Připouštění králíků: kompletní průvodce

Připouštění králíků je důležitým krokem v chovu těchto zvířat, který ovlivňuje jejich zdraví, plodnost a produkci. Pokud se chcete věnovat připouštění králíků, měli byste znát některé základní principy a postupy, které vám pomohou dosáhnout úspěšného připouštění a odchovu mláďat.

pripousteni-kraliku

Kdy a jak připouštět králíky?

Králíci jsou schopni se rozmnožovat během celého roku, ale nejvhodnějším obdobím je jaro, kdy je nejvyšší procento zapuštěných králic. V zimě a na podzim může být plodnost nižší a může docházet k potratům nebo úhynům mláďat.

Připouštět byste měli králíky, které dosáhly pohlavní a chovatelské dospělosti. U běžně chovaných středních plemen je to ve věku 8 - 10 měsíců a živé hmotnosti 3,5 - 4,5 kg.

Malá a zakrslá plemena se mohou připouštět již v 6 měsících o hmotnosti 2,5 kg a 1 kg. Velká plemena se připouští od 6 měsíců o hmotnosti okolo 6 kg.

Hybridi, kteří jsou vyšlechtěni pro produkci masa, se poprvé připouštějí okolo 4. měsíce při hmotnosti 3 kg.

Před připouštěním je vhodné prohlédnout zevní pohlavní orgány samců i samic a zkontrolovat, zda nemají žádné vady, záněty nebo zranění, které by mohly ovlivnit jejich plodnost nebo způsobit infekci.

Samci by měli mít vyvinuté oba šourky a varlata, která by měla být schopna reagovat na změny teploty přitažením nebo uvolněním od těla. Samice by měly mít zduřelé a prokrvené vnější pohlavní orgány, které signalizují jejich říji.

banner blog bovram

 

Jak se projevuje říje?

Říje u králic se projevuje třením spodní čelisti o různé předměty v kotci, pysku nebo krku o hranu krmítka, častým prohrabáváním podestýlky, neklidným chováním, vytrháváním chlupů a snahou o stavbu hnízda.

Průměrně trvá 2 - 5 dnů a je ovlivněna dědičným založením, délkou a intenzitou světla, vzdáleností od samce a zejména krmením. Králice v říji nejochotněji přijmou samce a jsou nejplodnější.

Při připouštění je důležité dodržovat pravidlo, že samice se přenáší k samci, nikoli naopak. Tím se zabrání tomu, že by samice bránila samce v přístupu k ní a mohla ho dokonce zranit.

Samce by měl být v klidném a známém prostředí, kde se cítí jistě a dominantně. Připouštění by mělo proběhnout rychle a bez rušení.

Samec začne kolem samice poskakovat a očichávat ji. Po oplodnění samec obvykle vydá zvukový signál a spadne ze samice.

Připouštění by se mělo opakovat ještě jednou nebo dvakrát, aby se zvýšila šance na zabřeznutí. Poté se samice vrátí do svého kotce.

 

Jak zjistit březost a jak se starat o březou králici?

Březost u králic trvá průměrně 30 - 32 dnů, ale může se lišit podle plemene, počtu plodů a podmínek chovu.

Březost lze zjistit několika způsoby:

  • Palpace: Jedná se o hmatové vyšetření břicha samice, které se provádí asi 14 dnů po připouštění. Palpací se cítí malé kuličky v děloze, které jsou plody. Tento způsob vyžaduje zkušenost a opatrnost, aby nedošlo k poškození plodů nebo potratu.
  • Váha: Březá králice zvyšuje svoji hmotnost během březosti, zejména v poslední třetině. Lze ji pravidelně vážit a sledovat přírůstek. Průměrný přírůstek hmotnosti je asi 40 % původní hmotnosti samice, ale záleží na počtu plodů a plemeni.
  • Chování: Březá králice se může chovat jinak než obvykle. Může být klidnější, méně aktivní, více žravá nebo naopak nechutná, vybíravá nebo agresivní. Také si může začít stavět hnízdo z podestýlky a vlastní srsti, kterou si vytrhává z břicha a hrudi.

Během březosti je třeba dbát na správnou výživu a péči o králici. Králice by měla mít dostatek kvalitního krmiva, čerstvé vody, vitamínů a minerálů. Je vhodné zvýšit podíl bílkovin a energie v krmivu, aby se zajistil dostatečný vývoj plodů a laktace.

Králice by neměla být podvyživená ani obézní, protože to může vést k komplikacím při porodu nebo po něm.

Králice by měla mít také dostatek prostoru a klidu v kotci, který by měl být čistý, suchý a chráněný před nepříznivým počasím, hlukem a predátory. Králice by se neměla stresovat ani rušit, protože to může způsobit potrat, kanibalismus nebo odmítnutí mláďat.

 

Jak probíhá porod u králíka? 

Porod u králic probíhá obvykle rychle a bez komplikací. Králice porodí svá mláďata do hnízda, které si připravila z podestýlky a srsti.

Mláďata se rodí holá, slepá a bezmocná. Počet mláďat se pohybuje od 4 do 12, podle plemene, věku a kondice samice. Průměrná hmotnost mláděte je asi 50 - 60 g.

Po porodu je třeba zkontrolovat, zda jsou všechna mláďata živá a zda nezůstaly v děloze nějaké zbytky placenty nebo mrtvá mláďata, které by mohly způsobit zánět nebo infekci.

Také je třeba odstranit z hnízda přebytečnou srst, která by mohla udusit mláďata.

Pokud jsou mláďata hladová, je třeba je přikládat k mateřskému vemenu nebo je dokrmovat umělým mlékem.

Králíčí matka kojí svá mláďata jen jednou nebo dvakrát denně, obvykle ráno a večer. Kojení trvá jen několik minut, ale je velmi výživné a bohaté na protilátky.

Mláďata rychle rostou a začínají otevírat oči asi ve 12. dni života. Ve 14. dni už jsou schopna opustit hnízdo a začít okusovat pevnou potravu.

Ve 21. dni už jsou plně osrstěná a samostatná. V tomto období je vhodné je odstavit od matky a přesunout je do samostatných kotců podle pohlaví.

Mláďata by měla dostávat kvalitní krmivo, čerstvou vodu, seno a zeleninu, aby se správně vyvíjela a růstla.

banner blog bovram

V našem obchodě si můžete zakoupit podestýlky pro hlodavce nebo také králíkárny.

Kromě toho, si u nás můžete zakoupit krmivo pro králíky od značky Energys. Mezi nejprodávanější patří Energys králík Gold Forte.

Zdroje článku:

Pre Operation Checklist for your Rabbit [online]. [cit. 19. 02. 2024]. Dostupné z: https://www.caldervets.co.uk/pet-help-advice/rabbits/97-pre-operation-checklist-for-your-rabbit

Pet Rabbits | Alfaxan Anaesthetic Injection [online]. [cit. 19. 02. 2024]. Dostupné z: http://www.alfaxan.co.uk/alfaxan/rabbits