířata, která si mohou zvyknout na používání záchodu. Záchod může být speciální bedýnka, kterou koupíte v obchodě, nebo obyčejná plastová miska, kterou vyložíte novinami, pilinami nebo kočičím stelivem. Záchod byste měli umístit do rohu klece, kde králík nejčastěji vykonává potřebu, a pravidelně ho vyprazdňovat a čistit. Abyste králíka naučili používat záchod, můžete do něj dát několik jeho bobků nebo trochu moči, aby si osvojil vůni. Můžete ho také odměňovat pamlsky, když použije záchod správně.
  4. Hračky a žvýkací materiál: Králíci jsou inteligentní a zvědaví tvorové, kteří potřebují něco, čím by si zaměstnali mysl a zuby. Můžete jim nabídnout různé hračky, jako jsou míčky, zvonečky, tunely, hádanky nebo plyšové zvířátka. Můžete jim také dát něco na žvýkání, jako jsou větvičky ovocných stromů, dřevěné kostky, rohoviny nebo speciální žvýkací tyčinky. Hračky a žvýkací materiál by měly být bezpečné a nejedovaté, a měly by být pravidelně kontrolovány a měněny.

banner blog bovram

 

Králík venku

Králík, který žije venku, má více prostoru a přirozenější prostředí. Může si užívat čerstvého vzduchu, slunce a trávy.

Na druhou stranu, králík venku je více vystaven nebezpečí, jako jsou predátoři, paraziti, nemoci nebo extrémní teploty.

Musíte mu zajistit bezpečnou a pohodlnou králíkárnu, která ho ochrání před těmito hrozbami.

Také musíte králíku věnovat dostatek času a péče, aby se králík necítil osamělý nebo zanedbaný.

Pokud se rozhodnete pro králíka venku, budete potřebovat:

  • Králíkárnu: Králíkárna by měla být dostatečně velká, aby se v ní králík mohl pohybovat a hrát. Měla by mít dřevěnou konstrukci, která poskytuje tepelnou izolaci, a drátěnou síť, která zajišťuje dostatek vzduchu a světla. Králíkárna by měla mít také pevnou střechu, která chrání před deštěm a sněhem, a uzamykatelná dvířka, která brání úniku nebo vniknutí. Králíkárna by měla být umístěna na suchém a rovném místě, kde nebude příliš horko ani studeno, a kde nebude vystavena přímému slunci nebo průvanu. Králíkárna by měla být také pravidelně čištěna a dezinfikována.
  • Boudičku a výběh: Boudička je malý domeček, který se nachází uvnitř králíkárny. Slouží jako útočiště a místo na spaní pro králíka. Boudička by měla být dostatečně velká, aby se v ní králík mohl pohodlně schovat, a měla by mít měkkou výstelku, například seno, slámu nebo hobliny. Výběh je otevřený prostor, který se nachází vedle boudičky. Slouží jako místo na pohyb a hry pro králíka.
 

Krmení pro králíka

Králíci jsou býložravci, což znamená, že se živí rostlinnou potravou. Jejich hlavní složkou stravy by mělo být kvalitní seno, které jim poskytuje vlákninu, živiny a pomáhá jim udržovat zdravé zuby.

Seno by mělo být k dispozici neustále a mělo by být čerstvé a suché. Kromě sena by měli králíci dostávat také zeleninu, ovoce a granule.

1) Zelenina a ovoce

Zelenina a ovoce jsou pro králíky důležitým zdrojem vitamínů, minerálů a antioxidantů.

Měli byste jim podávat různé druhy zeleniny a ovoce, aby si zvykli na různé chutě a textury. Mezi vhodné zeleniny patří například salát, mrkev, celer, petržel, kopřiva, pampeliška, špenát, brokolice nebo květák.

Mezi vhodné ovoce patří například jablko, hruška, banán, meloun, jahoda, malina nebo borůvka. Zeleninu a ovoce byste měli králíkům podávat v malých množstvích, asi jednu až dvě hrsti denně, a měli byste je dobře umýt a nakrájet na malé kousky.

Některé zeleniny a ovoce jsou pro králíky nevhodné nebo dokonce jedovaté, a proto byste se měli vyhnout například bramborám, rajčatům, cibuli, česneku, avokádu, hroznu, citrusům nebo ananasu.

