Jak se zbavit krys u slepic?

Krysy jsou nežádoucími hosty u slepic, které jim mohou způsobit mnoho problémů. Kromě toho, že konzumují a znečišťují krmivo, mohou také přenášet různé nemoci, parazity (čmelíky) a roztoče, které ohrožují zdraví a snášku slepic. Navíc krysy mohou poškozovat kurník, výběh a další zařízení. Jak se tedy zbavit těchto škůdců a zajistit slepicím klid a pohodu?

jak-se-zbavit-kry-u-slepic

Jak se zbavit krys?

Existuje několik opatření, která můžete podniknout, aby jste omezili nebo zlikvidovali přítomnost krys u slepic. Zde jsou některé z nich:

1) Udržujte pořádek a čistotu

Krysy jsou lákány nepořádkem, odpadky a zbytky potravy, které jim poskytují úkryt a zdroj obživy. Proto je důležité pravidelně uklízet a vyhazovat všechny nepotřebné věci z okolí kurníku a výběhu.

Také je vhodné ukládat krmivo do uzavřených nádob a nezanechávat ho v misce přes noc. Pokud máte kompost, zabezpečte ho proti průniku krys, například umístěním do kompostovacích popelnic.

 

2) Zabezpečte kurník a výběh

Krysy se dokážou dostat do kurníku nebo výběhu různými způsoby, například prohrabáním se pod zemí, prolezením malými otvory nebo přeskočením plotu. Proto je nutné kontrolovat a opravovat všechny možné vstupy a výstupy, které by mohly krysy využít.

Používejte pevné materiály, které krysy nedokážou prokousat, jako je kovové pletivo, plech nebo beton. Pokud je to možné, zvolte si kurník s nožičkami, který je odolnější proti průniku krys.

3) Použijte pasti nebo jed

Pokud už máte krysy u slepic, můžete se jich pokusit zbavit pomocí pastí nebo jedu. Pasti můžete umístit na místa, kde se krysy často pohybují nebo kde najdete jejich stopy, jako jsou trus, chlupy nebo hlodaniny.

Pasti můžete nalákat vhodnou návnadou, jako je sýr, maso nebo ořechy. Jed můžete rozmístit v návnadnicích, které jsou uzpůsobené tak, aby do nich nemohly vniknout slepice nebo jiná zvířata. Při používání pastí nebo jedu buďte opatrní a dodržujte bezpečnostní opatření, abyste neohrozili sebe, slepice nebo jiné živé organismy.

4) Zavolejte odborníky

Pokud se vám nedaří zbavit krys u slepic svépomocí, nebo pokud máte podezření na výskyt nějaké nemoci nebo parazita, který by mohl být způsoben krysami, je nejlepší zavolat odborníky na deratizaci.

Ti vám poradí, jak se zbavit krys co nejrychleji a nejefektivněji, a zároveň vám ukážou, jak slepice proti krysám ochránit. Díky jejich zkušenostem a osvědčeným postupům se můžete spolehnout na kvalitní a bezpečnou službu.

Pokud vás trápí krysy, v našem e-shopu si můžete zakoupit pasti na krysy nebo ultrazvukové plašiče.

Související články:

banner blog bovram

Zbavit se krys u slepic není snadný úkol, ale je to nutné pro zajištění zdraví a pohody vašich slepic. Pokud budete dodržovat tyto rady, můžete výrazně snížit riziko výskytu krys a jejich negativních dopadů. A pokud budete mít nějaké pochybnosti nebo potíže, neváhejte kontaktovat odborníky, kteří vám rádi pomohou.

Zdroje článku:

Rat's in the coop? here's what you need to do - Dine a Chook [online]. [cit. 23. 01. 2024]. Dostupné z: https://www.dineachook.com.au/blog/rats-in-the-coop-heres-what-you-need-to-do/

The Ultimate Guide to Chickens and Rats - ChickenGuard [online]. [cit. 23. 01. 2024]. Dostupné z: https://www.chickenguard.com/the-ultimate-guide-to-keeping-rats-away-from-your-chicken-coop/