Může jíst králík piškoty?

Králíci jsou oblíbenými domácími mazlíčky, kteří potřebují správnou stravu pro své zdraví a pohodu. Mnoho lidí si myslí, že králíkům můžeme dávat stejné jídlo, které jíme my, ale to není pravda. Některé potraviny, které jsou pro nás neškodné, mohou být pro králíky jedovaté nebo škodlivé. Jednou z takových potravin jsou piškoty.

muze-kralik-piskoty

Jsou piškoty škodlivé?

Piškoty jsou sladké pečivo, které se skládá z mouky, cukru, vajec a dalších přísad.

Pro králíky jsou piškoty nevhodné z několika důvodů:

  • Piškoty obsahují příliš mnoho cukru, který králíkům škodí. Cukr narušuje rovnováhu střevní mikroflóry a umožňuje růst nežádoucích bakterií a mikroorganismů ve střevech, což může vést k průjmu, nadmutí, bolestem břicha nebo dokonce smrti. Cukr také způsobuje obezitu, zubní kaz a snižuje imunitu.
  • Piškoty neobsahují dostatek vlákniny, která je pro králíky nezbytná. Vláknina podporuje trávení, peristaltiku (pohyb trávicího traktu) a tvorbu tvrdých bobků, které králíci vylučují. Pokud králík nedostane dost vlákniny, může trpět zácpou, zastavením střev, zadržováním moči nebo vlasovými koulemi. Vláknina také pomáhá udržovat králíka sytého a spokojeného.
  • Piškoty nejsou nutričně vyvážené pro králíky. Králíci potřebují různé vitamíny, minerály a další živiny, které získávají z čerstvé zeleniny, ovoce, sena a kvalitního granulovaného krmiva. Piškoty neobsahují tyto živiny, naopak mohou obsahovat látky, které králíkům vadí, jako je sůl, tuk, mléko, vejce, kvasnice, barviva, konzervanty nebo aromata.
 

Z těchto důvodů bychom neměli králíkům dávat piškoty ani jiné pečivo. Králíkům nejlépe chutná a prospívá čerstvé seno, zelenina, ovoce a granule.

Tyto potraviny jim zajistí všechny potřebné živiny, vlákninu a tekutiny. Piškoty a jiné sladkosti jsou pro králíky nebezpečné a mohou způsobit vážné zdravotní problémy.

Pokud chceme králíka občas odměnit, můžeme mu dát malý kousek vhodného ovoce, jako je jablko, hruška, banán nebo jahoda.

Ale i to jen velmi omezeně, maximálně jednu čajovou lžičku na 1 kg váhy králíka denně.

banner blog bovram

V našem obchode si můžete zakoupit podestýlky pro hlodavce nebo také králíkárny.

Kromě toho, si u nás můžete zakoupit krmivo pro králíky od značky Energys. Mezi nejprodávanější patří Energys králík Gold Forte.