2) Granule

Granule jsou speciálně vyrobené pelety, které obsahují bílkoviny, vlákninu, vitamíny a minerály, které králík potřebuje. Granule by měly být podávány jako doplněk stravy, nikoli jako hlavní jídlo.

Měli byste vybírat kvalitní granule, které jsou určené pro králíky, a které neobsahují obiloviny, cukr, umělá barviva nebo konzervační látky. Granule byste měli králíkům podávat v omezeném množství, asi jednu až dvě polévkové lžíce denně, a měli byste je uchovávat v suchém a tmavém místě.

 

3) Péče o králíka

Králíci jsou citlivá a náročná zvířata, která vyžadují pravidelnou a důkladnou péči. Musíte se starat o jejich zdraví, hygienu, srst, zuby, nehty a oči.

5) Zdraví

Králíci jsou náchylní k různým nemocem a parazitům, které mohou ohrozit jejich život. Proto je důležité, aby byli pravidelně očkováni, odčervováni a kontrolováni veterinářem.

Měli byste také sledovat jejich chování, váhu, chuť k jídlu, trávení a výkaly, a v případě jakýchkoli změn nebo problémů se poradit s odborníkem.

Některé z nejčastějších onemocnění králíků jsou například myxomatóza, králičí hemoragická nemoc, pasteurelóza, kokcidióza, zácpa, průjem, zánět močového měchýře, zubní abscesy nebo ušní svrab.

6) Hygiena

Králíci jsou čistotní zvířata, která se sami o sebe starají.

Nicméně, občas potřebují vaši pomoc, aby byli v dobré kondici.

Musíte se postarat o jejich srst, zuby, nehty a oči.

  • Srst: Králíci mají hustou a hebkou srst, která je chrání před chladem a zraněním. Srst by měla být pravidelně kartáčována, aby se odstranily odumřelé chlupy a nečistoty. Kartáčování také pomáhá předcházet zacuchání srsti, podráždění kůže a zácpě způsobené polknutím chlupů. Kartáčování by mělo být prováděno jemně a opatrně, a mělo by být častější v období línání. Králíci by neměli být koupáni, protože to může způsobit stres, podchlazení nebo infekce. Pokud je králík znečištěný, můžete ho otřít vlhkým hadříkem nebo mu oholit postiženou oblast.
  • Zuby: Králíci mají čtyři řezáky a dvanáct stoliček, které jim neustále rostou. Proto musí mít k dispozici něco, na co by si mohli brousit a zkracovat zuby, jako je seno, větvičky nebo žvýkací tyčinky. Pokud králík nemá dostatek "žvýkacího" materiálu, mohou mu zuby narůst do nepřirozené délky nebo tvaru, což může vést k bolesti, zánětu, infekci nebo potížím s jídlem. Musíte pravidelně kontrolovat délku a stav zubů králíka, a v případě potřeby ho vzít k veterináři, který mu zuby zkrátí nebo opraví.
  • Nehty: Králíci mají na předních i zadních nohách pět nehtů, které jim také neustále rostou. Proto musí mít k dispozici něco, na co by si mohli brousit a zkracovat nehty, jako je dřevěná podlaha, kámen nebo písek. Pokud králík nemá dostatek "broušení", mohou mu nehty narůst do nepřirozené délky nebo tvaru, což může vést k bolesti, zranění, zakřivení prstů nebo infekci. Musíte pravidelně kontrolovat délku a stav nehtů králíka, a v případě potřeby ho vzít k veterináři, který mu nehty zkrátí nebo opraví.
  • Oči. Králíci mají velké a výrazné oči, které jim umožňují vidět do všech stran. Oči by měly být čisté, lesklé a bez výtoku, zánětu nebo podráždění. Musíte pravidelně kontrolovat stav očí králíka

banner blog bovram

V našem obchodě si můžete zakoupit podestýlky pro hlodavce nebo také králíkárny.

Kromě toho, si u nás můžete zakoupit krmivo pro králíky od značky Energys. Mezi nejprodávanější patří Energys králík Gold Forte.

 

Zdroje článku:

How to Care for a Pet Rabbit - My House Rabbit [online]. [cit. 19. 02. 2024]. Dostupné z: https://myhouserabbit.com/rabbit-care/care-pet-rabbit/

Beginner’s Guide to Pet Rabbit Care - VetCare Pet Hospital [online]. [cit. 19. 02. 2024]. Dostupné z: https://www.vetcarepethospital.ca/beginners-guide-to-pet-rabbit-care/